Thursday, October 21, 2010

Οι θρύλοι του σαξόφωνου

Η «Count Basie Orchestra» θα εμφανιστεί στις 31 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 22ου Εθνο-Τζαζ Φεστιβάλ, και στις 2 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Η «Count Basie Orchestra» θα εμφανιστεί στις 31 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 22ου Εθνο-Τζαζ Φεστιβάλ, και στις 2 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
 
  • Η μπάντα με τα 17 Γκράμι, που ίδρυσε ο εμβληματικός τζαζίστας Count Basie, έρχεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Μια ορχήστρα-διαμάντι έρχεται στην Ελλάδα. Η περίφημη «Count Basie Orchestra» («Κάουντ Μπέιζι Ορκεστρα), η σημαντικότερη τζαζ ορχήστρα στον κόσμο, θα δώσει δύο μεγάλες συναυλίες επί ελληνικού εδάφους, στις 31 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 22ου Eθνο-τζαζ Φεστιβάλ, και στις 2 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Πρόκειται για μια ορχήστρα-πραγματικό θρύλο που έχει τιμηθεί κατά τη διάρκεια της μουσικής σταδιοδρομίας της με ούτε ένα ούτε δύο αλλά 17 μουσικά βραβεία Γκράμι, 2 Grammy Hall of Fame Awards και 9 Downbeat Readers and Critics Roll Awards.
Το όνομά της το πήρε από τον ιδρυτή της, τον Αμερικανό πιανίστα Count Basie (Κάουντ Μπέιζι), που έχει μείνει στην ιστορία ως μία από τις πιο εμβληματικές παρουσίες της τζαζ μουσικής. Ο Basie ήταν ένας χαρισματικός καλλιτέχνης που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στη διεύθυνση και την τελειοποίηση της ορχήστρας του, αρνούμενος πεισματικά να ασχοληθεί με τη σύνθεση ή την εκτέλεση, όπως έκαναν οι περισσότεροι συνάδελφοί του.
Αυτή ακριβώς η επιμονή του, σε συνδυασμό με το μεγάλο ταλέντο του και τη σκληρή δουλειά, τον ανέδειξαν ως τον μουσικό που άσκησε τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία της τζαζ, ενός μουσικού είδους που μπορεί να μην υπήρχε όταν γεννήθηκε, το 1904, δημιουργήθηκε όμως και «μεγάλωσε» σχεδόν παράλληλα με εκείνον.
Την πρώτη του μεγάλη ορχήστρα τη δημιούργησε το 1935 και χαρακτηρίστηκε από τον ελαφρύ ρυθμό παιξίματός της. Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά κυκλοφόρησε το 1937, ενώ παράλληλα έδινε συναυλίες στη Νέα Υόρκη και στο Σικάγο. Τα τραγούδια του άρχισαν να κατακτούν τις πρώτες θέσεις των τοπ, ενώ οι εμφανίσεις του στη μεγάλη οθόνη, μαζί με την μπάντα του του προσέδιδαν ακόμη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και καταξίωση.
Στη δεκαετία του ‘50 συνεργάστηκε με διάσημους ερμηνευτές, μεταξύ των οποίων και οι Φρανκ Σινάτρα, Ελα Φιτζέραλντ, Μπίλι Χόλιντεϊ, Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ κ.ά., ενώ παράλληλα η μοναδικότητα του ήχου του ενέπνευσε πολλές λευκές μπάντες του σουίνγκ.
Η πρώτη σύνθεση που ηχογράφησε με την Count Basie Orchestra ήταν το κλασικό «One o’ Clock Jump», με τις συμμετοχές του Τζίμι Πούσινγκ στα φωνητικά και του Λέστερ Γιανγκ στο σαξόφωνο.
Οσο τα χρόνια περνούσαν τόσο ανέβαινε και το επίπεδο της ορχήστρας, η οποία έκανε πολυάριθμες ηχογραφήσεις και ακόμη περισσότερες συναυλίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Basie παρέμεινε στο τιμόνι της ορχήστρας μέχρι το τέλος της ζωής του, που ήρθε το 1984 από καρκίνο, όταν ήταν 79 ετών.
Η ορχήστρα, ωστόσο, που ο ίδιος εμπνεύστηκε και δημιούργησε συνεχίζει με συνέπεια να τιμά το όνομά του, βάζοντας τον καλλιτεχνικό πήχη όλο και ψηλότερα.
18 δεξιοτέχνες μουσικοίΣτις εμφανίσεις της στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη η Ορχήστρα Count Basie θα εμφανιστεί με 18 δεξιοτέχνες μουσικούς. Μεταξύ αυτών θα είναι και οι Κλάρενς Μπανκς (τρομπόνι), Τζον Γουίλιαμς (βαρύτονο σαξόφωνο), Νταγκ Λόρενς (τενόρο σαξόφωνο) και Τζέιμς Λίρι (μπάσο). Μαζί τους θα είναι η διακεκριμένη ερμηνεύτρια της τζαζ Κάρμεν Μπράντφορντ. Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν στις δύο συναυλίες θα περιλαμβάνει επιλογές από τη δισκογραφία της ορχήστρας αλλά και τις μεγαλύτερες επιτυχίες που έχει κάνει από την έναρξη της πορείας της μέχρι σήμερα. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο διάσημος αρχιμουσικός Μπιλ Χιουτζ.
  • Προπώληση εισιτηρίωνΕισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στο εκδοτήριο Ομήρου 8, στο Σύνταγμα και στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Αναστασία Κουκά, ΕΘΝΟΣ, 21/10/2010

No comments: