Wednesday, November 11, 2009

Βαλκανική μουσική γιορτή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

  • Η Μπάντα της Φλώρινας και η Ορχήστρα Μπόμπαν και Μάρκο Μάρκοβιτς στο Φεστιβάλ Χάλκινων Πνευστών

Είναι μια μόδα που κρατάει από την εποχή του «Καιρού των Τσιγγάνων» του Εμίρ Κουστουρίτσα. Αλλά η μουσική των χάλκινων πνευστών των Βαλκανίων έχει πολύ μεγαλύτερη ιστορία. Το θετικό της διαφήμισης που της πρόσφερε το δίδυμο Κουστουρίτσα Μπρέγκοβιτς ήταν ότι ξεπέρασε τα γεωγραφικά σύνορά της και βρήκε τη θέση που της αξίζει στη διεθνή μουσική σκηνή.

Οι ξέφρενοι ρυθμοί και οι εκστατικές μελωδίες, χαρακτηριστικά της μουσικής των πνευστών της Βαλκανικής, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το Φεστιβάλ Χάλκινων Πνευστών το οποίο πραγματοποιείται και εφέτος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ετσι το απόγευμα της Κυριακής 15 Νοεμβρίου μερικοί από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της βαλκανικής παράδοσης, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια των Μelos Βrass, θα μας μυήσουν στην ιδιαίτερη παράδοση των χάλκινων πνευστών. Το πρόγραμμα θα ανοίξουν τα Χάλκινα της Φλώρινας με το συγκρότημα των αδελφών Βαλκάνη, ενώ στο δεύτερο μέρος θα εμφανιστεί η σερβική Ορχήστρα των Μπόμπαν και Μάρκο Μάρκοβιτς. Η συναυλία θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Δημήτρη Μητρόπουλουκαι πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σειράς«Γέφυρες». Η ιστορία των χάλκινων πνευστών στις βαλκανικές χώρες έχει την αφετηρία της στις στρατιωτικές μπάντες του περασμένου αιώνα. Από τα στρατόπεδα, τα πνευστά δεν άργησαν να περάσουν στα αστικά κέντρα και αργότερα στην ύπαιθρο, γεννώντας ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ιδιώματα της βαλκανικής μουσικής παράδοσης. Στην Ελλάδα τα σύνολα χάλκινων πνευστών έχουν δημιουργήσει μια ιδιαίτερη παράδοση με επίκεντρο τη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία.

Η Μπάντα της Φλώρινας των αδελφών Βαλκάνη υπηρετεί αυτή την παράδοση για πάνω από 30 χρόνια. Η μπάντα ιδρύθηκε το 1960 από τον Τάσο Βαλκάνη, διευθυντή τότε της Φιλαρμονικής της Φλώρινας, ενώ κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με τους Χειμερινούς Κολυμβητές, τον Φλώρο Φλωρίδη και τον Χρήστο Νικολόπουλο . Με ορμητήριο πάντα τη Φλώρινα, η μπάντα μετράει χιλιάδες εμφανίσεις- από πόλεις και χωριά της Μακεδονίας ως τη Διαβαλκανική Συνάντηση Θεσσαλονίκης-, έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ στη Γαλλία, στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Πορτογαλία και στην Αυστραλία, ενώ έχει κυκλοφορήσει δύο CD.

Την Μπάντα της Φλώρινας αποτελούν οι Λάζαρος Βαλκάνης (κλαρίνο - σαξόφωνο), Γεώργιος Βαλκάνης (ακορντεόν - αρμόνιο), Αναστάσιος Γ. Βαλκάνης (τρομπέτα), Αθανάσιος Αθανασίου (σαξόφωνο - τρομπέτα) και Αθανάσιος Σαμαράς (τύμπανα).

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα συγκροτήματα των χάλκινων της Σερβίας, η Ορχήστρα Μπόμπαν και Μάρκο Μάρκοβιτς, θα ξεσηκώσει το κοινό με σύγχρονη world μουσική που συνδυάζει ήχους από τη μεγάλη μουσική παράδοση των Τσιγγάνων της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων με ρυθμούς φανκ και σουίνγκ. Το συγκρότημα ιδρύθηκε στη Βλάντιτσιν Χαν και από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 θεωρείται ένα από τα καλύτερα μουσικά σύνολα του είδους του στη Σερβία. Επικεφαλής του συνόλου είναι ο τρομπετίστας Μπόμπαν Μάρκοβιτς. Ο γιος του, Μάρκο, μπήκε στο συγκρότημα σε ηλικία 14 ετών και είναι ένας από τους βασικούς συνθέτες, διασκευαστές και σολίστ του συγκροτήματος, το οποίο αποτελείται από δώδεκα μέλη.


  • Σ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

No comments: