Sunday, September 20, 2009

21ο ΕΘΝΟ – ΤΖΑΖ Φεστιβάλ - CHARLES LLOYD Quartet

  • Μια μεγάλη μορφή της τζάζ στη Θεσσαλονίκη
  • Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009
  • Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
  • Η πρώτη συναυλία του Charles Lloyd στην Ελλάδα έγινε στον Λυκαβηττό τον Ιούλιο του 2002. Καθώς σκοτείνιαζε και οι λόφοι έλαμπαν κάτω από το φως της πανσέληνου, ο κόσμος είχε γεμίσει τους βράχους ασφυκτικά.
  • Αυτή ήταν η αρχή μιας πολύ ιδιαίτερης σχέσης μεταξύ του Lloyd και της Ελλάδας, μια σχέση που έγινε ακόμα πιο βαθιά μετά από μερικούς μήνες όταν γνώρισε τη Μαρία Φαραντούρη στο σπίτι ενός φίλου στη Σάντα Μπάρμπαρα στην Καλιφόρνια. Ο Charles Loyd έχει επισκεφθεί την Ελλάδα πολλές φορές για συναυλίες καθώς και για διακοπές, η επισκέψεις του σε αρχαιολογικά μνημεία της χώρας μας αποτελούν γι αυτόν ιδιαίτερη χαρά. Κάθε επιστροφή του ανοίγει μια νέα πόρτα για έμπνευση.
  • Το 2007 δημιούργησε ένα νέο κουαρτέτο όταν έφερε στο γκρουπ τον πιανίστα Jason Moran. O Lloyd και ο Moran είχαν συναντηθεί στα παρασκήνια στο Carnegie Hall πριν έναν χρόνο, μετά τη συναυλία του Lloyd με το τρίο του, τους Sangam, Zakir Hussain και Eric Harland. Μεταξύ τους αναπτύχθηκε μια αμοιβαία συμπάθεια, και ο Lloyd ζήτησε από τον Moran να έρθει μαζί του στο tour της Άνοιξης 2007. Από τότε παίζουν μαζί είτε σε κουαρτέτο, είτε σε ντουέτο είτε σε τρίο.
  • Τον Μάρτιο του 2008, γιορτάζοντας τα 70α γενέθλια του Lloyd,η ECM εξέδωσε μια ζωντανή ηχογράφηση του νέου κουαρτέτου από τη συναυλία τους στο Basel Theatre. Το τραγούδι του άλμπουμ «Rabo de Nube», του Silvio Rodriguez, έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Lloyd. Άκουσε για πρώτη φορά το τραγούδι όταν επισκέφτηκε έναν φίλο στο Λονδίνο το καλοκαίρι του 2000. Αργότερα, ο φίλος του κανόνισε να στείλει ο Silvio πολλές συνθέσεις του στον Lloyd.
  • Η πρώτη του ευκαιρία να ερμηνεύσει τα τραγούδια του Rodriguez ήρθε τον Σεπτέμβριο του 2001 όταν ο Lloyd θα εμφανιζόταν στο ξακουστό Blue Note στις 11 Σεπτεμβρίου. Τα γνωστά άσχημα γεγονότα μεσολάβησαν και ο Lloyd δεν έπαιξε μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου. Έκλεισε εκείνη τη βραδιά παίζοντας το “Rabo de Nube”. Πολύς κόσμος από το κοινό τον βρήκε μετά με δάκρυα στα μάτια ευχαριστώντας τον για τη θεραπευτική δύναμη της μουσικής. Ακόμα και ορχηστρική η παράσταση χωρίς λόγια, είναι μια μελαγχολική και δυνατή μελωδία, αλλά για τον Lloyd είναι τα λόγια που της δίνουν πρόσθετο νόημα.

«Αν μπορούσα να σας πω τι θα ήθελα να είμαι,

αυτό είναι η ουρά ενός σύννεφου.

Μια καθαρή βροχή που θα έπεφτε

και θα έδιωχνε τα δάκρυα και τους πόνους σας».

  • Ο Lloyd επιστρέφει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη με το κουαρτέτο του για να παίξει στο 21ο Εθνο – Τζαζ Φεστιβάλ στο Μέγαρο Μουσικής την Τρίτη 6 Οκτωβρίου , για να μοιραστεί τη μουσική του, ελπίζοντας αυτή τη φορά να ενσωματώσει και λίγο από την ποίηση και τις μελωδίες του τόπου μέσα στα ίδια του τα τραγούδια.

  • Ώρα έναρξης 21.00 Τιμές εισιτηρίων 20 Ευρώ – 30 Ευρώ VIP

No comments: