Sunday, September 6, 2009

«Εχει γράψει τα μισά τραγούδια που αγαπώ»...

  • Σπανός, Μητσιάς, Μαχαιρίτσας και Χατζηγιάννης μιλούν για τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, λίγο πριν από τη μεγάλη συναυλία στο ΟΑΚΑ. Ποιος θα μπορούσε να συγκεντρώσει στην ίδια σκηνή τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού χωρίς καν να προσπαθήσει; Η ερώτηση είναι μάλλον εύκολη. Μα φυσικά ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η μορφή - σύμβολο του ελληνικού τραγουδιού που με τα λόγια του μιλά κατευθείαν στην καρδιά του Ελληνα εδώ και πέντε ολόκληρες δεκαετίες.


«Εχει γράψει τα μισά τραγούδια που αγαπώ»...
  • Μισό αιώνα δράσης συμπλήρωσε λοιπόν ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και ποιος θα ήταν καλύτερος τρόπος να το γιορτάσει παρά μαζί με τους φίλους του, όπως κάνει πάντα. Επειδή όμως οι φίλοι του είναι πάρα πολλοί, σε αυτή τη γιορτή του δεν θα τους υποδεχτεί στο σπίτι του ή σε κάποιο ταβερνάκι, αλλά σε ένα γήπεδο, στο ΟΑΚΑ. Εκεί θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο βράδυ η μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα σε εκείνον.

Μ. Μητσιάς: Σημάδεψε την καριέρα μου
Μ. Μητσιάς: Σημάδεψε την καριέρα μου

Και ποιος δεν θα περάσει από τη σκηνή τη βραδιά εκείνη: Χρήστος Νικολόπουλος, Μίμης Πλέσσας, Γιάννης Σπανός, Γιώργος Χατζηνάσιος, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Χάρις Αλεξίου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μελίνα Ασλανίδου, Γλυκερία, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Μητροπάνος, Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Πάριος, Αλκηστις Πρωτοψάλτη, Αντώνης Ρέμος, Διονύσης Σαββόπουλος, Πασχάλης Τερζής, Τάνια Τσανακλίδου, Μιχάλης Χατζηγιάννης.

«Ο Λευτέρης είναι πάνω από το μισό μου ρεπερτόριο. Μαζί του άγγιξα το μεγάλο κοινό. Είναι ένας πολύ σημαντικός δημιουργός, έχει καλύψει τα πάντα, έχει δημιουργήσει σχολή στο ελληνικό τραγούδι κι όσο κι αν το παίζει άγριος παραμένει ένα μεγάλο παιδί. Τον αγαπώ και τον σέβομαι», μας είπε ο Γιάννης Σπανός.

Γεμάτα αγάπη και συγκίνηση ήταν και τα λόγια του Μανώλη Μητσιά για τον Λευτέρη Παπαδόπουλο: «Τιμούμε έναν από τους σημαντικότερους Ελληνες ποιητές - στιχουργούς που έχει δώσει τόσα πολλά στο ελληνικό τραγούδι. Εγώ είχα την τύχη να μου δώσει στα πρώτα μου βήματα ένα τραγούδι που σημάδεψε την καριέρα μου, το "Αυτά τα χέρια". Τον ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για όσα έκανε για μένα, αλλά κυρίως για το ελληνικό τραγούδι».

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης μπορεί να μην έχει συνεργαστεί με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, αισθάνεται όμως ιδιαίτερη τιμή που θα τραγουδήσει τραγούδια του στη συναυλία: «Τον θαυμάζω απεριόριστα. Πάντα ήμουν θερμός υποστηρικτής της στιχουργικής του. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα που έχουμε δημιουργήσει και προσωπική σχέση νιώθω ότι έχω αποκτήσει έναν πολύ καλό φίλο. Νομίζω πως κι εκείνος με συμπαθεί. Είναι πολύ σημαντικό που μας δίνει την ευκαιρία να συναντηθούμε όλοι εμείς οι τραγουδιστές μαζί για να ερμηνεύσουμε τα αξεπέραστα τραγούδια του».

Η πιο λιτή και περιεκτική δήλωση πάντως είναι αυτή του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα: «Τι να πω εγώ όταν τα μισά τραγούδια που ξέρω κι αγαπώ τα έχει γράψει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος...».

Αναστασία Κουκά, EUNOS, 05/09/2009

1 comment:

Διάττων said...

Εσύ έκανες αφιέρωμα στον Παπαδόπουλο και καλά έκανες γιατί είναι εξαίρετος στιχουργός (και όχι μόνο), ενώ εγώ έκανα αφιέρωμα στη Γαλάνη...