Wednesday, September 2, 2009

Δεύτερο «Σαμποτάζ» στην απομόνωσή της

  • ΠΑΛΛΑΣ: ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

«Το «Σαμποτάζ» γεννιόταν και γύρω μας υπήρχε μια ερωτική ατμόσφαιρα. Υπήρχε φόρτιση, ενέργεια, φανταστική ενέργεια. Μέσα σ' αυτήν τη χαρά βγήκε ο δίσκος. Η Μαριανίνα έγραφε συνέχεια. Εγώ σηκωνόμουν τις νύχτες από το κρεβάτι, πήγαινα στο συνθεσάιζερ και δοκίμαζα τους ήχους...».

Η Λένα Πλάτωνος εν μέσω της Ελλης Πασπαλά και του Γιάννη Παλαμίδα στο Ηρώδειο πέρυσι το καλοκαίρι, που επανήλθε θριαμβευτικά, κάτω σε φωτογραφία της εποχής του «Σαμποτάζ»

Η Λένα Πλάτωνος εν μέσω της Ελλης Πασπαλά και του Γιάννη Παλαμίδα στο Ηρώδειο πέρυσι το καλοκαίρι, που επανήλθε θριαμβευτικά, κάτω σε φωτογραφία της εποχής του «Σαμποτάζ»

Ετσι περιέγραφε η Λένα Πλάτωνος σε παλιότερη συνέντευξή της στον «Μελωδία», τις μέρες δημιουργίας ενός άλμπουμ εμβληματικού για την ελληνική μουσική. Το «Σαμποτάζ» (Lyra, 1981) ήταν η πρώτη κι εξαρχής ρηξικέλευθη δισκογραφική εμφάνιση εκείνης που τα επόμενα χρόνια χαρακτηρίστηκε δικαίως «ιέρεια της ελληνικής electronica». Η μουσική πρωτοπορία της Λένας Πλάτωνος, με τους στίχους της Μαριανίνας Κριεζή, «ίδρυσαν» για χάρη των 13 τραγουδιών του «Σαμποτάζ» και την ξεχωριστή ερμηνευτική σχολή που εκπροσώπησαν ιδανικά η Σαβίνα Γιαννάτου και ο Γιάννης Παλαμίδας.

Με αφορμή το «Σαμποτάζ», 28 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, η Πλάτωνος θα συναντήσει ξανά τη Σαβίνα Γιαννάτου και τον Γιάννη Παλαμίδα για μία και μοναδική συναυλία στο «Παλλάς» στις 20 Οκτωβρίου. Η συνθέτρια είχε άλλωστε υπαινιχθεί ότι είναι αποφασισμένη να εγκαταλείψει την απομόνωσή της, όταν πέρυσι το καλοκαίρι στη μεγάλη της συναυλία στο Ηρώδειο, πρώτη της live εμφάνιση ύστερα από χρόνια, είχε πει συγκινημένη: «επανήλθα».

Η Πλάτωνος επανήλθε με κατοχυρωμένη πλέον την ιδιότητα της πρωτοπόρου που «εφηύρε» την ελληνική ηλεκτρονική μουσική. Μέχρι τον πιο πρόσφατο δίσκο της τα «Ημερολόγια» («Οδός Πανός», 2007) εξέλιξε το μουσικό της ιδίωμα, τοποθετώντας την ποίησή της στα ιδιόρρυθμα, ηχητικά της περιβάλλοντα, υπέρ ακόμα ενός δίσκου-αναφοράς για την ελληνική δισκογραφία. Είχε μεσολαβήσει φυσικά η περίφημη «Λιλιπούπολη», αλλά και τα άλμπουμ «Γκάλοπ», «Μάσκες Ηλίου», «Λεπιδόπτερα».

Η συναυλία περιστρέφεται ωστόσο γύρω από εκείνον τον πρώτο δίσκο. Και με αυτόν αφορμή, εξασφαλίζει για το «Παλλάς» μια από τις σπάνιες ζωντανές εμφανίσεις της Πλάτωνος. Το ίδιο ισχύει και για τον επί χρόνια απόντα Γιάννη Παλαμίδα (που κι αυτός επανεμφανίστηκε πέρυσι χάρη στον δίσκο του «Δωρητής Σώματος», που κυκλοφόρησε επίσης από την «Οδό Πανός»). Η επανασύνθεση της παλιάς εκείνης ομάδας χρειάζεται και την ιδιαίτερη φωνή της Γιαννάτου για να ανασυνθέσει το κλίμα και την ατμόσφαιρα τραγουδιών, όπως το «Κοπερτί», οι «Πιγκουίνοι», ο «Μανιτού», η «Γαλάζια Κιθάρα». Τραγουδιών δηλαδή που σπάνια -αν όχι ποτέ- ακούγονται στα ραδιόφωνα. Μαζί με την Πλάτωνος, τον Παλαμίδα και την Γιαννάτου θα είναι και οι Στέργιος Τσιρλιάγκος (πλήκτρα), Στράτος Σπηλιωτόπουλος (κιθάρα), Chico (τύμπανα) και Vlastur (μπάσο).

**Εισιτήρια για τη συναυλία της Λένας Πλάτωνος θα προπωλούνται από τη Δευτέρα στα ταμεία του «Παλλάς» (Βουκουρεστίου 5, τηλ.210-3213100). Με πιστωτική κάρτα στο τηλέφωνο 210-8108181 και μέσω Διαδικτύου στο www.ellthea.gr.

No comments: