Wednesday, November 5, 2008

«Υπάρχουν και σοβαρές πλευρές στη χώρα μας»


«Να είστε γενναιόδωροι και ήρεμοι. Δεν πρόκειται δα και για τις αμερικανικές εκλογές».
Τη συμβουλή του καλλιτεχνικού διευθυντή της Ορχήστρας των Χρωμάτων, Γιώργου Κουρουπού, προς τους 16 υποψηφίους για το βραβείο του Διεθνούς Διαγωνισμού «Δημήτρης Μητρόπουλος» για Διεύθυνση Ορχήστρας, ανέλαβε να μεταφράσει στα αγγλικά ο Νίκος Τσούχλος, διευθυντής καλλιτεχνικού προγραμματισμού του Μεγάρου Μουσικής. Εκανε όμως μια πιο... ελεύθερη απόδοση: «Vote for Obama» είπε και όλοι, κριτική επιτροπή και διαγωνιζόμενοι, έβαλαν τα γέλια και χειροκρότησαν.

Βέβαια, ανάμεσά τους μόνον δύο προέρχονται από τις ΗΠΑ. Οι υπόλοιποι είναι από Ιταλία, Περού, Αζερμπαϊτζάν, Ελλάδα, Ισπανία, Κορέα, Σιγκαπούρη, Ιαπωνία, Γερμανία, Πολωνία, Λετονία, Βραζιλία, Αγγλία. Αλλά καθώς είναι όλοι τους νέοι άνθρωποι, ενδιαφέρονται για το μέλλον. Οσο για «εκλογές», η πιο πρόσφατη προσωπική τους εμπειρία τούς έχρισε φιναλίστ μεταξύ 171 μουσικών από 44 χώρες. Γιατί τόσοι έστειλαν αιτήσεις συμμετοχής στον 12ο Διαγωνισμό «Δ. Μητρόπουλος». Η τελική φάση του θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή (8.30) στο Μέγαρο Μουσικής, όταν θα απονεμηθούν τα τρία βραβεία (15.000, 9.000 και 6.000 ευρώ) καθώς και το βραβείο της Ορχήστρας των Χρωμάτων (3.000 ευρώ).

Παρά τα κατά καιρούς προβλήματα, η Ορχήστρα των Χρωμάτων και «αντέχει» και διοργανώνει έναν γνωστό πια διεθνώς διαγωνισμό («Δ. Μητρόπουλος») που, όπως είπε ο Γιώργος Κουρουπός, «έχει επιβληθεί παντού»
Ο διαγωνισμός, κορυφαία ετήσια διοργάνωση της Ορχήστρας, «έχει επιβληθεί παντού κι έχει πείσει υποψηφίους απ'όλο τον κόσμο και εξέχοντα μέλη της επιτροπής. Αυτό δείχνει πόσο πέτυχε ο θεσμός και ότι έχουμε κι εμείς κάποιες σοβαρές πλευρές στη χώρα μας», επισήμανε ο Γιώργος Κουρουπός. Η φετινή, 12η διοργάνωση αποδεικνύει επιπλέον την «αντοχή της Ορχήστρας, που το 2009, 15η επέτειο από τον θάνατο του Χατζιδάκι, γίνεται 20 χρόνων», υπενθύμισε.

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, αρχιμουσικός Αρτούρο Ματάγιο, ευχήθηκε στους υποψηφίους να αντιληφθούν τη σημασία και το βάρος ενός βραβείου που φέρει το όνομα του Μητρόπουλου, «ενός ιδιοφυούς μουσικού».

Μέλος της επιτροπής ο, αρχιμουσικός επίσης, Αλέξανδρος Μυράτ, σχολίασε τον πλουραλισμό των υποψηφιοτήτων, που δίνει την ευκαιρία και σ' εμάς «να δούμε πού βρισκόμαστε διεθνώς στο θέμα της διεύθυνσης ορχήστρας». Ο ίδιος, αλλά και όσα μέλη της επιτροπής ήταν παρόντα, δηλαδή ο συνθέτης και αρχιμουσικός Θεόδωρος Αντωνίου και ο μαέστρος της Ορχήστρας των Χρωμάτων Μίλτος Λογιάδης, παραδέχτηκαν πως η πρώτη φάση της επιλογής των υποψηφίων στον διαγωνισμό είναι εξαιρετικά δύσκολη. Βασίζεται σε βιογραφικό, συστατικές επιστολές, κριτικές και βιντεοκασέτες από τις εμφανίσεις τους. «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε απόλυτα αντικειμενική άποψη. Κάνουμε όμως ό,τι καλύτερο μπορούμε», τόνισε ο κ. Λογιάδης. «Εξαρτάται κι από τα στοιχεία που οι ίδιοι μάς στέλνουν...», πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου. Πάντως, όλοι συμφώνησαν ότι το επίπεδο των διαγωνιζομένων είναι και φέτος εξαιρετικά υψηλό. Απομένει να το διαπιστώσουμε και ιδίοις ωσί στη συναυλία της Κυριακής, που θα προηγηθεί της τελετής απονομής.


ΝΑΤΑΛΙ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/11/2008

No comments: