Wednesday, September 2, 2009

Μια γιορτή για τον Λευτέρη

  • Δεκαπέντε ερμηνευτές θα τιμήσουν τον κορυφαίο στιχουργό τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου στο ΟΑΚΑ, σε μια μεγάλη μουσική βραδιά


του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΙΝΤΣΑ | Το Βήμα, Κυριακή 30 Αυγούστου 2009
Πώς μπορεί να χωρέσει μια δημιουργική ζωή 50 ετών σε μία συναυλία; Πόσα τραγούδια μπορούν να χωρέσουν σε μία βραδιά για να τιμηθεί ένας ποιητής-στιχουργός ο οποίος έχει βάλει την υπογραφή του σε τουλάχιστον 1.200 τραγούδια; Πόσα από αυτά να επιλεγούν όταν τα περισσότερα βρίσκονται στα χείλη του κοινού, χρόνια και χρόνια, συντροφεύοντάς το στην καθημερινότητά του; Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος γιορτάζει τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου στο ΟΑΚΑ 50 χρόνια μιας μεγάλης καριέρας στη δημοσιογραφία, 50 χρόνια δημιουργίας και συνεργασίας με μεγάλους συνθέτες, 50 χρόνια με τραγούδια, βιβλία και ποιήματα.

Σε αυτή τη μοναδική βραδιά- από τις μεγαλύτερες ίσως συναυλίες που έχουν πραγματοποιηθεί από τη Μεταπολίτευση και μετά-, τα τραγούδια-σταθμούς του Λευτέρη Παπαδόπουλου θα ερμηνεύσουν 15 κορυφαίοι ερμηνευτές του ελληνικού τραγουδιού. Οι Χάρις Αλεξίου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μελίνα Ασλανίδου,Γλυκερία, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Μητροπάνος, Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Πάριος, Αλκηστις Πρωτοψάλτη, Αντώνης Ρέμος, Διονύσης Σαββόπουλος (θα ερμηνεύσει τον «Σεβάχ», τραγούδι που εκτός από τον Μάνο Λοΐζο δεν έχει ερμηνεύσει κανείς άλλος), Πασχάλης Τερζής, Τάνια Τσανακλίδου και Μιχάλης Χατζηγιάννης θα τραγουδήσουν περί τα 60 τραγούδια του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Εκτός από τους προαναφερθέντες ερμηνευτές, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα του Γιώργου Λιάνη, ήταν και πολλοί άλλοι που ζήτησαν να συμμετάσχουν σε αυτή τη βραδιά.

Η εκδήλωση-αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλου αναμένεται να διαρκέσει περί τις τρεισήμισι ώρες, ενώ η βραδιά στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας θα ανοίξει με ομιλίες, μεταξύ άλλων, των δημοσιογράφων Παύλου Τσίμα, Ολγας Τρέμη, Μαρίας Χούκλη οι οποίοι και θα μιλήσουν για τον τιμώμενο. Το «παρών» στη βραδιά θα δώσουν και οι συνθέτες Χρήστος Νικολόπουλος, Γιάννης Σπανός, Μίμης Πλέσσας, Στέφανος Κορκολής, Δήμος Μούτσης, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Γιώργος Χατζηνάσιος, ενώ, αν του το επιτρέψει η υγεία του, παρών στη μεγάλη αυτή βραδιά θα είναι και ο τούρκος συνθέτης Ζουλφί Λιβανελί. Την ενορχηστρωτική ευθύνη, τέλος, και τη διεύθυνση της ορχήστρας έχει ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου, τον συντονισμό της μεγάλης αυτής βραδιάς έχει η Ράια Μουζενίδου και την τηλεσκηνοθεσία ο Βασίλης Θωμόπουλος. Επίσης κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα υπάρξουν και προβολές video wall.
  • Τα εισιτήρια και οι εκπλήξεις
Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Λευτέρης Παπαδόπουλος έχει σημειώσει σε συνεντεύξεις του ότι μπορεί μεν να έχει γράψει 1.200 τραγούδια αλλά ουσιαστικά έχει γράψει μόνο ένα. Αυτό για τη γειτονιά. Για την πλατεία Κυριακού, την οδό Φυλής, την Αριστοτέλους, την Αχαρνών, το κουτούκι στη Φωκαίας και Αχαρνών, για τους φίλους του, για τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, για τους έρωτες και τις αγωνίες των ανθρώπων αυτών. Γι΄ αυτό και ο κόσμος τον έχει αγκαλιάσει με τόση αγάπη όλα αυτά τα χρόνια, γι΄ αυτό και τα εισιτήρια της μεγάλης αυτής βραδιάς παρουσιάζουν τόσο μεγάλη ζήτηση. Ηδη έχουν πουληθεί πάνω από 25.000 εισιτήρια. Παράλληλα πρέπει να σημειωθεί ότι τα «χαρτάκια» αυτά είναι μικρά έργα τέχνης, άρα έχουν και συλλεκτική αξία εφόσον τα έχει σχεδιάσει ο Αλέκος Φασιανός. Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος κάνει λόγο για μια βραδιά που δεν θα είναι για τα «σκληρά κολάρα», αλλά αντιθέτως θα είναι μια μεγάλη λαϊκή γιορτή, έτσι όπως ταιριάζει στον χαρακτήρα και στη διάθεσή του. Αλλωστε ο ίδιος το καλοκαίρι, στις διακοπές του, ασχολήθηκε με την επιλογή αυτών των τραγουδιών που θα ακουστούν το βράδυ της Δευτέρας 7 Σεπτεμβρίου στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Κάτι φυσικά που δεν ήταν και το πλέον εύκολο. Η είσοδος στο Στάδιο θα πραγματοποιείται με μουσική κάλυψη από τα πιο γνωστά τραγούδια του Λευτέρη Παπαδόπουλου, ενώ παράλληλα γίνονται προσπάθειες να παραταθεί η λειτουργία του μετρό. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η εν λόγω συναυλία-αφιέρωμα στην προσφορά του Λευτέρη Παπαδόπουλου πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών - Φλώρινας, τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και της ΕΣΗΕΑ, από τους οποίους και θα τιμηθεί ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, σε συνεργασία με την εταιρεία Εντός των Τειχών. Σημαντικό μέρος των εσόδων θα διατεθεί, σύμφωνα με επιθυμία του τιμωμένου, για τον σκοπό «Μια ανάσα για την Πάρνηθα».
  • ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ
  • «Είναι ο μέγιστος, ο άριστος, ο έλληνας λαϊκός ποιητής»
«Θα ΄ναι μια μεγάλη γιορτή που την αξίζει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Τον άνθρωπο που τραγούδησε τη ζωή μας και μίλησε- μέσα από τα τραγούδια και τα κείμενά του- για τις αγωνίες μας, απ΄ όταν ήμασταν παιδιά, τουλάχιστον στη δική μου γενιά. Περνώντας ο καιρός, ανεπιφύλακτα και αντικειμενικά ο Λευτέρης Παπαδόπουλος είναι ο μέγιστος, ο άριστος, ο έλληνας λαϊκός ποιητής, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα τραγουδιών. Εμπνευσμένος από το παραδοσιακό τραγούδι ανέπτυξε δική του γλώσσα και ηθογραφία, μέσα από τα τραγούδια του που είναι το καθένα μια μικρή τοιχογραφία της σύγχρονης ελληνικής ζωής μας. Μιλάει με έναν τόσο ξεχωριστό τρόπο για τη ζωή, τον έρωτα, την ξενιτιά, τον πόνο, την αδικία και την αγωνία των απλών και καθημερινών ανθρώπων. Με γεμίζει τιμή και χαρά η παρουσία μουσε αυτή τη βραδιά επειδή, πέρα από τον θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη που νιώθω για τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον θεωρώ οικογένειά μου».
  • ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ
  • «Υπήρξε ιδιαίτερα γενναιόδωρος μαζί μου»
«Γνώρισα τον κύριο Λευτέρη Παπαδόπουλο με αφορμή την τηλεοπτική εκπομπή “Συναντήσεις” όπου είχα την τιμή να είμαι προσκεκλημένος πριν από περίπου τρία χρόνια. Είχα πολλή αγωνία μάλιστα μια και, όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, θαύμαζα αυτόν τον άνθρωπο, αυτή τη μεγάλη μορφή της ελληνικής μουσικής. Ενιωθα δέος στην ιδέα ότι θα τον συναντούσα από κοντά, πόσο μάλλον και ως καλεσμένος του. Τα ανάμεικτα συναισθήματά μου ξεκαθάρισαν πολύ γρήγορα βέβαια, καθώς από την πρώτη στιγμή ένιωσα τη θετική του ενέργεια, τη ζεστασιά και τη φιλοξενία που διακρίνει τον κύριο Παπαδόπουλο. Γνώρισα έναν άνθρωπο άμεσο, ζωντανό, με χιούμορ, ανοιχτόκαρδο. Αλλά πάνω απ΄ όλα έναν απόλυτο γνώστη της ελληνικής μουσικής σκηνής και όχι μόνο. Εναν αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή της ελληνικής πραγματικότητας για πάνω από μισό αιώνα. Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος υπήρξε ιδιαίτερα γενναιόδωρος μαζί μου, όπως είναι άλλωστε και με τα συναισθήματά του».

«50 χρόνια Λευτέρης Παπαδόπουλος». ΟΑΚΑ.
Ωρα έναρξης: 20.30.
Οι πόρτες ανοίγουν στις 19.00.
Προπώληση: Μetropolis, Ρublic, Τicketnet.gr, Village Cinemas.
Τιμές εισιτηρίων: Α΄ ζώνη 40 ευρώ, Β΄ ζώνη 30, Γ΄ ζώνη 25, Αρένα κανονικό 20, Αρένα φοιτητικό 15.
Πληροφορίες: 210 8840.600, 210 7474.288.

No comments: