Saturday, November 7, 2009

Με Μπραμς στο Μέγαρο

Μόλις 21 ετών είναι η βιολονίστα Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε κι όμως ήδη από την εφηβεία της διακρίνεται σε διεθνείς διαγωνισμούς, παίρνει υποτροφίες, δίνει ρεσιτάλ και έχει συμπράξει με σημαντικές ορχήστρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μετά την ερμηνεία της σε κοντσέρτα Μότσαρτ και Σιμανίφσκι και την απονομή επαίνου από την Εταιρεία Ελλήνων Κριτικών Θέατρου και Μουσικής για τις εμφανίσεις αυτές, επανέρχεται τώρα στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής. Την Παρασκευή συμπράττει και πάλι με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Στέφανου Τσιαλή. Θα ερμηνεύσει το κοντσέρτο του Μπραμς για βιολί και ορχήστρα σε ρε μείζονα, έργο 77.

Οι κριτικοί τής έχουν επιφυλάξει θερμή υποδοχή, τονίζοντας το «αφτιασίδωτο εσωστρεφές παίξιμο», τη «νεανική αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητά της». Οπως έγραφε πριν από λίγους μήνες η γερμανική εφημερίδα «Sachsische Zeitung»: «Η Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε κατέχει μια άψογη τεχνική, έναν λαμπερό ήχο στο βιολί, μια πλούσια παλέτα ηχοχρωμάτων και ένα συναρπαστικό εύρος εκφραστικών μέσων. Αν και βρίσκεται στην αρχή της καριέρας της, μπορεί κανείς να διαπιστώσει μια αξιοσημείωτη καλλιτεχνική ωριμότητα στο παίξιμό της...».

Κόρη του γνωστού πιανίστα Ούβε Μάτσκε, πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολιού σε ηλικία πέντε ετών. Σήμερα είναι φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Ζάλτσμπουργκ και υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Προποντίς».*

No comments: