Wednesday, November 4, 2009

Στα γρανάζια της ύφεσης

  • Stereo Φονικά

* «The Secret Song» Dj Spooky (Thirsty Ear Records):

Ροκ εν ρολ, τζαζ, ελεκτρόνικα και νταμπ πλεγμένα σε χιπ χοπ ρυθμούς, σαμπλς από Led Zeppelin να συναντάνε μελωδίες των Radiohead και η κιθάρα τού Θέρστον Μουρ -των Sonic Youth- να συγκρούεται με το πολιτικό ραπ των The Coup.

Ο dj Spooky κυκλοφόρησε ένα δίσκο για την οικονομική κρίση

Ο dj Spooky κυκλοφόρησε ένα δίσκο για την οικονομική κρίση

Εδώ ο Dj Spooky είναι αποφασισμένος να συλλάβει την αλλαγή του κόσμου που προκάλεσε η πρόσφατη οικονομική ύφεση. Με οδηγούς, εγχειρίδια οικονομίας από στοχαστές όπως ο Ανταμ Σμιθ, ο Τζον Μέιναρντ Κέινς και ο Θόρσταιν Βέμπλεν, αποσπάσματα από λόγους του απερχόμενου προέδρου Μπους αλλά και τραγούδια για την ελευθερία του λόγου στο Ιράν, ο Πολ Μίλερ, ο Dj Spooky, συνθέτει ένα καλειδοσκόπιο από εικόνες της σύγχρονης πραγματικότητας.

Αλλά το «The Secret Song» είναι πρώτα απ' όλα μουσική. Και ο Μίλερ φτιάχνει ένα χαοτικό σάουντρακ, όπου ορχήστρες εγχόρδων ακολουθούνται από πυρακτωμένα σόλο ντραμς, τζαζ πιάνα μπερδεύονται με σκληρές κιθάρες και εξωτικές μελωδίες από φλάουτα ανακατεύονται με έναν υπνωτικό νταμπ ρυθμό. Ο δίσκος είναι ένα μουσικό μίγμα όπου η τζαζ - χιπ χοπ του συναντάει τη φιλοσοφία, την ψυχανάλυση και την οικονομία σε ένα μανιφέστο ελευθερίας. Για έναν κόσμο όπου, όπως λέει ο Μίλερ, κυριαρχεί το σύνθημα του αμερικανικού στρατού «η ελευθερία δεν είναι ελεύθερη».

Φυσικά ο Νεοϋορκέζος dj Spooky είναι ένας ευφυής μουσικός. Δεν κάνει εύκολη προπαγάνδα. Απλώνει τη φιλοσοφία του πάνω σε ένα χαλί από τζαζ, κλασική και ελεκτρόνικα, εμμένοντας ότι «σε αυτή την παρανοϊκή πραγματικότητα της ψηφιακής εποχής, όλα συνδέονται μεταξύ τους». Και συνοψίζει το κάλεσμά του, εξηγώντας ότι στους καιρούς όπου βασιλεύει η οικονομική ύφεση, η μουσική είναι το τελευταίο καταφύγιο των ανθρώπων που δεν έχουν πια ούτε χρόνο ούτε χρήμα.

Και με μια αμφίσημη χειρονομία, ο Dj Spooky προσφέρει μαζί με τον δίσκο ένα DVD, με την σπάνια ταινία του κινηματογραφιστή Ντζίγκα Βέρτοβ, με τίτλο «Kino-Glaz». Γυρισμένη το 1924, είναι μια ταινία για την καθημερινή ζωή στην Ρωσική Επανάσταση. Πάντως για τον Spoooky, ο σημερινός αποκαλούμενος «πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία» δεν είναι παρά μια συνέχεια του Ψυχρού Πολέμου. Με άλλα λόγια, οι κυρίαρχοι εξακολουθούν να μοιράζονται και να λεηλατούν τον πλανήτη.

**Στο σάιτ του http://djspooky.com/ υπάρχει ολόκληρος ο δίσκος για ακρόαση και ένα τραγούδι για δωρεάν κατέβασμα.

* «The Common Man» Delinquent Habits (Deepdive):

Από τα πρώτα λεπτά, καθώς σε χτυπάει ο σαρωτικός χιπ χοπ ρυθμός των τσικάνος, καταλαβαίνεις ότι στο δικό τους σύμπαν δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Μπορεί να ηχούν λιγότερο επιθετικοί -ύστερα από δεκαπέντε χρόνια- μπορεί τα σαμπλς τους να είναι πιο μελωδικά, αλλά αυτό το καυτερό χιπ χοπ μοιάζει να βγήκε κατευθείαν από τα γκέτο των Λατίνων στο Λος Αντζελες. Σε μια εποχή που η Δυτική ακτή έχει στερέψει από ιδέες και παλιοί λάτιν ράπερς, σαν τους Cypress Hill, ψάχνονται πότε με τη μέταλ και πότε με τη ρέγγετον, οι Delinquent Habits είναι οι απλοί μάγκες που παίζουν χιπ χοπ με ψυχή.

**Οι Delinquent Habits θα παρουσιάσουν ζωντανά τα νέα τραγούδια τους στις 28 Νοεμβρίου στο Bios. Στο www.myspace.com/delinquentxhabits δείγματα από τον δίσκο τους.

No comments: