Monday, September 7, 2009

Πρεμιέρα με Χοσέ Καρέρας, πανηγυρική με έργα Μέντελσον

Η οικονομική κρίση «χτύπησε» και τα «Δημήτρια», τις εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης που φέτος είναι λιγότερες σε αριθμό, πάντως ο προϋπολογισμός τους αγγίζει όπως και πέρυσι το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.


Λιγότερες οι εκδηλώσεις φέτος του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο 1,5 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός

Λιγότερες οι εκδηλώσεις φέτος του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο 1,5 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός

Η πανηγυρική συναυλία για την έναρξη των 44ων «Δημητρίων» θα δοθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη, και είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από τη γέννηση του Γερμανού συνθέτη Μέντελσον. Θα εμφανιστεί η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης με μαέστρο τον Χ. Ηλιάδη και σολίστες τον Δ. Σγούρο και τον Γ. Ηλιάδη.

Ωστόσο οι εκδηλώσεις που γίνονται στο πλαίσιο των «Δημητρίων» ξεκινούν νωρίτερα και απόψε στο Θέατρο Γης δίνει συναυλία ο διεθνούς φήμης τενόρος Χοσέ Καρέρας.

Η αφίσα των φετινών Δημητρίων είναι έργο του Χρ. Καρά, ο οποίος το προσέφερε στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ στο συνοπτικό πρόγραμμα κυκλοφορεί σε 9 γλώσσες - φέτος για πρώτη φορά και στα Αλβανικά.

Στο πρόγραμμα των «Δημητρίων» εντάσσεται για άλλη μια χρονιά το εθνο-τζαζ (6, 23, 29-31 Οκτωβρίου), που φέτος κλείνει 21 χρόνια και φιλοξενεί τον σαξοφωνίστα από το Μέμφις, Τσαρλς Λόιντ, τον Τσίκο Φρίμαν κ.ά., ενώ όλες οι συναυλίες είναι sold out πριν ακόμη κυκλοφορήσει ευρέως το πρόγραμμα.

Συγχρονισμένα με την 74η ΔΕΘ, που φέτος έχει τιμώμενη χώρα την Ινδία, τα «Δημήτρια» παρουσιάζουν την Ούμα Σάρμα σε μία μοναδική παράσταση κλασικού ινδικού χορού, ένα είδος χοροθέατρου χωρίς διάλογο (12/9).

Από τις συναυλίες ξεχωρίζουν επίσης αυτή της μούσας του Αλμοδόβαρ Λουζ Καζάλ στο Θέατρο Δάσους (14/9), της βραβευμένης με Grammy Χούλια Μιγκένες στο Βασιλικό Θέατρο (20/9), της Ισπανίδας Μαρία ντε Μπονέτ με τραγούδια της Μεσογείου στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ (14/10), της Ελ. Μαρέλη στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ (25/10) κ.ά.

Παράσταση χορού με τη δημοφιλή «Κάρμεν» θα δώσει η Αϊντα Γκομέζ στο Θέατρο Δάσους (11/9), σύγχρονου χορού η αμερικανική ομάδα Elisa Monte Dance στο Μέγαρο Μουσικής (29-30/9), ενώ Νορβηγοί χορευτές θα παρουσιάσουν μια νέα εκδοχή της «Μήδειας» σε χορογραφία της Ο. Παπαλεξίου στο θέατρο της ΕΜΣ (7-8/10).

Στην κατηγορία του θεάτρου θα δοθούν οι παραστάσεις «Οκτώ γυναίκες», σε σκηνοθεσία Ν. Καραθάνου και πρωταγωνιστές μόνο άντρες στο Ράδιο Σίτυ (23-27/9), «Εδουάρδος Γ» από το Εθνικό Θέατρο του Βουκουρεστίου στο Βασιλικό Θέατρο (9-10/10), «Δεσποινίς Μαργαρίτα» σε σκηνοθεσία Αν. Μπρούσκου με την Ολ. Λαζαρίδου στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς (15/10) κ.ά.

No comments: