Sunday, November 22, 2009

Παγκόσμια πρώτη για τον αξέχαστο δάσκαλο

  • Είκοσι τρία νέα έργα για κιθάρα, που έγραψαν ισάριθμοι συνθέτες από δέκα διαφορετικές χώρες, θα ακουστούν στο Αφιέρωμα στον Δημήτρη Φάμπα

Μια δεκαετία δημιουργικής παρουσίας, με διοργανώσεις συναυλιών και με συνεχείς προσπάθειες ώστε να μείνει ζωντανό το έργο του σπουδαίου κιθαρίστα, συνθέτη και δάσκαλου Δημήτρη Φάμπα και να το γνωρίσουν οι νεότεροι κιθαρίστες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπλήρωσε ο Σύλλογος Φίλων της Κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας». Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειάς του, ο Σύλλογος, σε συνεργασία με το Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», πραγματοποιεί ένα «Αφιέρωμα στον Δημήτρη Φάμπα - A' παρουσίαση 23 νέων έργων για κιθάρα, αφιερωμένων στην μνήμη του», με δύο συναυλίες, στις 25 Νοεμβρίου και στις 2 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του «Παρνασσού» (πλατεία Καρύτση). Μια γιορτή για την κιθάρα και τη μουσική δημιουργία, με τη συμμετοχή πολλών αξιόλογων καλλιτεχνών, όπου θα παρουσιαστούν σε παγκόσμια πρώτη νέα έργα για κιθάρα, που έγραψαν 23 συνθέτες από 10 διαφορετικές χώρες του κόσμου (Aργεντινή, Χιλή, Κούβα, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Σερβία, Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ και Ελλάδα). Είναι δημιουργοί που ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στην «Ανοιχτή Πρόσκληση σύνθεσης έργων για κιθάρα, αφιερωμένων στη μνήμη του εξαίρετου Ελληνα κιθαρίστα - συνθέτη Δημήτρη Φάμπα», που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων της κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας» στη διάρκεια του 2008. Τα 23 αυτά έργα θα παρουσιαστούν σε α' παγκόσμια εκτέλεση μαζί με 2 έργα του ίδιου του αξέχαστου καλλιτέχνη και δάσκαλου.

Στην πρώτη συναυλία (25/11, 8.30 μ.μ.) θα συμμετέχουν οι κιθαρίστες: Eύα Φάμπα, Αγγελος Αγκυρανόπουλος, Δημήτρης Κασφίκης και Αρης Μπαλατσούκας, σε έργα των: Δημήτρη Φάμπα, Νίκου Χαριζάνου, Απόστολου Ντάρλα, Αρη Μπαλατσούκα, Eduardo Morales Caso, Carlos Peron Cano, Luca Vanneschi, Jose Antonio Guerrero Ortiz, Fernando Schulmeier, Mauricio Opazo Munoz, Ηρακλή Καζάκη, Κώστα Μαντζώρου.

Στη δεύτερη συναυλία (2/12, 8.30 μ.μ.) θα συμμετέχουν οι κιθαρίστες: Γιώργος Μαυροειδής, Κώστας Τσερεγκώφ, Εύα Φάμπα, Μαρία Αναγνωστοπούλου, Θανάσης Γεωργιάδης, Νίκος Αθανασάκης, Αγγελος Αγκυρανόπουλος, το μουσικό σύνολο «Guitarte», ο Uros Dojcinovic και η Αμαλία Κουντούρη (φλάουτο). Θα ερμηνεύσουν έργα των Δημήτρη Φάμπα, Uros Dojcinovic, Akos Petik, Annette Kruisbrink, Marion Arts, Joe Rosochacki, Scott Giles, Γεράσιμου Μεσσήνη, Πέτρου Φραγκίστα, Αρ. Γιαννακούρου, Δημήτρη Ποθητού, Νικόλα Κουβαρδά και Βασίλη Μούσκουρη.

«Με την πρωτοβουλία μας αυτή θελήσαμε να εμπλουτίσουμε το ρεπερτόριο της κιθάρας με νέα έργα τιμώντας έναν σπουδαίο Ελληνα δημιουργό που προσέφερε με το ταλέντο και τις γνώσεις του τα μέγιστα στη δημιουργία της ελληνικής κιθαριστικής σχολής», αναφέρει η Eύα Φάμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας». «Επιδιώκουμε το διάλογο μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και μουσικών αντιλήψεων, τη δημιουργία καλλιτεχνικών σχέσεων φιλίας και ειρήνης, την αναγνώριση και επιβράβευση του ταλέντου και των μουσικών ικανοτήτων των συμμετεχόντων, συνθετών και ερμηνευτών». Η γνωστή σολίστ και καθηγήτρια κιθάρας σημειώνει ότι τον περασμένο Οκτώβρη συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου. Δέκα χρόνια «γεμάτα συναυλίες και συνεχείς προσπάθειες για να μείνει ζωντανό το έργο του, να το γνωρίσουν οι νεότεροι κιθαρίστες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνεχείς προσπάθειες, ώστε να ενισχύσουμε τους νέους καλλιτέχνες, να στηρίξουμε κάθε όμορφη και ενδιαφέρουσα ιδέα που προάγει την τέχνη της κιθάρας και κάθε ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική δραστηριότητα των μελών μας. Διοργανώσαμε και στηρίξαμε πολλές σειρές συναυλιών («Παρνασσός», «Ατενέουμ»), διαγωνισμούς και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σεμινάρια, συνδιοργανώνουμε τις Διεθνείς Μέρες Κιθάρας Λαύκου, ενώ συνεργαζόμαστε με σημαντικούς φορείς πολιτισμού και τα πνευματικά κέντρα πολλών δήμων. Στηρίξαμε την ιδέα της ενορχήστρωσης της Ελληνικής Σουίτας του Δ. Φάμπα, που κέρδισε το θερμό χειροκρότημα του κοινού στη μορφή κονσέρτου για κιθάρα και συμφωνική ορχήστρα. Ετσι γιορτάζουμε τα γενέθλια αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με μια γιορτή για την κιθάρα και τη μουσική δημιουργία και τη συμμετοχή μιας πλειάδας αξιόλογων καλλιτεχνών, παρουσιάζοντας σε παγκόσμια πρώτη 23 νέα έργα για κιθάρα, αφιερωμένα στην μνήμη του Δημήτρη Φάμπα από συνθέτες από 10 διαφορετικές χώρες του κόσμου, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση συγγραφής έργων για κιθάρα που διοργανώσαμε στη διάρκεια του 2008. Είναι η δεύτερη φορά που ο Σύλλογος Φίλων της κιθάρας "Δημήτρης Φάμπας" διοργανώνει μια ανοιχτή πρόσκληση συγγραφής έργων, αφιερωμένων στην μνήμη του Δημήτρη Φάμπα. Η επιτυχία της πρώτης που απευθυνόταν σε Ελληνες συνθέτες στη διάρκεια του 2006 με α' παρουσίαση των 13 νέων έργων στην αίθουσα "Παρνασσός", τον Οκτώβρη του 2007, δημιούργησε τις βάσεις ώστε τη φορά αυτή να είναι η πρόσκληση διεθνής και πολλοί από τους συμμετέχοντες πολυβραβευμένοι και γνωστοί για την αγάπη και την αφοσίωσή τους στην κιθάρα». Εκ μέρους του Συλλόγου, η Εύα Φάμπα ευχαριστεί «τους συνθέτες για τη μουσική τους, τους σολίστες για την αφιλοκερδή συμμετοχή τους και όλους τους φίλους και τα μέλη μας για την υποστήριξή τους».

  • Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Κυριακή 22 Νοέμβρη 2009

No comments: