Wednesday, September 2, 2009

Τα 60's αναβιώνουν από τον Σαββόπουλο

Από το ψευδαισθησιακό του «Περιβόλι του Τρελού» μέχρι το χωριό της Ουτοπίας στον «Πυρήνα», οι υπόγειες, εσώτερες «εκδρομές» του Διονύση Σαββόπουλου είχαν πάντα αφετηρία τη δεκαετία του '60.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος με τα θρυλικά «Μπουρμπού-λια», τη δεκαετία του '60

Ο Διονύσης Σαββόπουλος με τα θρυλικά «Μπουρμπούλια», τη δεκαετία του '60

Ενας διαρκής εκδρομέας του '60, όπως τραγουδούσε στο «Κούρεμα», επιστρέφει -σαράντα χρόνια μετά- πίσω στη δεκαετία των ανατροπών, των ψευδαισθήσεων και των ουτοπιών. Αλλά αυτή τη φορά ο Σαββόπουλος δεν στήνει ένα πάρτι μόνον δικό του.

Επιχειρώντας να επαναπροσδιορίσει τα πολιτικά, ιδεολογικά, αισθητικά και καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά της δεκαετίας που εξέθρεψε και τον ίδιο, προετοιμάζει για τον Δεκέμβριο μια σειρά εκδηλώσεων που, εν είδει ομόκεντρων κύκλων, θα υποδεχτούν και τις μουσικές του παραστάσεις στο «Παλλάς». Η πρεμιέρα θα γίνει γύρω στις 18 Δεκεμβρίου και προβλέπονται από κει και πέρα συνολικά 15 παραστάσεις, πάντα με πρώτη ύλη το '60. Που σημαίνει ότι σ' αυτή την περίπτωση πυρήνας θα είναι «Το φορτηγό» και «Το περιβόλι του τρελού», ίσως και κάποια αδισκογράφητα κομμάτια εκείνης της εποχής!

Πέρα όμως από τα live του, το μεγάλο του αφιέρωμα στα 60's θα διαχυθεί σε πολλούς και διαφορετικούς χώρους της Αθήνας, βάσει θεματικών κύκλων που θα ζητήσουν τη συνδρομή πολλών άλλων καλλιτεχνών, διανοητών, δημοσιογράφων, πολιτικών κ.ά. Π.χ. κάποιοι κύκλοι θα είναι εστιασμένοι: Ελληνικό Τραγούδι, Ξένο Τραγούδι, Κινηματογράφος. Θα υπάρχουν και πολλοί άλλοι θεματολογικοί άξονες, που προετοιμάζονται αυτό τον καιρό.

Κάθε κύκλος θα περιλαμβάνει μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του κεντρικού του θέματος μέσα από ημερίδες και ομιλίες ειδικών ανά θεματολογικό άξονα, πολλές μουσικές εκδηλώσεις, κινηματογραφικές προβολές και εκθέσεις ντοκουμέντων, αντικειμένων κ.λπ.

Μεγάλο και φιλόδοξο σχέδιο, μοιάζει υπέροχη απάντηση στο δίλημμα που έθετε ο Σαββόπουλος στο τραγούδι του «Εμείς του '60»: «...σ' αυτή την ηλικία, ή μιλάς της καθεμιάς γενιάς, καινούργιας και παλιάς, ή κλείνεις και σιωπάς».

No comments: