Monday, September 14, 2009

ΑΘΗΝΑ ΑΝΔΡΕΑΔΗ «Δεν έχω βάλει στόχους»

  • Η ελληνίδα μουσικός και τραγουδίστρια που έγινε πρώτα γνωστή στην Αγγλία εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής



Με έναν μόνο δίσκο στο ενεργητικό της, λιγοστές συναυλίες στην Ελλάδα, σαφώς περισσότερες εκτός συνόρων, η Αθηνά Ανδρεάδη ή, για να είμαστε ακριβείς, η Αthena Αndreadis εμφανίζεται την Πέμπτη 17/9 στο Αίθριο των Μουσών του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αίθριες Νύχτες στο Αίθριο των Μουσών». Η Αthena γεννήθηκε στο Λονδίνο, μεγάλωσε στην Ελλάδα, στα 18 της επέστρεψε και πάλι στη Βρετανία για να σπουδάσει οικονομικά, διοίκηση επιχειρήσεων για την ακρίβεια. Σπούδασε, δούλεψε και για μικρό διάστημα αυτό που είχε σπουδάσει, αλλά τελικά το αντικείμενό της ήταν η μουσική και το τραγούδι. Πριν από περίπου δύο χρόνια κυκλοφόρησε το ντεμπούτο της άλμπουμ «Βreathe with me» από ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία. Αγγλικός στίχος, ήχος που φλερτάρει με τη ροκ, τη φολκ και την τζαζ, σε παραγωγή Γιώργου Ανδρέου. Θετικά σχόλια από τον «Guardian», αλλά στην Ελλάδα μάλλον έγινε γνωστή από στόμα σε στόμα και μέσω φυσικά τού myspace- παρ΄ όλο που στο ενεργητικό της έχει sold out περιοδείες και εμφανίσεις σε σημαντικά θέατρα (Queen Εlizabeth Ηall, Βarbican Ηall) και φεστιβάλ, όπως το Glastonbury (όπου βρέθηκε στην ίδια σκηνή με την Τζόαν Μπαέζ), το Womad, το St. Ιves κ.ά.

Με το ένα πόδι στο Λονδίνο και το άλλο στη Θεσσαλονίκη (καταγωγή) και στην Αθήνα, η Αthena ετοιμάζει ήδη το δεύτερό της άλμπουμ, το οποίο, όπως σημειώνει, αναμένεται«να είναι έτοιμο το 2010. Και μετά θα ακολουθήσει περιοδεία στην Αγγλία και στην Ελλάδα». Κάτι που ίσως αποτελεί «είδηση» για την ίδια είναι το γεγονός ότι«έχω αρχίσει να γράφω τραγούδια και στα ελληνικά.Ισως ο επόμενος δίσκος να είναι στα ελληνικά». Αλλά ως τον τρίτο δίσκο έχουμε καιρό. Ή μήπως δεν έχουμε;«Το γράψιμο για μένα κρατάει 1,5-2 χρόνια.Δημιουργώ έναν κύκλο ζωής,εφόσον γράφω αυτά που περνάω,αυτά που νιώθω.Γράφω με ειλικρινή τρόπο.Η ζωή άλλωστε ανοίγει και κλείνει κύκλους».Ο δικός της κύκλος, που άνοιξε επισήμως πριν από δύο χρόνια, της έχει αποφέρει όχι μόνο την ικανοποίηση των συναυλιών αλλά και την ικανοποίηση ότι μπορεί να ζει από τη μουσική.«Γράφω τα τραγούδια και τη μουσική,έχω τους μουσικούς μου,έχω δημιουργήσει τη δική μου ανεξάρτητη εταιρεία,την Εmbraceable Records, τα κομμάτια ακούγονται στο ραδιόφωνο, κάνω συνεργασίες».Οι τελευταίες φαίνεται να της αρέσουν ιδιαιτέρως.«Είναι καλό να έχεις μια ομάδα και να στηρίζεσαι σε αυτήν. Δεν τίθεται όμως θέμα αρχηγού. Ο καθένας έχει τον ρόλο του.Αλλωστε το σημαντικότερο είναι να εκφράζεις την αλήθεια σου. Και επίσης να συναντιούνται πολλές αλήθειες.Η καταξίωση έρχεται μόνο αν είσαι αληθινός».

Η Αθηνά Ανδρεάδη δηλώνει ευτυχισμένη. Και γιατί να μην είναι;«Δεν έχω βάλει στόχους.Αυτό που ονειρεύομαι είναι να γράφω μουσική,να τραγουδάω και να επικοινωνώ με τον κόσμο. Από αυτή την άποψη έχω πετύχει.Η ζωή τα φέρνει όπως θέλει αυτή. Είναι φορές που νομίζω ότι η ζωή έχει “τη δική της ζωή”.Και κάποιες φορές που θέλουμε να την ελέγξουμε μπορεί να έχει καλύτερα σχέδια από μας.Και κάπου εκεί μπερδευόμαστε.Δεν υπάρχει μόνο η Ιθάκη,υπάρχουν και άλλες...Ιθάκες. Μάς συμβαίνουν πολλές φορές μικρά θαύματα,τα οποία προσπερνάμε.Η ζωή δεν έχει ανθρώπινη λογική».

Στην εμφάνισή της στο Αίθριο των Μουσών του Μεγάρου θα παρουσιάσει κομμάτια από τον καινούργιο της δίσκο ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, από το πρώτο της άλμπουμ, που αγαπήθηκε, ενώ θα ερμηνεύσει και παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, διασκευασμένα όμως, όπως είναι τα «Τζιβαέρι», «Πικροδάφνες στον αφρό» και «Καναρίνι μου γλυκό». Στο τελευταίο έχει δώσει μάλιστα και μια χροιά από τη μουσική παράδοση της Μογγολίας. Στη σκηνή (η ίδια θα είναι στο πιάνο και στο τραγούδι) θα τη συνοδεύσουν οι «δικοί της μουσικοί»: Jay Stapley (ακουστική κιθάρα, αρμόνικα, φωνητικά), Βen Τrigg (βιολοντσέλο, μαντολίνο, μελόντικα, κρουστά, φωνητικά), Chuck Sabo (ντραμς), Simon Εdwards(ηλεκτρικό μπάσο και κοντραμπάσο).

Για την Αθηνά Ανδρεάδη,«το τραγούδι ομορφαίνει τη ζωή. Είναι λίγο σαν το ελληνικό φως.Οταν έχει συννεφιά στο Λονδίνο,νιώθεις την ανάγκη να το δεις.Και για να γίνει αυτό,κλείνεις τα μάτια και θυμάσαι.Και αυτή η θύμηση είναι μια ανακούφιση».

Οι «Αίθριες Νύχτες στο Αίθριο των Μουσών» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ.Σοφίας και Π.Κόκκαλη,τηλ.210 7282.333) την τρέχουσα εβδομάδα περιλαμβάνουν τις εξής εκδηλώσεις: 14, 15/9 Ελεωνόρα Ζουγανέλη- Ιmam Βaildi,17/9 Αθηνά Ανδρεάδη,21,22/9 Μάρθα Φριντζήλα & Friends.Ωρα έναρξης: 21.00.

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΙΝΤΣΑ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

No comments: