Wednesday, September 30, 2009

Ο «ΝΕΟΣ ΤΖΙΝ ΚΕΛΙ» ΤΙΜ ΦΛΕΪΒΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ «SΙΝGΙΝ΄ ΙΝ ΤΗΕ RΑΙΝ»

Τραγουδώντας σε βροχή από νερό και γάλα

  • Δάφνη Κοντοδήμα, ΤΑ ΝΕΑ: Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Τα κίτρινα αδιάβροχα και οι  κίτρινες γαλότσες έγιναν  μόδα από την εποχή της  ταινίας (1952), ενώ  ξαναήρθαν στη μόδα και  όταν πρωτοπαίχθηκε το  μιούζικαλ (1983). Τώρα θα  ανεβούν και σε αθηναϊκή  σκηνή (εδώ, ο «νέος Τζιν  Κέλι» Τιμ Φλέιβιν) κάτω από  μια βροχή που θα έχει μόνο  νερό και όχι γάλα, όπως στη  θρυλική ταινία «Singin΄ in  the rain»
  • «Είναι η εποχή της πρόσκαιρης φήμης και του σουρεαλισμού. Τα ριάλιτι κάνουν διάσημο τον κάθε ατάλαντο που νομίζει ότι θα κάνει καριέρα στο θέατρο» λέει ο Τιμ Φλέιβιν που κρατά την ομπρέλα του και τραγουδά «Singin΄ in the rain» στο Μπάντμιντον
«Η επιτυχία του "Singin΄ in the rain" οφείλεται στο γεγονός ότι κάνει το κοινό να χαμογελάει, να νιώθει απελευθερωμένο. Η μουσική και οι χορογραφίες είναι υπέροχες. Αυτά αρκούν. Άλλωστε, τι άλλο θα μπορούσε κανείς να ζητήσει από ένα μιούζικαλ;» λέει ο Αμερικανός ηθοποιός Τιμ Φλέιβιν, ο οποίος φέτος στριφογυρίζει την ομπρέλα του κάτω από τη βροχή στα βήματα του αξέχαστου Τζιν Κέλι, στον ρόλο του Ντον Λόκγουντ, σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Το μυθικό tap dancing μιούζικαλ «Singin΄ in the rain» του συγγραφικού διδύμου Μπέτι Κάμντεν και Άντολφ Γκριν, βασισμένο στην ομώνυμη ταινία του 1952, που αναβίωσε φέτος στη Βρετανία, θα παρουσιασθεί και στη σκηνή του Θεάτρου Μπάντμιντον από τις 21 Οκτωβρίου.

Με την πρώτη φθινοπωρινή μπόρα κάποιοι εκνευρίζονται επειδή ξέχασαν να πάρουν μαζί τους την ομπρέλα. Αμέσως μετά χαμογελούν και έχουν αυτή την περίεργη επιθυμία να σιγοψιθυρίζουν τα αγαπημένα τραγούδια τού μιούζικαλ, όπως «Good Μorning», «Μake ΄em Laugh», «Μoses Supposes» και το θρυλικό «Singin΄ in the Rain».

Από το Μπρόντγουεϊ, το Γουέστ Εντ, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση πέρασε στο μιούζικαλ. Και μάλιστα σ΄ έναν ρόλο που σφράγισε με την ερμηνεία του ο θεωρούμενος ως μεγαλύτερος χορευτής- χορογράφος (τουλάχιστον του Χόλιγουντ) Τζιν Κέλι. «Δεν με τρομάζει η σύγκριση. Αντιθέτως, είμαι ενθουσιασμένος» λέει ο Τιμ Φλέιβιν. Και προσθέτει για το μιούζικαλ που ταξιδεύει το κοινό στην εποχή της παρακμής του βωβού κινηματογράφου και της εμφάνισης του ομιλούντος: «Πάντα απολαμβάνω αυτό που κάνω. Πολύ περισσότερο φέτος που χορεύω στη βροχή». Ο τιμημένος με Βραβείο Λόρενς Ολίβιε Αμερικανός ηθοποιός (για το μιούζικαλ «Οn your Τoes») δηλώνει «τελειομανής και ανασφαλής» και εμφανίζεται «απογοητευμένος με όσα συμβαίνουν στους καλλιτεχνικούς κύκλους. Με εκνευρίζει το γεγονός ότι καθένας μπορεί να λάβει μέρος σε τηλεριάλιτι και ξαφνικά να βρεθεί ανάμεσα στα πρώτα ονόματα του θεάτρου. Και όλα αυτά επειδή είναι διάσημος και όχι ταλαντούχος. Ενώ κάποιος που έχει δουλέψει σκληρά δεν βρίσκει δουλειά. Είναι ντροπή. Αυτού του είδους οι εκπομπές "πουλάνε" ψεύτικες ελπίδες» σχολιάζει.

ΙΝFΟ
«Singin΄ in the rain» στο θέατρο Μπάντμιντον (Άλσος Στρατού, Γουδή, τηλ, 211-1086.024), 21-25 Οκτωβρίου (21.00). Εισιτήρια: 68 έως 12 ευρώ. Προπώληση: τηλ. 210-8840.600 και http://ticketnet.gr.

Ο πυρετός και τα ποτιστικά

Στην περίφημη σκηνή του τραγουδιού «Singin΄ in the rain», ο Τζιν Κέλι, που είχε πυρετό εκείνη την ημέρα, χόρευε σε μια βροχή από νερό και γάλα (προστέθηκε ώστε να φαίνονται οι σταγόνες στην οθόνη).

Χρειάστηκε ένα ολόκληρο 24ωρο συνεχών λήψεων για την εν λόγω σκηνή. Όταν οι κάτοικοι του Κάλβερ Σίτι, όπου βρίσκονταν τα στούντιο της ΜGΜ, έβαλαν σε λειτουργία τα συστήματα ποτίσματος, η πίεση του νερού έπεσε. Και η καταρρακτώδης βροχή στο στούντιο έγινε... σταγόνες.

Σε μία από τις παραστάσεις στο θέατρο London Ρalladium χάλασε ο μηχανισμός της βροχής και οι τεχνικοί αναγκάστηκαν να εμφανιστούν στη σκηνή με μάνικα για να βρέξουν τον πρωταγωνιστή Τόμι Στιλ.

Με μια ματιά

1952: Η ταινία «Singin΄ in the rain» βάζει δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ
1983:
Πρωτοπαρουσιάζεται το μιούζικαλ στο Λονδίνο, με σκηνοθέτη- πρωταγωνιστή τον Τόμι Στιλ
1985:
Μια νέα αποτυχημένη εκδοχή ανεβαίνει στο Μπρόντγουεϊ
1989: Η ταινία αναγνωρίζεται από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου
2007: Καταλαμβάνει την πέμπτη θέση της λίστας με τις σημαντικότερες αμερικανικές ταινίες
2009:
Το μιούζικαλ αναβιώνει από τη βρετανική UΚ Ρroductions, με τον Τιμ Φλέιβιν

No comments: