- Το θάνατο του διακεκριμένου πιανίστα, μαέστρου και συνθέτη, Γιώργου Θυμή, σε ηλικία 84 ετών, ανακοίνωσε η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
«Καλλιτέχνης διεθνούς εμβέλειας, με πλούσια προσφορά στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Θυμής στάθηκε μέχρι το τέλος ένθερμος και πιστός φίλος της ΚΟΘ», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ορχήστρας.
Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί αύριο, στις 10 το πρωί, στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου.
Ο Γιώργος Θυμής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1925 και σπούδασε πιάνο με τον Λώρη Μαργαρίτη και τον Αθανάσιο Κοντό στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης. Παρακολούθησε Ανώτερα Θεωρητικά και Σύνθεση με τον Σόλωνα Μιχαηλίδη (Δίπλωμα Αρμονίας - Αντίστιξης - Φούγκας) και σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας στη Μοτσάρτειο Ακαδημία του Σάλτσμπουργκ με τους διεθνούς φήμης μαέστρους Μάρκεβιτς, Μάτασιτς, Λάινσντορφ και Ντοράτι.
Το 1954 διορίστηκε καθηγητής πιάνου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, όπου δίδαξε ως το 1991. Από το 1958 έως το 1972 δίδαξε, επίσης, στη Διεθνή Θερινή Ακαδημία Μοτσαρτέουμ του Σάλτσμπουργκ.
Το 1962 έγινε αρχιμουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και το 1971 γενικός διευθυντής της, μέχρι το 1982, οπότε και αποχώρησε. Από το 1991 έως και το 1996 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής της Μουσικής Σχολής του «North London College of Music».
Υπήρξε ιδρυτής του «Τρίο Θεσσαλονίκης» με τους Κοσμά Γαλιλαία και Μανώλη Καζαμπάκα και διευθυντής της ορχήστρας εγχόρδων «Ροτόντα» (1955-1959). Είχε διευθύνει, μεταξύ άλλων, τη Philharmonia Ungarica, τη Συμφωνική της Odense Δανίας, τη Φιλαρμονική του Στρασβούργου, την Ορχήστρα Ραδιοφωνίας της Πράγας, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ιερουσαλήμ και την Εθνική Ορχήστρα Κατοβίτσε Πολωνίας. Στην Ελλάδα διηύθυνε επί σειρά ετών την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, καθώς και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Επίσης, υπήρξε μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των «Δημητρίων», της Εφορευτικής Επιτροπής του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου και της Επιτροπής του Κέντρου Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Το συνθετικό του έργο αποτελείται από έργα για πιάνο, βιολί και τραγούδι.
Ιδιαίτερη έμφαση είχε δώσει στον παιδαγωγικό τομέα. Ήταν, μάλιστα, ο εμπνευστής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πιάνου, που πήρε το όνομά του και τον οποίο διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.
Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης πορείας του έλαβε πλήθος τιμητικών διακρίσεων.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
No comments:
Post a Comment