Sunday, October 18, 2009

Στέλιος Καζαντζίδης: Ετσι θα 'θελα να με θυμούνται

  • Δύο λευκώματα και τέσσερα VCD για τη ζωή και το έργο του Στέλιου Καζαντζίδη με ανέκδοτο υλικό και 84 τραγούδια-σταθμούς προσφέρει το «Εθνος της Κυριακής»

«Μετά από χρόνια θα 'θελα ο κόσμος να λέει, μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε ένας τραγουδιστής που τραγούδησε τον πόνο του με ειλικρίνεια, γιατί ήταν ένας πιο πονεμένος απ’ αυτούς. Που τους σεβάστηκε και δεν έβαλε χέρι στην τσέπη τους, γιατί ένιωθε ότι είναι ένας απ’ αυτούς. Που από τότε που γνώρισε τον εαυτό του ως το τέλος, σε ό,τι πίστευε, δεν νέρωσε ποτέ το κρασί του. Ετσι θα ‘θελα να με θυμούνται»: Αυτή είναι μία μόνον από τις πολλές προσωπικές εξομολογήσεις του Στέλιου Καζαντζίδη που έχουν καταγραφεί στη βιογραφία του με τίτλο «Τ’ αχνάρια ενός μύθου», που προσφέρει από σήμερα στους αναγνώστες του το «Εθνος της Κυριακής».

Συνάντηση κορυφής: Στέλιος Καζαντζίδης, Μανώλης Χιώτης, Βασίλης Τσιτσάνης και Μίκης Θεοδωράκης.
Συνάντηση κορυφής: Στέλιος Καζαντζίδης, Μανώλης Χιώτης, Βασίλης Τσιτσάνης και Μίκης Θεοδωράκης.
  • Ντοκουμέντα

Η έκδοση αυτή αποτελείται από δύο λευκώματα με αναλυτικές λεπτομέρειες, ανέκδοτες φωτογραφίες και ντοκουμέντα για τη ζωή και το έργο του μεγάλου λαϊκού βάρδου μέσα από τις εξιστορήσεις της συζύγου του, Βάσως Καζαντζίδη, 4 μοναδικά VCD, διάρκειας 55λεπτών το καθένα, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Πάνου Υφαντή, με σπάνια ιστορικά ντοκουμέντα, ανέκδοτο υλικό και 84 τραγούδια-σταθμούς του αξέχαστου Στέλιου, καθώς και έναν πλήρη δισκογραφικό κατάλογο των φωτογραφημάτων του.

Ο γάμος του Στέλιου Καζαντζίδη και της Μαρινέλλας ήταν το πιο πολυσυζητημένο γεγονός της εποχής.
Ο γάμος του Στέλιου Καζαντζίδη και της Μαρινέλλας ήταν το πιο πολυσυζητημένο γεγονός της εποχής.

Μέσα στα δυο βιβλία της έκδοσης ο αναγνώστης θα παρακολουθήσει βήμα βήμα τη ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη, από τη γέννησή του και τα δύσκολα παιδικά χρόνια, μέχρι τα πρώτα μουσικά βήματα και την καταξίωση, από τις σχέσεις με τις γυναίκες της ζωής του μέχρι το επώδυνο τέλος.

Η Βάσω Καζαντζίδη πήρε την απόφαση να μοιραστεί λεπτομέρειες από τη ζωή του αγαπημένου της συζύγου για να πει αλήθειες σε όλους εκείνους τους ανθρώπους του τον λάτρεψαν: «Ηταν ολοφάνερο ότι έπρεπε κάτι να γίνει για να μπει φραγμός στη φλυαρία και στην κακοποίηση. Αρκετά είχε κρατήσει ο χορός της συσκότισης και της παραπλάνησης από διάφορους επιτήδειους», γράφει η ίδια στον πρόλογό της, για να συνεχίσει παραθέτοντας τις μεγάλες αλήθειες του ενός και μοναδικού Στέλιου Καζαντζίδη...«Οι ανησυχόντες γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον:το λαϊκό τραγούδι είναι όπλο επικίνδυνο, όταν δεν ελέγχεται. Οταν μάλιστα είναι στα χέρια ανυπότακτων καλλιτεχνών με ρίζες βαθιές στον λαό προτιμότερο είναι να μην ακούγεται. Οι ανήσυχοι και φοβισμένοι σκοταδιστές το γνωρίζουν και όταν διακρίνουν κινδύνους έχουν τη δύναμη να επιβάλλονται», έχει πει ο τραγουδιστής συμπληρώνοντας: «Ο καλλιτέχνης έχει υποχρεώσεις απέναντι την κοινωνία. Πρέπει να συγκρούεται με τις εξουσίες που αυθαιρετούν και αδικούν. Πρέπει να παίρνει θέση, να μην κρύβεται να μην κοιτάζει μόνο τη βολή του».


Αυτές ήταν οι αρχές του Στέλιου Καζαντζίδη. Τις αρχές αυτές τις τήρησε πιστά και τις πλήρωσε πολύ ακριβά, με μακροχρόνιο μουσικό αποκλεισμό και αμέτρητα δικαστήρια. Ο ίδιος όμως δεν νοιαζόταν όσο συνέχιζε να έχει την αγάπη του κόσμου: «Οι αντιξοότητες που συνάντησα στα νυχτερινά μαγαζιά και στη δισκογραφία ήταν πολλές και απάνθρωπες. Αν έμεινα όρθιος, είναι γιατί με λάτρεψε ο κόσμος, ειδάλλως θα με είχαν τελειώσει από χρόνια... Ο κόσμος θα ξεχάσει τον Καζαντζίδη όταν θα πάψει να έχει προβλήματα...»
Αυτή η σχέση λατρείας με τον κόσμο τον κρατούσε όρθιο και οι μικρές καθημερινές χαρές της ζωής, δίχως πολυτέλειες, δίχως φώτα: «Ποτέ δεν ζήλεψα ένα σπίτι άνετο. Αυτό που για πολλούς θεωρείται άνετο, για μένα είναι στενοχώρια. Εγώ ήθελα πάντα ένα φτωχικό δίπλα στη θάλασσα, να μπορώ ολημερίς να ψαρεύω παρέα με τους ανθρώπους του μεροκάματου».

- Αναστασία Κουκά

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

«Στέλιος Καζαντζίδης: Τ’ αχνάρια ενός μύθου»: Αυτός είναι ο τίτλος της ολοκληρωμένης βιογραφίας του Στέλιου Καζαντζίδη έτσι όπως έχει καταγραφεί σε δύο βιβλία-λευκώματα με τις αφηγήσεις της συζύγου του Βάσως, 4 VCD, 55 λεπτών το καθένα, σε σενάριο - σκηνοθεσία Πάνου Υφαντή με σπάνιο ιστορικό και μουσικό υλικό και έναν πληρέστατο δισκογραφικό κατάλογο. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Θανάσης Πολυκανδριώτης. Από σήμερα και κάθε εβδομάδα, το «Εθνος της Κυριακης» ξετυλίγει την ιστορία του κορυφαίου Ελληνα λαϊκού τραγουδιστή.

No comments: