Monday, September 7, 2009

Βερμούδα, καπελάκι και χιπ χοπ

3.500 νέοι είχαν κατακλύσει ασφυκτικά την «αρένα» της «Τεχνόπολις» για το 2ο Χιπ Χοπ Φεστιβάλ με ονόματα της ελληνικής σκηνής

Μία από τις πιο δυνατές στιγμές του 2ου Χιπ Χοπ Φεστιβάλ ήταν η συναυλία των «Ευθύμη και Αρτέμη» (πρώην Terror-X Crew)

Μία από τις πιο δυνατές στιγμές του 2ου Χιπ Χοπ Φεστιβάλ ήταν η συναυλία των «Ευθύμη και Αρτέμη» (πρώην Terror-X Crew)


Αν είσαι πάνω από 21, στο φεστιβάλ της χιπ χοπ καίγεσαι. Εκτός αν έχεις τόση ενέργεια και αδρεναλίνη ώστε να αντέχεις φωνάζοντας και χορεύοντας ανάμεσα στους περίπου 3.500 ασφυκτικά στριμωγμένους και ιδρωμένους πιτσιρικάδες, που είχαν κατακλύσει προχθές την «αρένα» της «Τεχνόπολις», για να ακούσουν μερικά από τα πιο δυνατά ονόματα της ελληνικής σκηνής στο 2ο Χιπ Χοπ Φέστιβαλ.

Εφηβοι, αλλά και γονείς και παιδιά, ντυμένοι κυρίως με τον επιβεβλημένο κώδικα της χιπ χοπ -βερμούδα, αθλητικό παπούτσι και καπελάκι-, παρακολουθούν το συγκρότημα του μπιτ-μποξ, «Word of Μouth» που βραβεύτηκαν πέρσι σε διεθνή διαγωνισμό στο Βερολίνο. Οταν ο Μπίτμαν και ο Ελ Παπ Τσίκο (οι Word of Mouth) ανοίγουν το στόμα τους, ψάχνεις να δεις μήπως παίζει κρυφά κάποιο cd ή κάποιο βινύλιο. Κι όμως δεν υπάρχει τίποτα. Ακόμα κι ο καθένας μόνος του μπορεί να παίξει με το στόμα του ολόκληρο τραγούδι. Εχουν χιούμορ και θεατρικότητα, ενώ αργότερα ανεβαίνει μαζί τους η Sugahspank!, η μοναδική γυναικεία παρουσία επί σκηνής σε όλο το φεστιβάλ, δυναμική και παιχνιδιάρα.

  Η νικήτρια ομάδα των «Βreakers Without Fear» παρακολουθεί την ομάδα «Lucky Dice» στον τελικό του διαγωνισμού μπρέικ ντανς «Βattle of Athens 2009»


Η νικήτρια ομάδα των «Βreakers Without Fear» παρακολουθεί την ομάδα «Lucky Dice» στον τελικό του διαγωνισμού μπρέικ ντανς «Βattle of Athens 2009»

Μερικές φορές τον Μπίτμαν τον λένε και Αποστόλη. Του ζητάμε να μας μιλήσει για το χιπ χοπ, το τελευταίο χρονικά μουσικό κίνημα που δημιουργήθηκε στις αρχές τις δεκαετίες 70 από Αφροαμερικανούς και Λατίνους: «Το χιπ χοπ μού έχει προσφέρει τη δυνατότητα να εκφράζομαι και να έχω αντιλήψεις, που δεν θα τις είχα αν δεν είχε έρθει στη ζωή μου. Οσο άσχημα κι αν ακούγεται, το χιπ χοπ έχει αλητεία που σου δίνει ελευθερία. Είναι η ποίηση του δρόμου. Οι άνθρωποι που δεν έχουν άλλο μέσο παρουσιάζουν τις απόψεις τους λαϊκά με αυτόν τον τρόπο», καταλήγει ο Μπίτμαν. Γιατί μπορεί το κοινό της σήμερα να είναι υπερταξικό, αλλά μην ξεχνάμε ότι το χιπ χοπ γεννήθηκε στις κακόφημες συνοικίες των ΗΠΑ μέσα στην ανεργία και τη φτώχεια.

Χιπ χοπ χωρίς μπρέικ ντανς δεν υπάρχει. Παρακολουθούμε τον ημιτελικό της Battle of Athens 09 με τις καλύτερες ομάδες της Ελλάδας να αγωνίζονται για 1.000 ευρώ. Η κατάσταση αρχίζει να φεύγει εκτός ελέγχου όταν τα επικίνδυνα ακροβατικά, οι πολλαπλές ανάποδες περιστροφές και στηρίξεις εξελίσσονται σε σπρωξιές και ο κριτής τούς χωρίζει. Εμείς νομίζουμε ότι θα πέσει ξύλο, αλλά «απλώς έτσι γίνεται», όπως μας εξηγεί ο Αγγελος, που χορεύει μπρέικ ντανς. «Οταν γίνεται διαγωνισμός, ξεκινάει σαν μάχη. Με τη λογική "είμαστε καλύτεροι και θα σας λιώσουμε"». Νικητές ανακηρύσσονται οι Breakers Without Fear.

Οι συναυλίες πάνε πολύ καλά. Πώς το καταλαβαίνουμε; Οι χιπ χόπερς το δείχνουν έχοντας το ένα χέρι σηκωμένο να κρατάει τον ρυθμό. Ακόμα περισσότερο με τη φωνή τους. «Είσβο Είσβο» φωνάζουν όταν βγαίνει ο Εισβολέας για να θυμίσει την καταγγελτική πολιτική διάσταση του χιπ-χοπ, με το τραγούδι «Το Νου σου», αφιερωμένο στο Αλεξ: «Το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο/ το παραδικαστικό πιο μεγάλο/ άι στο διάολο...Θα κάνω ντου /Το νου σου!».

Οι φεστιβαλιστές ξέρουν και τραγουδούν όλους τους στίχους των γκρουπ που εμφανίζονται (Τάκι Τσαν, Μηδενιστής, Βόρεια Αστέρια, Νέα Τάξη Πραγμάτων, Warriorz). Και ας είναι πολλοί οι στίχοι, κι ας λέγονται με μια ανάσα. Ο «Ευθύμης και ο Αρτέμης», πρώην Terror-X Crew, ξεσηκώνουν τα πλήθη με το «τσιφτετέλι» τους: «Καμία δύναμη δεν είναι πλέον ικανή ώστε να τα καταφέρει να μας σταματήσει/ έχει γίνει η αρχή/ σπιθαμή προς σπιθαμή ανακτούμε την Ηλιακή μας Φύση».

  • ΣΟΦΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ, Φώτο: κ. ΠΟΛΥΒΙΟΣ, [ΕΘΝΟΣ, 07/09/2009]

No comments: