Sunday, October 25, 2009

Σάτιρα με τις μπάντες

  • Οι «Αγαμοι Θύται» επιστρέφουν στον «Ζυγό» παρέα μ' ένα συγκρότημα πνευστών
  • «Ή σαρκάζουμε ή βουλιάζουμε». Πάντα αυτό διακήρυσσαν οι «Αγαμοι Θύται», το ίδιο θα κάνουν και από τις 30 Οκτωβρίου στον «Ζυγό».


Κι ας έχουν την ατυχία να βρίσκονται μπροστά σε νέα κυβέρνηση: «Θα τη σχολιάσουμε, αλλά είναι νωρίς, δεν μπορούμε να είμαστε πολύ επιθετικοί. Κρίμα που δεν παίζαμε την περίοδο των μεγάλων σκανδάλων, αυτά είχαν ψωμί!» λέει ο ηθικός αυτουργός της θεσσαλονικιώτικης παρέας Ιεροκλής Μιχαηλίδης, που έχει αναλάβει και τη σκηνοθεσία.

Αυτές τις μέρες «χτυπάνε» δεκαπεντάωρα στη σκηνή. Τα μουτζουρωμένα χαρτιά από χέρι σε χέρι μαρτυρούν ότι το γράψε-σβήσε συνεχίζεται ως την τελευταία στιγμή. Η πρόβα τους όμως είναι απολαυστική και εκτός σκηνής. Δεν τα φέρνεις εύκολα βόλτα με τόσους χιουμορίστες μαζί.

Η ιστορική ηγεσία είναι εκεί: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Δημήτρης Σταρόβας, Ρούλα Μανισάνου, Στάθης Παχίδης και Χρήστος Μητρέντζης. Υπάρχουν και οι νεότεροι Ταξιάρχης Χάνος, Χρύσανθος Καγιάς, Γιώργος Χατζής, Θανάσης Τσαουσέλης. Παρόντες και όσοι παίρνουν το βάπτισμα του πυρός: Μπέσυ Μάλφα, Κρατερός Κατσούλης, Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, Ελευθερία Κόμη, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος. Φέτος προστίθεται και μια μπάντα από τη Θεσσαλονίκη, οι Cabaret Balkan, που έχουν αναλάβει να δώσουν έναν διονυσιακό τόνο στις μουσικές της παράστασης, που τιτλοφορείται «Αλλιώς δεν γίνεται». Τα κείμενα υπογράφουν οι Μιχαηλίδης, Γιώργος Κλήμενος, Χρήστος Τολιάδης και Ταξιάρχης Χάνος.

Ο Σταρόβας Βουκεφάλας

Με ποια κριτήρια υποδέχονται νέα μέλη; «Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες με υποκριτικές δεξιότητες. Δεν είναι το μόνο ζητούμενο. Θέλουμε να γυαλίζει λίγο το μάτι τους, με έναν τρόπο ανάλογο του δικού μας» λέει ο Μιχαηλίδης, λίγο πριν πάρει θέση στη σκηνή σαν αλυσοδεμένος Μεγαλέξανδρος. Ο υπόλοιπος θίασος παριστάνει τη μακεδονική φάλαγγα. Θέμα, το Μακεδονικό ως αρχαία τραγωδία, και μάλιστα σε ποντιακή διάλεκτο. Τον Βουκεφάλα υποδύεται ο Σταρόβας. Και όχι μόνο: «Στην παράσταση κάνω και τον εγγονό, τον ζεν πρεμιέ, τον κιθαρίστα...» λέει. Πιο δύσκολο του ήταν να πείσει για το... τελευταίο: «Παλιά μερικοί με ρωτούσαν: Δεν παίζεις στα αλήθεια κιθάρα, ε; Κάνεις ότι παίζεις...»

Ανάμεσα σε ομαδικά σκετς, γκαγκς, χορούς και τραγούδια, υπάρχουν και κάποιοι νέοι χαρακτήρες στις φετινές παραστάσεις. Ας πάρουμε μια γεύση:

* Φοιτητής. Παίρνει σβάρνα αμφιθέατρα και συνελεύσεις για να βγάλει γκόμενα. Είκοσι φορές έχει ψηφίσει υπέρ των καταλήψεων. «Η ερωτική ζωή δεν μαθαίνεται, ούτε από το Ιντερνετ, ούτε διαβάζοντας. Πολλά παιδιά δεν έχουν κοινωνική ζωή και περνάνε μια καθυστερημένη εφηβεία» εξηγεί ο Μιχαηλίδης.

* Αγρότης. Είναι εθισμένος στην τηλεόραση. Στην τηλεόραση που δείχνει τον ίδιο. Πόσο του λείπουν τα λιγοστά λεπτά δημοσιότητας που ζούσε όταν έκλεινε τα Τέμπη...

* Κουρέας. Να και κάποιος που δεν έχει κανένα παράπονο από το κράτος. Συνεπής στις φορολογικές του υποχρεώσεις, θεωρεί ότι οι φοροφυγάδες πρέπει να υποχρεούνται να κάνουν τη διαδρομή Αλεξανδρούπολη-Ηγουμενίτσα μέσα από τα χωράφια.

* Παρούσα βέβαια και η περίφημη «γιαγιά», δηλαδή ο Μιχαηλίδης, σε δίδυμο με τον «εγγονό» Σταρόβα.

«Σάτιρα θα υπάρχει, αλλά όχι καθοδήγηση» λέει ο πρώτος. «Τις παιδικές αρρώστιες της αριστεράς τις έχουμε περάσει. Αλλωστε, εμείς δεν πιστεύουμε ότι π.χ. η υπόθεση Siemens ήταν σκάνδαλο. Ηταν ένας τρόπος να δοθούν οι πολεμικές αποζημιώσεις των Γερμανών. Απλώς δεν γνωρίζουμε πώς μοιράστηκαν αυτές οι αποζημιώσεις. Απ' ό,τι ξέρω, ο Χριστοφοράκος ήταν απ' τα Καλάβρυτα...»

Τα μέσα τους δεν είναι καινούρια. Είναι όμως πάντα ισχυρά: «Κλείσιμο ματιού, πλάγια όραση, "σαρκασμός", ειρωνεία, συγκατάβαση, τρυφερότητα, παιδική αφέλεια, διονυσιακά στοιχεία πανηγυριού και εξωστρέφειας και καμπαρέ στη βαλκανική εκδοχή του».

Στο τελευταίο ειδικεύονται οι Cabaret Balkan. Θα οργιάσουν μάλιστα διασκευάζοντας από Ζαμπέτα μέχρι Πρινς -«όλα υπονομευμένα», όπως λέει χαμογελώντας ο Παχίδης, την ώρα που τον σιγοντάρει με το μπουζούκι του ο Μητρέντζης.

Ο ιδανικός θεατής

Υπάρχει άραγε ιδανικός θεατής για τους Αγαμους Θύτες; «Ο χαλαρός θεατής, απ' όπου κι αν προέρχεται» απαντά αμέσως ο Μιχαηλίδης. «Εχει τύχει να παρακολουθούν το πρόγραμμα την ίδια μέρα συνταξιούχοι ανώτατοι δικαστικοί, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου Κόκκινο, και χεβιμεταλάδες με τατουάζ και μαλλί μέχρι τη μέση. Αλλοτε κάθονταν σ' ένα τραπέζι ποιητές και ζωγράφοι και σε ένα άλλο ιδιοκτήτες νυχτερινών μαγαζιών με τους μπράβους τους».

Φέτος θα υπάρχει και μια ακόμα κατηγορία θεατών: οι καπνιστές. Οποιος θέλει, με μικρό αντίτιμο, θα μπορεί ν' ανεβαίνει στη σκηνή και να καπνίζει. «Δεν είναι αδίκημα να καπνίζεις πάνω στη σκηνή. Ισως μάλιστα δώσουμε τα χρήματα στην Αντικαρκινική Εταιρεία», λέει ο Μιχαληλίδης.

Φεύγοντας τον βλέπω να συνεχίζει με ενθουσιασμό την πρόβα. Είναι διασκεδαστικό να κάνεις σάτιρα. Αλλά είναι κι εύκολο; «Οσο και να ισορροπείς σε τεντωμένο σχοινί» μου είχε πει πριν. «Κάτω χάσκει ο λαϊκισμός...» *

No comments: