Monday, October 19, 2009

Ο ΤΟΜ ΓΟΥΕΪΤΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΤΕΡΙ ΓΚΙΛΙΑΜ. Τραγούδια για αγγέλους με τη φωνή του Βεελζεβούλ

«Βρισκόμαστε σε  σταυροδρόμια κάθε μέρα.  Ας πούμε, αυτή τη στιγμή  θα μπορούσα να πηδήξω από  το παράθυρο, αντί απλά να  κοιτάω έξω από αυτό», λέει  φιλοσοφώντας τη ζωή ο Τομ  Γουέιτς

Αν ο Τομ Γουέιτς, όπως πολλοί πιστεύουν, τραγουδάει τα μπλουζ σα να έχει πουλήσει την ψυχή του στον διάβολο, στην καινούργια ταινία του Τέρι Γκίλιαμ κάνει ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Γίνεται ο ίδιος ο διάβολος, και σίγουρα είναι από τις ερμηνείες που θα συζητηθούν πολύ στη νέα περιπέτεια φαντασίας του 68χρονου σκηνοθέτη «Τhe Ιmaginarium of Doctor Parnassus». Ο Γουέιτς βρίσκεται σε ένα σουρεαλιστικό σύμπαν που μοιάζει σαν ο Λιούις Κάρολ να συνάντησε τον Σαλβατόρ Νταλί και δείχνει να νιώθει πολύ άνετα στο πετσί του ρόλου. Αυτό που βαραίνει ωστόσο την ατμόσφαιρα έχει να κάνει με το ότι ο «Dr Ρarnassus» ήταν η τελευταία ταινία του Χιθ Λέτζερ. Ο θάνατος του Λέτζερ, στη μέση περίπου των γυρισμάτων, ήταν τόσο μεγάλο σοκ για τον Γκίλιαμ που σκεφτόταν να εγκαταλείψει το πρότζεκτ (τον Λέτζερ τελικά αντικατέστησαν τρεις ηθοποιοί, ο Τζόνι Ντεπ, ο Τζουντ Λο, ο Κόλιν Φάρελ).

«Δέχτηκα αμέσως να παίξω στην ταινία γιατί με ήθελε ο Τέρι» λέει ο Γουέιτς. «Δεν μ΄ ένοιαζε τι θα έκανα, μπορεί να με ήθελε να βάφω τα σκηνικά». Ο Γκίλιαμ έχει την άποψη πως αυτός ο άνθρωπος γράφει τραγούδια για αγγέλους και τα τραγουδάει με τη φωνή του Βεελζεβούλ. Ρόλο εξάλλου, ερμηνεύει ο Γουέιτς και όταν τραγουδάει και παίζει πιάνο στη σκηνή. Το παραδέχεται.

«Σίγουρα, έτσι είναι. Η πραγματικότητα είναι πολύ υπερτιμημένη. Πολλοί δεν νοιάζονται αν τους λες την αλήθεια, αρκεί να τους διασκεδάζει αυτό που ακούνε. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι συνδυασμός από αλήθεια και ψέμα, όλοι εφευρίσκουμε τον εαυτό μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο» λέει ο Γουέις συζητώντας με τον Γκίλιαμ μπροστά στον Στίβεν Ντάλτον που κρατάει σημειώσεις για τους «Τimes». Σε λίγες ημέρες ο Τομ Γουέιτς κυκλοφορεί το «Glitter and Doom», ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ από τις πρόσφατες συναυλίες του σε Ευρώπη και Αμερική. «Πολλοί δεν ακούνε λάιβ άλμπουμ, γιατί πιστεύουν πως θα ακούσουν τα ίδια τραγούδια που ξέρουν. Εμένα πάντως μου φαίνονται τελείως διαφορετικά». Ένα άλλο τραγούδι του, το «Sins of Μy Father» από το άλμπουμ του «Real Gone» (2004) ακούγεται στο ντοκιμαντέρ με τον ίδιο τίτλο του Νίκολας Έντελ με θέμα την πιθανή συμφιλίωση του περιβόητου έμπορου ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ με τα παιδιά των θυμάτων του, που μέσα στον Νοέμβριο θα βγει και αυτό στις αίθουσες.
  • Επιμέλεια: Μαρία Μαρκουλή, ΤΑ ΝΕΑ: Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

No comments: