Wednesday, October 7, 2009

ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ Συμπράξεις και πρώτες εκτελέσεις


Συμπράξεις με διάσημους ξένους καλλιτέχνες και παρουσιάσεις νέων, ταλαντούχων Ελλήνων, χαρακτηρίζουν τον προγραμματισμό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για την περίοδο 2009 - 2010, που παρουσιάστηκε χτες. Οπως ανέφερε ο διευθυντής της ΚΟΑ, Βύρων Φιδετζής με την ορχήστρα θα εμφανισθούν διάσημοι καλλιτέχνες: Τσικολίνι, Ρέπιν, Πλασόν, Κρέμερ και Πογκορέλιτς. Παράλληλα, με στόχο τη διεύρυνση του ρεπερτορίου της, η ΚΟΑ θα παρουσιάσει έργα σε Α' παγκόσμια εκτέλεση (Αθηναίου, Αντωνίου, Μπαλτά, Σφέτσα, Τσαλαχούρη) και σε πρώτη εκτέλεση με την ΚΟΑ (Κουμεντάκη, Μούζα, Τερζάκη, Καλομοίρη, Λαυράγκα, Μάντζαρου, Παδοβά). Επίσης, θα συνεχιστούν οι συναυλίες ελληνικού τραγουδιού, χάρη στις οποίες πέρσι παρουσιάστηκαν από σημαντικούς Ελληνες σολίστ πολλά τραγούδια που γράφτηκαν από το 19ο αιώνα και μετά. Ο φετινός, 6ος κύκλος Ελληνικών Μουσικών Γιορτών (23 - 30/4) αφιερώνεται στην Επτανησιακή Λυρική Δημιουργία και ξεκινά με το λυρικό μελόδραμα «Φρόσω» του Δ. Λαυράγκα (πρώτη παγκόσμια παρουσίαση σε συναυλιακή μορφή). Στο πλαίσιό του θα γίνει το συνέδριο «Επτανησιακή Οπερα τον 19ο και 20ό αιώνα», σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής.

Οι συναυλίες της ΚΟΑ, φιλοξενούνται, επίσης, στην Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Μπενάκη, «Παρνασσό». Εχουν προγραμματιστεί εμφανίσεις στην ελληνική επαρχία, σε σχολεία κ.ά., και περιοδεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επίσης, συνεχίζοντας την έκδοση αρχειακού υλικού της ορχήστρας σε CD, θα εκδοθεί άλμπουμ με ελληνικά έργα, σε διεύθυνση του Θ. Βαβαγιάννη (διευθυντής της ΚΟΑ στη δεκαετία του '60).

Αύριο (8.30 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής, η ΚΟΑ, με μαέστρο τον Ανδρέα Πυλαρινό δίνει συναυλία αφιερωμένη στον αρχικορυφαίο της ορχήστρας Διονύσιο Πυλαρινό, με έργα Nielsen, Grieg, Ραχμάνινοφ και Lalo. Σολίστ θα είναι οι: Καλλιόπη Μπολοβίνου (φλάουτο), Βικτωρία Κιαζίμη (πιάνο), Κωνσταντίνος Δεστούνης (πιάνο) και Ιωάννα Σειρά (βιολοντσέλο).

No comments: