Επειδή γίνεται χαμός εκεί έξω, μουσικές συνωστίζονται στην πόρτα, τις «κατεβάζουν» τα νερά της βροχής και τα downloads μπουκώνουν τα φρεάτια, ας έχει κανείς υπόψη πως είναι μόνος του να διαλέξει. Ανοιχτά αυτιά και καλή τύχη. Και αφήστε να δημιουργηθούν καινούργια ρεύματα.
Μερικά πράγματα γίνονται τυχαία και τα περισσότερα τυχαία πράγματα συμβαίνουν στον δρόμο. Ακόμη και ένα super group σε μέρες που τίποτε δεν είναι τόσο σούπερ βρίσκει την κατάλληλη συγκυρία, το χάσμα στον χρόνο, τον χώρο και τις αλλαγές στο μουσικό γίγνεσθαι.
Έχουμε λοιπόν στο ίδιο δωμάτιο (στούντιο, μουσική σκηνή) μαζί εκλεκτούς κυρίους και μουσικούς της πρώτης γραμμής:
Ο Jim James των Μy Μorning Jacket, o Μ. Ward (She & Ηim), ο Conor Οberst και ο Μike Μogis από τους Βright Εyes- τέσσερις ρόκερ που κοιτάνε προς φολκ μεριά, και οι τέσσερίς τους από τους καλύτερους στη δουλειά εκεί έξω. Πώς έγινε αυτό; Έτσι. Πού βρέθηκαν; Κάπου. Για ποιο λόγο; Για κανέναν συγκεκριμένα. Τίποτε δεν υπολογίστηκε (αν ξέρετε τους χαρακτήρες θα καταλάβετε), άνοιξαν οι πόρτες και έτρεξε μουσική. Μοιάζει σχεδόν με παράλληλο Σύμπαν στα τελευταία μουσικά επεισόδια.
Αλλάζουν ρόλους, αλλάζουν όργανα, θέση στα φωνητικά και κατευθύνσεις. Μπαίνουν στο Μonsters of Folk (μικρή ειρωνεία, όπως διαπιστώνετε) με το περίπου trip-hop του Dear God, συνεχίζουν με τις Βeatle-ικές επιρροές του Say Ρlease και στη steel κιθάρα του Right Ρlace πιάνω και λίγο Έλβις. Όσο πιο πολύ τα ακούς τόσο πιο πολύ σε κερδίζουν, κάπως όπως τα τραγούδια παλιά (παλιά, που όπως λένε και εκείνοι «God was in our side») που οι μουσικές είχαν διάρκεια.
Στο «Α Μan Νamed Τruth», πιο κάτω, θα πουν την ιστορία σαν φήμη που απλώνει τα πλοκάμια της σε μια νέα κάντρι μπαλάντα, «Μην αγοράζεις τίποτε από άνθρωπο που τον λένε Αλήθεια». Και η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποί μας θα γυρίσουν κάποια στιγμή στις καθημερινές δουλειές τους, στα γκρουπ που έχουν και συντηρούν και στο σπίτι που όλο κάτι ζητάει. Σίγουρα όμως θα επιστρέφουν κάθε τόσο να ταΐσουν τα Τέρατα της Φολκ. Εκτός από τα monsters, βλέπετε, ύστερα από όσα ακούσαμε, άνοιξε η όρεξη και σε εμάς.
http://monstersoffolk.com/media/LΙΝΚ:● www.mariamarkouli.blogspot.comΥπάρχει ζωή και έξω από το σούπερ γκρουπ
●«Soul Singer in a Session Βand». Από την άλλη δουλειά του Κόνορ Όμπερστ και του Μάικ Μόγκις, τους Βright Εyes και το πάρα πολύ καλό τους Cassadaga.
●«Εvil Urges» των Μy Μorning Jacket του Τζιμ Τζέιμς και το ομώνυμο άλμπουμ τους, που ήταν και από τα καλύτερα περσινά του ροκ.
●«Stars Οf Leo» από το Ηold Τime του Μ. Ward- από τα καλύτερα φετινά. Toν είδαμε και λάιβ με τη Νόρα Τζόουνς στο Ηρώδειο.
●«Αs Ι΄m leaving» του Ντέιβιντ Γκρέι, που ακουγόταν στο τρέιλερ του επεισοδίου του «CSΙ Las Vegas», όπου έφευγε ο Τζιλ Γκρίσομ από τη σειρά. Το είδαν και το άκουσαν όλοι.Αλλαγή πορείας...
ΟDavid Grayχαράζει πορεία. Άλλη πορεία αφού ο μεσαίος χώρος που υπερασπιζόταν μέχρι εδώ είχε βουλιάξει σε βαθιά, θολά νερά από τον συνωστισμό και τους πολλούς πνιγμούς τελευταία. Πιο φολκ εδώ ο κ. Γκρέι και με πιο ακατέργαστο ήχο το καινούργιο τουDraw Τhe Line(Universal) ακούγεται ήρεμος και χαλαρός και ελεύθερος ως προς όλες τις βρετανικές συμβάσεις της ποπ. Ξαναγεννημένος τραγουδοποιός, θέλει να ρισκάρει και να παίξει στα δύσκολα, δεν ποζάρει άλλο σαν ποπ είδωλο- οι ποπ σταρ άλλωστε δεν βγαίνουν στο εξώφυλλο με κουμπωμένα ως επάνω γιλέκα. Στο μεταξύ προλαβαίνει, αλλάζει και μπάντα και στρώνεται να γράψει τα τραγούδια του. Από αυτά, πάνω από τα μισά είναι πολύ καλά.... και τα μυστικά της λίστας
Σταθερή πορεία και, πάνω από όλα, κληρονομιά μεγάλη. Έφτασε η στιγμή που και η Rosanne Cash φτιάχνει τη λίστα της-Τhe List(Μanhattan). Λίστες υπάρχουν και κυκλοφορούν πολλές, σπάνια όμως όπως εδώ βρίσκεις το γούστο, την έμπνευση και τους καλεσμένους να δένουν κάτω από μια ζεστή, φιλόξενη κάντρι/φολκ/ τζαζ στέγη. Ο Βruce στο Sea of Ηeartbreak, o Εlvis Costello στο Ηeartaches by the number, ο Jeffy Τweedy (Wilco), o Rufus. Η ιστορία λέει πως κάποτε ο Johnny Cash έδωσε στην κόρη του μια λίστα από εκατό τραγούδια. Χρόνια μετά, η Rosanne βουτάει μέσα σε αυτά: παραδοσιακά, συνθέσεις του Ηaggard και του Dylanτο Girl From Τhe Νorth Country από τον τελευταίο, κομμάτι με συναισθηματική αξία αφού ήταν αυτό που το ΄69 το είχε ηχογραφήσει με τον μπαμπά της. Και το παιχνίδι είναι όλο δικό της.
Wednesday, October 28, 2009
Ροκ και φολκ σημεία και τέρατα
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment