Thursday, November 13, 2008

«Με είχαν για μεγαλοφυΐα και τελικά ήμουν βλάκας»

Ο ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΛΟΥΤΣΙΟ ΝΤΑΛΑ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΕΙΤΑΙ

Επιμέλεια: Μαίρη Αδαμοπούλου, ΤΑ ΝΕΑ: Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

«Στην εκκλησία διασκεδάζω να απαντώ  στον ιερέα διότι απλώς ξέρω τις  προσευχές και μου αρέσει να δείχνω  στον εαυτό μου ότι δεν έχω ξεχάσει τα  λόγια της Θείας Ευχαριστίας», λέει ο  Λούτσιο Ντάλα που έβγαλε τα  εσώψυχά του σε ένα βιβλίο
«Με κατέτρυχε για χρόνια η επιθυμία να βγω από κάτι συγκεκριμένο. Υπήρχαν φορές που κοιταζόμουν στον καθρέφτη και έλεγα στον εαυτό μου. Λούτσιο, δεν είσαι μια πολυεδρική ευφυΐα. Πολυεδρικός... τι λέξη, μοιάζει σαν κάποιος να αερίζεται.

Πήγαινα ακόμη σχολείο, όταν είχε καρφωθεί στο μυαλό της μητέρας μου ότι ήμουν σπάνια μεγαλοφυΐα. Με πήγε δεν θυμάμαι σε ποιον γιατρό, κι εκείνος με τη σειρά του με υπέβαλε σε αναρίθμητα ψυχολογικά τεστ για να αποφανθεί:

Κυρία μου, ο γιος σας είναι ένας μέτριος βλάκας.

Πότε όμως δεν απέφυγα τα δύσκολα. Δοκιμάζομαι σε οτιδήποτε με προκαλεί και ερεθίζει την περιέργειά μου. Όσο περισσότερο καταπιάνομαι με καινούργια πράγματα τόσο περισσότερο θέλω να ασχολούμαι με αυτά. Κάνω τα πάντα διότι δεν έχω τίποτα μέσα μου».

http://www.musicyes.org/data/musicyes/lucio.jpg

Η χειμαρρώδης εξομολόγηση ανήκει στον Ιταλό τροβαδούρο Λούτσιο Ντάλα, που ανάμεσα στους χρυσούς και πλατινένιους δίσκους του, μια αφίσα με την υπογραφή του Βαλεντίνο Ρόσι που γράφει «Λούτσιο, είσαι ήρωας» και δεκάδες ακόμη αναμνηστικά από μια πολύχρονη και επιτυχημένη καριέρα, προσθέτει τώρα και ένα βιβλίο με δικά του κείμενα και φωτογραφίες του Μάρκο Αλεμάνο. Τίτλος του: «Gli Οcchi di Lucio» («Τα μάτια του Λούτσιο»).

«Ο Ντοστογιέφσκι έχει γράψει "Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο"; Εγώ δεν το πιστεύω. Η ομορφιά των πραγμάτων ή για την ακρίβεια η έρευνα της ομορφιάς δεν είναι ένα φαινόμενο καθαρά αισθητικό. Για μένα η πίστη είναι θεμελιώδης και η ομορφιά της πίστης είναι πραγματικά εκείνο που ήθελε να πει ο Ντοστογιέφσκι κατά τη γνώμη μου ή τουλάχιστον, ανάμεσα σε άλλα, πιστεύω πως εννοούσε και αυτό», γράφει ο Λούτσιο Ντάλα στο βιβλίο του με κείμενα πολύ προσωπικά, που συνοδεύεται από μουσικό CD και DVD με ανέκδοτα βίντεο.

Η ομορφιά όμως δεν είναι το μόνο με το οποίο καταπιάνεται ο τραγουδοποιός. Πολιτική και έρωτας, Μαραντόνα και Φελίνι, γηρατειά, πόνος και Θεός είναι από τα θέματα που τον απασχολούν στο βιβλίο, το οποίο κυκλοφόρησε προ ημερών στην Ιταλία. Όταν ερωτάται για τον Θεό -σε συνέντευξή του στην ιταλική «Repubblica»- ανακαλεί στη μνήμη του τη συνάντησή τους! «Ίσως εκείνος να με συνάντησε και έμεινε κεραυνοβολημένος.

Πέρασα τα παιδικά μου χρόνια στη Μανφρεντόνια. Εκεί συναντηθήκαμε. Είχα πολλούς λόγους για να πιστεύω, όχι πάντα καλούς. Δεν ακολουθώ τις οδηγίες της Εκκλησίας, δεν αγαπώ τον φονταμενταλισμό, αλλά σέβομαι τη φιλοδοξία της να αποτελεί τον μεσολαβητή ανάμεσα στον άνθρωπο και τον Θεό».

No comments: