Tuesday, November 18, 2008

Σπάνιοι Μπιτλς, μακριά από δεσμεύσεις

Ο σερ Πολ Μακ Κάρτνεϊ σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα 14λεπτο «πειραματικό» κομμάτι του 1967

Φωτογραφία

Ο σερ Πολ Μακ Κάρτνεϊ τον περασμένο Σεπτέμβριο στην πολυσυζητημένη συναυλία του στο Ισραήλ. Τώρα τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν πάλι σε αυτόν καθώς προτίθεται να κυκλοφορήσει ένα σπάνιο κομμάτι των Μπιτλς σε μια νέα συλλογή. ΑΡ/ΒΕRΝΑΤ ΑRΜΑΝGUΕ

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το πιο σπάνιο κομμάτι μουσικής που είχαν ηχογραφήσει ποτέ οι Μπιτλς [Beatles] φαίνεται ότι κατά πάσα πιθανότητα θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα, διαβεβαιώνει ο σερ Πολ Μακ Κάρτνεϊ [Paul McCartney] σε πρόσφατες συνεντεύξεις του. Πρόκειται για το κομμάτι «Carnival Οf Light» το οποίο είχαν ηχογραφήσει οι Μπιτλς στο απόγειο της επιτυχίας τους, στις 5 Ιανουαρίου 1967, αλλά, παρά τις πιέσεις του Μακ Κάρτνεϊ, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, οι υπόλοιποι το θεώρησαν «αρκετά πειραματικό» ώστε να κυκλοφορήσει επίσημα τότε.

«Οντως υπάρχει» δήλωσε ο Μακ Κάρτνεϊ σε συνέντευξή του στο ΒΒC Radio 4, επιβεβαιώνοντας ότι έχει μάλιστα υπό την κατοχή του το ηχογραφημένο master. «Μου αρέσει γιατί εκεί ακούς τους Μπιτλς ελεύθερους, μακριά από κάθε είδους δεσμεύσεις». Ο Μακ Κάρτνεϊ μάλιστα σκέπτεται να το κυκλοφορήσει παράλληλα με τις ηχογραφήσεις που κάνει τα τελευταία χρόνια με το σχήμα Fireman, όπου ο ήχος του είναι εντελώς διαφορετικός από αυτό που ξέρουμε και πιο πειραματικός. Όσοι έχουν ακούσει το «Carnival Οf Light» μιλούν για παραμορφωμένους ήχους από κιθάρες και ντραμς, εμβόλιμες πινελιές από ένα εκκλησιαστικό όργανο, τον γάργαρο ήχο νερού που τρέχει και τον Λένον με τον Μακ Κάρτνεϊ να φωνάζουν λέξεις χωρίς κάποιο νόημα όπως «Είσαι καλά;» ή «Βαρκελώνη».

«Ήμασταν όπως κάθε ημέρα συνήθως στο στούντιο και ηχογραφούσαμε» θυμάται ο Μακ Κάρτνεϊ «και είπα στα παιδιά: “Θέλω για δέκα λεπτά την ανοχή σας. Μου ζητήθηκε να κάνω αυτό το πράγμα. Το μόνο που θέλω είναι να περιφέρεστε και να χτυπάτε κάποια στιγμή τα ντραμς,να παίξετε καμιά νότα στο πιάνο. Δεν χρειάζεται να υπάρχει λογική σε αυτό που θα κάνουμε. Στη συνέχεια θα βάλουμε λίγο echo. Το θέλω πολύ ελεύθερο”». Η παραγγελία στην οποία αναφέρεται ο Μακ Κάρτνεϊ είναι αυτή που του ζητήθηκε από το Roundhouse Τheatre του Βορείου Λονδίνου και αφορούσε μια σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής για το φεστιβάλ που διοργάνωνε το θέατρο και, όπως λέει σήμερα, μουσικά εμπνεύστηκε από το έργο των Στοκχάουζεν και Τζον Κέιτζ. Η πρώτη προσπάθεια να δει το φως της κυκλοφορίας αυτό το 14λεπτο κομμάτι έγινε το 1996 με τη συλλογή των Μπιτλς «Αnthology» αλλά βρήκε αντιδράσεις από τους υπόλοιπους Μπιτλς και κυρίως από τον Τζορτζ Χάρισον [George Harrison], ο οποίος πίστευε ήταν «πολύ περίεργο». Το σίγουρο είναι ότι ο Μακ Κάρτνεϊ θέλει να κυκλοφορήσει τη σύνθεση αυτή προκειμένου να αποδείξει ότι αυτός ήταν ο πιο πρωτοποριακός στο συγκρότημα και όχι ο Λένον αλλά και γιατί μια νέα συλλογή που θα το περιλαμβάνει, ως γνωστόν, θα πουλήσει πάρα πολύ. Για να γίνει κάτι τέτοιο βεβαίως χρειάζεται την έγκριση του Ρίνγκο Σταρ [Ringo Starr], της Γιόκο Ονο και φυσικά της χήρας του Χάρισον Ολίβια.

No comments: