Sunday, November 2, 2008

Η κρίση θέλει συντροφιά

ΤΑΣΗ

Οι μεγάλες μουσικές παρέες αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην εφετινή νυχτερινή διασκέδαση. Μόδα, ανάγκη για συσπείρωση ή απλώς ένας τρόπος να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη (οικονομική) αποτυχία;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΙΝΤΣΑΣ, Το ΒΗΜΑ, 02/11/2008


Από αριστερά, οι Μπάμπης Στόκας, Δημήτρης Μητροπάνος και Μανώλης Λιδάκης εμφανίζονται μαζί στο Κέντρο Αθηνών, αποτελώντας ένα από τα «βαριά χαρτιά» της εφετινής σεζόν


Συνήθως ως λαός δεν τα πάμε και πάρα πολύ καλά με τις συνεργασίες. Ή, για να το πούμε διαφορετικά, αρχίζουμε να κάνουμε κάτι όλοι μαζί με ενθουσιασμό αλλά στον δρόμο όλο αυτό που έχει στηθεί κάπου «τσακίζει». Λίγο ο ενθουσιασμός που καταλαγιάζει, λίγο οι προσωπικές φιλοδοξίες που έρχονται σχετικά γρήγορα στην επιφάνεια, πάντα κάποιοι «την κάνουν» με ελαφρά πηδηματάκια. Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Διαφορετικά δεν θα βλέπαμε τα τελευταία χρόνια τόσα πολλά μουσικά σχήματα να εμφανίζονται μαζί σε μουσικές σκηνές. Ηταν ένας, ήταν δυο, ήταν τρεις... και έγιναν χίλιοι δεκατρείς.

Οι μεγάλες (μουσικές) παρέες είναι το σήμα κατατεθέν του εφετινού χειμώνα. Λες και έχει πέσει το σύνθημα «ποτέ πια μόνος», λες και όλοι θέλουν να μοιραστούν την επιτυχία (ας μην κάνουμε λόγο για την αποτυχία) μαζί με άλλους. Μόδα ή όχι, ανάγκη για συσπείρωση ή όχι, ανασφάλεια ή όχι, οικονομικά προβλήματα ή όχι, έλλειψη καλής μουσικής ή όχι, ο εφετινός χειμώνας είναι αυτός της παρέας. Και για να είμαστε ακριβείς, δεν ξέρουμε αν την ιστορία τη γράφουν οι παρέες, αλλά οι τελευταίες κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μη μείνουν έξω από τη (μουσική) ιστορία.

Αρκεί μια ματιά στα μουσικά προγράμματα για να διαπιστώσει κανείς ότι η πολυσυλλεκτικότητα αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην εφετινή νυχτερινή διασκέδαση. Σε πολλές περιπτώσεις τραγουδιστές συναντιούνται με ανθρώπους του θεάματος για να παντρέψουν το τραγούδι με την πρόζα και τον χαβαλέ. Πρόκειται ουσιαστικά για πολυσυλλεκτικά θεάματα, όπου όλοι κάνουν... λίγο απ' όλα. Επίσης δεν πρέπει να αγνοήσουμε ότι σε ορισμένα σχήματα συμμετέχουν καλλιτέχνες που είχε χρόνια να τους δει η νυχτερινή Αθήνα. Και, όπως λέει η πιάτσα, «κανείς δεν θέλει να είναι μόνος του πια. Τι τους έπιασε; Κανείς δεν ξέρει. Πιστεύουν ότι όσο περισσότεροι είναι τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να πάνε καλά». Και η αλήθεια είναι ότι η τελευταία πρόταση της πιάτσας κρύβει ένα μεγάλο μυστικό. Σε χαλεπούς οικονομικά καιρούς, όσοι περισσότεροι βρεθούν επί σκηνής τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να πάει καλά το σχήμα. Επειδή ακριβώς το κοινό στο οποίο απευθύνονται αυτομάτως μεγαλώνει. Απλά πράγματα δηλαδή...

Θεάματα μετά μουσικής


Από αριστερά οι Γ. Ζουγανέλης, Χρ. Θηβαίος, Σωτ. Καλυβάτσης, Β. Παπακωνσταντίνου και Σ. Μπουλάς συναντιούνται στην «Ακτή»


«Με τα πολυσυλλεκτικά σχήματα αυξάνεται η δυναμική προσέλευσης του κοινού» σημειώνει ο Γιάννης Γιαννακόπουλος, ιδιοκτήτης της μουσικής σκηνής Δίπλα στο Ποτάμι. «Βρισκόμαστε στην εποχή όπου πλέον λέμε "πάμε να δούμε" και όχι "πάμε να ακούσουμε". Γι' αυτό και πολλές παραστάσεις βάζουν στο πρόγραμμά τους πρόζα, ενώ επιλέγουν και τη συμμετοχή καλλιτεχνών από τον χώρο της τηλεόρασης ή του θεάτρου». Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος υπογραμμίζει επίσης ότι «πρόκειται σε πολλές των περιπτώσεων για θεάματα μετά μουσικής». Είναι άσχημο αυτό; «Οχι. Και εμείς παρουσιάζουμε στο κοινό... συσπειρωμένους καλλιτέχνες. Οπως, για παράδειγμα, τους Σκουλά, Ανδρεάτο, Χαλκιά. Κάθε θεατής που θα έλθει θα πάρει αυτό που θέλει και τον ικανοποιεί».

Περί ικανοποίησης του κοινού κάνει λόγο και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, εκ του ασφαλούς μάλιστα, καθώς τα δύο τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει στις πλέον επιτυχημένες παραστάσεις («Μπουμπούκια» και «Ανοίξαμε και σας περιμένουμε»). «Πάντοτε αυτό έκανα εγώ» σημειώνει στο «Βήμα της Κυριακής». «Αν υπάρχει δέσιμο μεταξύ των συμμετεχόντων, το κοινό που έρχεται το αντιλαμβάνεται και σε επιβραβεύει. Αλλωστε αυτό ξεκίνησε από τα μπουζούκια και τις λαϊκές κομπανίες. Ο δικός μας χώρος είχε την τάση να πηγαίνει... ο καθένας μόνο του και να δοκιμάζει τις ικανότητές του. Αν φυσικά γεμίζαμε τους χώρους μόνοι μας, αυτό θα συνεχίζαμε να κάνουμε. Εγώ πάντως σε όλες τις περιόδους ήμουν μαζί με άλλους. Θες η τεμπελιά μου , θες ο χαβαλές στις στιγμές που μοιράζομαι με τους υπολοίπους, θες η ανασφάλειά μου, πάντοτε ήμουν με παρέα». Από την παρέα πάντως του «Ζυγού» μία ημέρα πριν από την πρεμιέρα αποχώρησε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης.

Για την Εβίτα Σκουρλέτη, υπεύθυνη μάρκετινγκ στον Σταυρό του Νότου, οι πολυπληθείς παραστάσεις «στις περισσότερες των περιπτώσεων απευθύνονται στον κόσμο του Παρασκευοσαββατοκύριακου» . Και συνεχίζει: «Αυτές τις τρεις ημέρες υπάρχει η λογική της εξωστρεφούς διασκέδασης. Δεν μπορώ όμως να μη σημειώσω ότι σε δύσκολους οικονομικά καιρούς πρέπει να δώσεις στον κόσμο ένα ισχυρό κίνητρο για να τον βγάλεις από το σπίτι του. Η σύμπραξη πάντως πολλών καλλιτεχνών, χωρίς σχέδιο επί σκηνής, "μυρίζει" ανασφάλεια. Και συνήθως οι καλλιτέχνες... συσπειρώνονται από μια ηλικία και μετά. Αντιθέτως, οι νεότεροι δημιουργοί, είτε σόλο είτε ως συγκροτήματα, παίρνουν το ρίσκο να βγουν μόνοι τους».

Ακόμη και αν τα πολυσυλλεκτικά σχήματα είναι μόδα, κάποια στιγμή αυτή θα κάνει τον κύκλο της και θα «ξεφουσκώσει». Κάπου εδώ όμως πετάγεται και πάλι η πιάτσα, ως από μηχανής θεός, για να σημειώσει ότι «κακά τα ψέματα, ούτε μεγάλες δουλειές υπάρχουν τα τελευταία χρόνια ούτε οι δίσκοι σημειώνουν μεγάλα νούμερα πωλήσεων. Αρα, πόσοι μπορούν να πάρουν το ρίσκο να βγουν μόνοι τους; Και κάτι ακόμη το οποίο αφορά το κοινό: Δύο πάνω στη σκηνή είναι σούπερ. Τρεις παλεύεται. Και από τέσσερις και πάνω αρχίζουν τα... αλλά».


Πού εμφανίζονται τα εφετινά σχήματα

Κέντρο Αθηνών (Πειραιώς 142, τηλ. 210 3454.108-888. Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 22.30). Δημήτρης Μητροπάνος, Μανώλης Λιδάκης, Μπάμπης Στόκας, Ελενώρα Ζουγανέλη, Ασπασία Θεοφίλου.

Ακτή (Πειραιώς 178 και Λαμίας 4, τηλ. 210 3418.020. Παρασκευή, Σάββατο 22.30. Κυριακή 21.30). «Γίναμε θέαμα». Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Σάκης Μπουλάς, Γιάννης Ζουγανέλης, Χρήστος Θηβαίος, Σωτήρης Καλυβάτσης, Μαρίνα Σάττι, Αντιγόνη Ψυχράμη, Φοίβος Δουδωνής.

Σταυρός του Νότου (Κεντρική Σκηνή, Φραντζή και Θαρύπου 37, Νέος Κόσμος, τηλ. 210 9226.975. Παρασκευή και Σάββατο 22.30). Διονύσης Τσακνής, Βασίλης Καζούλης, Κίτρινα Ποδήλατα, Αποστόλης Ψυχράμης.

Πόλις Stage (Πέτρου Ράλλη 18, τηλ. 210 3476.316. Παρασκευή, Σάββατο 23.00). «Ηρώ δύο». Ηρώ, Αντώνης Λουδάρος, Μέμος Μπεγνής.

Ζυγός (Κυδαθηναίων 22, Πλάκα, τηλ. 210 3241.610. Σάββατο, Κυριακή 22.30, Κυριακή 21.30). «Κακό συναπάντημα». Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Κώστας Μακεδόνας, Γιάννης Μηλιώκας, Γιάννης Κούτρας, Δημήτρης Σταρόβας, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Γεωργία Γραμματικού, Ζίνα Αρβανιτίδη, Σαββέρια Μαργιολά.

Μετρό (Γκύζη 47 και Κάλβου, τηλ. 210 6461980. Κάθε Δευτέρα 21.30). Νίκος Ξυδάκης, Encardia, Οίστρον, Νίκος Πλατύραχος, Νανά Μπινοπούλου. (Προγραμματισμένη πρεμιέρα 3/11.)

Ανοδος Stage (Πειραιώς 183 και Παλλάντος 38, τηλ. 210 3468.100. Παρασκευή, Σάββατο 2230). Γιάννης Κότσιρας, Κώστας Τουρνάς, Δήμος Αναστασιάδης, special guest: Λάκης (Με τα Ψηλά Ρεβέρ) Παπαδόπουλος. (Προγραμματισμένη πρεμιέρα 7/11.)

Δίπλα στο Ποτάμι (Λάμπρου Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, τηλ. 210 2610.444. Παρασκευή, Σάββατο 22.30). Βασίλης Σκουλάς, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Λάκης Χαλκιάς. (Προγραμματισμένη πρεμιέρα 21/11.)


No comments: