Wednesday, October 21, 2009

Θησαυροί σε σωστά χέρια

  • Σε ήχο ελληνικό

* ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: ΑΜΥΓΔΑΛΑΚΙ ΤΣΑΚΙΣΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: MUSIC CORNER

Δεν θα ήταν, πιστεύω, υπερβολή να πούμε πως ο δίσκος αυτός είναι ένας από τους καλύτερους της φετινής παραγωγής. Η Κατερίνα Παπαδοπούλου, γνωστή στον χώρο της παραδοσιακής αλλά και της λεγόμενης έντεχνης μουσικής, εμφανίζεται εδώ, καθώς πιστεύω, στην καλύτερη (όσον αφορά τους δίσκους τουλάχιστον) στιγμή της σταδιοδρομίας της.


Αν και πολύ νέα, τα σημεία της ερμηνευτικής ωριμότητάς της είναι εντυπωσιακά, κάτι που οφείλεται ασφαλώς και σε άλλες, πλην των καθαρώς μουσικών, κατακτήσεις. Εκτός από τη θεωρητική μελέτη (σπουδές και δίπλωμα βυζαντινής μουσικής) έχει και μια σπουδαία εμπειρία που πολλοί συνάδελφοί της θα τη ζήλευαν: από την ηλικία των οκτώ ετών έγινε μέλος χορωδίας και παρακολούθησε μαθήματα δημοτικού τραγουδιού. Αργότερα συνεργάστηκε συστηματικά με κορυφαίους τραγουδιστές, όπως ο Χρόνης Αηδονίδης και η Δόμνα Σαμίου. Εχει συμπράξει, επίσης, με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής, το Αρχείο Ελληνικής Δισκογραφίας κ.ά.

Ο καινούργιος της δίσκος αποτελεί τη δεύτερη ολοκληρωμένη εργασία της (ως πρώτη θεωρούμε τον δίσκο «Τα τραγουδάκια μου πουλώ», μια συλλογή τραγουδιών από το Μελί της Μικράς Ασίας). Εδώ δοκιμάζει μια καλλιτεχνική διερεύνηση (και δοκιμάζεται επίσης) σε μια ποικίλης προέλευσης και ποικίλων απαιτήσεων συλλογή παραδοσιακών τραγουδιών. Μια συλλογή που το ετερόκλητό της δείχνει πως έγινε με γνώμονα προσωπικές προτιμήσεις, συναισθηματικές σχέσεις και εξαρτήσεις από ένα πλούσιο και ποικίλο μουσικό υλικό. Οπως γίνεται στις παρέες που τραγουδούν, το ένα τραγούδι φέρνει το άλλο αυτόματα χωρίς εξωτερικές επιδράσεις ή «λογικές», ό,τι έρθει, ό,τι προκύψει, αλλά βέβαια από μια δεξαμενή-θησαυροφυλάκιο μέσα από τις ψυχές των ανθρώπων που αγαπούν και μελετούν τις παραδόσεις... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


No comments: