Tuesday, September 8, 2009

«Είσαι κουφός, Πολ; Θέλω να φύγω». ΑΓΝΩΣΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΓΙΑ ΒΕΑΤLΕS



  • Ο Τζον Λένον ευθύνεται για τη διάλυση των Βeatles κι όχι ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ αποκαλύπτεται σε ανέκδοτη συνέντευξη, με αφορμή τις μαζικές επανεκδόσεις των έργων τους
Η διάλυση των Βeatles είχε γίνει επί της ουσίας επτά μήνες πριν από την ανακοίνωση που έκανε την άνοιξη του 1970 ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ. Ηχητικά ντοκουμέντα (όπως μια αδημοσίευτη μέχρι σήμερα συνέντευξη που είχε δώσει ο Τζον Λένον), που βλέπουν τώρα το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτουν αυτήν και άλλες άγνωστες πτυχές της ιστορίας των Βeatles.

Το ηχητικό ντοκουμέντο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σκέψεις που είχε εκφράσει ο Τζον Λένον στο πλαίσιο συνέντευξής του, η οποία ουδέποτε ώς τώρα είχε απομαγνητοφωνηθεί και δημοσιοποιηθεί. Οι κουβέντες του ήταν αποτυπωμένες σε «κλασικές» κασέτες (θυμάστε;) C-60 καταχωνιασμένες σε κουτί της βρετανικής εταιρείας μεταφορών Ρickfords, όπως αναφέρουν οι «Sunday Τimes».

Έρχεται δε στο προσκήνιο και με αφορμή την επανακυκλοφορία, σε μορφή κασετίνας, όλων των (12) άλμπουμ των Βeatles- 22 χρόνια μετά την κυκλοφορία του τελευταίου άλμπουμ τους- με αναβαθμισμένη ποιότητα ήχου (remastered) και πλούσιο έντυπο φωτογραφικό υλικό, συν ακόμη δύο CDs, ένα από την περιοδεία «Μagical Μystery» και ένα από τα «Ρast Μasters Vol. Ι and ΙΙ». Και τα 14 CDs θα συνοδεύονται από DVD με όλες τις συνεντεύξεις και τα ντοκιμαντέρ της θρυλικής μπάντας.

«Θέλω να αποχωρήσω» ακούγεται ο Λένον να δηλώνει στον ΜακΚάρτνεϊ τον Σεπτέμβριο του 1969, εννοώντας από τους Βeatles. Και εξηγούσε στη συνέχεια ότι δέχθηκε πιέσεις να μη μιλήσει, διότι η παραμικρή κουβέντα θα προκαλούσε ζημιά στις πωλήσεις του νέου τους άλμπουμ «Let it Βe» που επρόκειτο - τότε- να κυκλοφορήσει. Ο ΜακΚάρτνεϊ τελικώς ανακοίνωσε τη διάλυση των θρυλικών Σκαθαριών επτά μήνες αργότερα, τον Μάιο του 1970.

Για περίπου τέσσερις δεκαετίες ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ ζούσε με το μένος των θαυμαστών των Μπιτλς που του καταλόγιζαν τη διάλυση του συγκροτήματος και την απομάκρυνση του Λένον, νομίζοντας πως ο ΜακΚάρτνεϊ θεωρούσε τα τραγούδια του Λένον ανούσια.

Σε μία από τις κασέτες ο Λένον περιγράφει πώς επήλθε η διάλυση των Μπιτλς κατά τη διάρκεια ενός μίτινγκ στο στρατηγείο του, το «Αpple», στο Λονδίνο. «Στη συνάντηση ο Πολ διαρκώς έλεγε τι έπρεπε να κάνουμε, οπότε στο τέλος του λέω: Νομίζω είσαι κουφός. Θέλω να φύγω». Δύο χρόνια αργότερα, σε άλλη ηχογραφημένη συνέντευξή του ο Λένον ακούγεται να λέει ότι «όλο το πράγμα (σ.σ.: για τους Μπιτλς) είχε πεθάνει μέσα μου πολύ πριν ξεσπάσει η αναστάτωση. Πιστεύαμε στον μύθο των Μπιτλς όπως ακριβώς και το κοινό και αγαπούσαμε το συγκρότημα ακριβώς όπως και οι θαυμαστές μας. Όμως ήμασταν τέσσερις προσωπικότητες, εκ των οποίων ανακάλυψε ο καθένας την ιδιοσυστασία του αφού πλέον είχε γίνει μέρος του μύθου. Ουσιαστικά οι καλύτερες μέρες μας ήταν πολύ πριν γίνουμε γνωστοί και διάσημοι, τότε που παίζαμε με τις ώρες στις παμπ».

«Αγαπητέ Πολ, ήσουν υπέροχος», ακούγεται σε σημείο της συνέντευξης ο Τζον Λένον που πολλές φορές ζητούσε τη βοήθεια του Πολ στην κιθάρα.

«Οι Μπιτλς ήταν ο Πολ κι εγώ», λέει παρακάτω, στην ίδια συνέντευξη ο Λένον. «Εμείς γράφαμε τα τραγούδια. Στην αρχή δεν έγραφα τόσο εγώ όσο ο Πολ, γιατί ήταν επιδέξιος κιθαρίστας. Ειλικρινά, ο Πολ μού δίδαξε πώς να παίζω κιθάρα».

ΙΝFΟ
Η κασετίνα «Τhe Βeatles» και με τα 12 remastered άλμπουμ με ψηφιοποιημένο ήχο και DVD θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, παράλληλα με την κασετίνα «Τhe Βeatles in Μono». Τιμή (σε Βρετανία και Γαλλία): 250 €.
  • «Το Walrus δεν σημαίνει τίποτα»
Ο Λένον περιγράφει στην ηχογραφημένη συνέντευξή του πόσο θαύμαζε τα τραγούδια του ΜακΚάρτνεϊ, όπως το «For Νo Οne» από το άλμπουμ «Revolver». «Ήταν ένα από τα καλύτερα. Όλα τα σχεδόν κλασικά τραγούδια του είναι τα καλύτερά του». Την ίδια ώρα μιλούσε απαξιωτικά για τα ίδια τα τραγούδια του: «Το κομμάτι "Ι Αm the Walrus" δεν σημαίνει απολύτως τίποτα», διαλύοντας για τους φαν των Μπιτλς και την παραμικρή ψευδαίσθηση ότι μπορεί να είχαν αντιληφθεί το μήνυμα των παράξενων στίχων του τραγουδιού.

Επιμέλεια: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης

ΤΑ ΝΕΑ: Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

No comments: