- Μιλά για τους συμβολισμούς του νέου της βιντεοκλίπ και εξηγεί από ποια ηλικία η ίδια απελευθερώθηκε
Ακούγοντας τα λόγια της και παρατηρώντας τη δράση της, αντιλαμβάνεσαι ότι δεν πρόκειται για τον μέσο όρο μιας ποπ σταρ που τυγχάνει να είναι τέταρτη πιο πλούσια γυναίκα στη μουσική, με 28,5 εκατομμύρια ευρώ περιουσία (σύμφωνα με το Φορμπς). Αλλιώς θα ήταν αντιφατικό, ακόμα και για τη Σακίρα, όταν την ώρα που προωθεί το νέο της βιντεοκλίπ όπου γλείφει τα κάγκελα ενός κλουβιού σχεδόν γυμνή, ταυτόχρονα εξηγεί πώς εφαρμόζει τα λόγια του Σωκράτη «Ζωή χωρίς εξέταση δεν αξίζει να τη ζεις» κάνοντας οκτώ χρόνια ψυχοθεραπεία.
Ολα έχουν μια εξήγηση. Γιατί μπορεί εμείς να αντιμετωπίζουμε το νέο της βιντεοκλίπ, «She Wolf» σχεδόν πορνογραφικά, η Κολομβιανή τραγουδίστρια όμως δίνει διαφορετική εξήγηση σε συνέντευξή της στην Γκάρντιαν: «Το τραγούδι και το βίντεο είναι σύμβολα της σύγχρονης γυναίκας που ξέρει τι θέλει και υπερασπίζεται την προσωπική της ελευθερία με νύχια και δόντια. Που επαναστατεί ενάντια στους περιορισμούς που της θέτουν η κοινωνία και ο πολιτισμός μας».
Και η ίδια δεν ήταν πάντα τόσο απελευθερωμένη. Στα 17 της τραγουδούσε στα ισπανικά και είχε πιο ροκ εν ρολ συμπεριφορά. «Ημουν πολύ πιο άκαμπτη, πολύ αυστηρή σε πολλούς τομείς. Υπήρχαν κάποια πράγματα που ήταν τελείως απαράδεκτα για μένα, όπως να φορέσω κολάν ή να δείξω τα πόδια μου» λέει η Σακίρα γελώντας. «Ημουν πιο πουριτανή τότε». Τότε, όμως, πριν βγάλει το τρίτο άλμπουμ της, η δισκογραφική της εταιρεία την προειδοποίησε ότι, αν κάτι δεν αλλάξει, θα την εγκαταλείψουν.
Το επόμενο άλμπουμ της έφτασε σε πωλήσεις τα 5 εκατομμύρια, το μεθεπόμενο αγγλόφωνο «Laundry Service» πούλησε 13 εκατομμύρια και «ύστερα από αυτό ο καλλιτέχνης μπορεί να βάλει τους όρους του». Μόλις ολοκλήρωσε την περιοδεία της «Οral Fixation» αρνήθηκε να συνεχίσει τη δουλειά και πήγε στο πανεπιστήμιο να σπουδάσει ιστορία. «Χρειαζόμουν ένα διάλειμμα από μένα. Το πανεπιστήμιο είναι τόσο μεγάλο, που δεν μπορείς να είσαι το κέντρο. Φορούσα ένα καπέλο και μια μεγάλη τσάντα που έμοιαζα σαν αγόρι. Δεν με αναγνώριζαν. Οταν με ρωτούσαν καχύποπτα, του έλεγα ότι με λένε Ιζαμπέλ. Θα πήγαινα στο πανεπιστήμιο ξανά και ξανά αν μπορούσα».
Παράλληλα μελετάει τους στίχους των Μπομπ Ντίλαν, Λέοναρντ Κοέν και Γουλτ Γουίτμαν. Μιλάει ανοιχτά για το γεγονός ότι κάνει ψυχοθεραπεία και εξηγεί τον λόγο χρησιμοποιώντας ελλειπτικές μεταφορές: «Η ζωή μοιάζει με γήπεδο. Πιστεύω ότι είναι πολύ βοηθητικό να έχεις ένα χάρτη της ψυχής σου, γιατί αν έχεις χάρτη, ξέρεις πού πας... Ξέρω τι κάνω ακόμα κι όταν φοράω μίνι».
Πέρυσι η Σακίρα έφτασε να μιλήσει με τον πρωθυπουργό της Αγγλίας, Γκόρντον Μπράουν, για τη φιλανθρωπική της οργάνωση «Γυμνά Πόδια», με την οποία έχει καταφέρει να προσφέρει εκπαίδευση και εργασία σε 30.000 Κολομβιανούς.
Αν και η Σακίρα μετράει είκοσι χρόνια πάνω στη σκηνή -«εθίστηκα στη σκηνή από τότε που ήμουν πέντε χρόνων γιατί ένιωθα ότι ήταν το πιο υπέροχο μέρος της Γης»-, εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την καριέρα της: «Θα έπρεπε να ενδιαφέρομαι λιγότερο, αλλά με νοιάζει η μουσική. Δεν είμαι φυσιολογική» καταλήγει η Σακίρα.
- Σοφία Στυλιανού, ΕΘΝΟΣ, 19/10/2009
No comments:
Post a Comment