Wednesday, November 5, 2008

Σταρ στο πόντιουμ, σταρ και στα πλατό

ΜΟΣΧΑ. Του ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ

Το ρωσικό παράσημο της φιλίας απένειμε με διάταγμά του ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ στον 36χρονο Ελληνα μαέστρο Θόδωρο Κουρεντζή, καλλιτεχνικό διευθυντή της Ορχήστρας του Θεάτρου Οπερας και Μπαλέτου του Νοβοσιμπίρσκ στη Σιβηρία.

Ο Λεβ Λαντάου (δεξιά) είναι ίνδαλμα της ρωσικής επιστημονικής κοινότητας. Ο Ελληνας μαέστρος Θόδωρος Κουρεντζής (αριστερά), σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Αντρέι Χρζανόφσκι, του μοιάζει εκπληκτικά
Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, το παράσημο απονέμεται «για τη μεγάλη συμβολή στη διατήρηση, την ανάπτυξη και την εκλαΐκευση της ρωσικής κουλτούρας στο εξωτερικό» σε ομάδα Ρώσων και ξένων καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων ο σκηνοθέτης Πέτερ Στάιν, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας Μάρκο Μίλερ, ο διευθυντής του θεάτρου Τσέχοφ της Μαδρίτης Ραμίρες Γκουτιέρες, ο γλύπτης Ιλια Καμπακόφ και ο μαέστρος Λεονάρντ Σλάτκιν, που εργάζονται στις ΗΠΑ και άλλοι.

Ο Θόδωρος Κουρεντζής είναι εξαιρετικά δημοφιλής στη Ρωσία, διευθύνει συχνά σε υπερπλήρεις αίθουσες γνωστές ορχήστρες της χώρας και έχει βραβευθεί τρεις χρονιές με το ρωσικό θεατρικό βραβείο «Χρυσή Μάσκα». Δημιούργησε και ηγείται ο ίδιος της ορχήστρας Musica Aeterna Ensemble και της χορωδίας The New Siberian Singers. Εκτός από το μουσικό του ταλέντο, ο Θόδωρος Κουρεντζής είναι γνωστός και για τις «προκλητικές» δηλώσεις του, όπως αυτές που εμφανίστηκαν σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νόβιε Ιζβέστια».

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας, ο Ελληνας μαέστρος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «πράγματι η Ελλάδα και η Ρωσία μοιάζουν σε κάτι, αλλά σήμερα, όταν κοιτάω τον ελληνικό πολιτισμό -και εννοώ χωρίς να υπολογίζω την αρχαιότητα- δεν βρίσκω τίποτε που να έχει κάτι κοινό με εμένα, τίποτε για το οποίο θα μπορούσα να πω ότι αποτελώ μέρος του».

Επειτα από αντιδράσεις σε ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους στη Μόσχα, ο μάνατζερ του μαέστρου, Γκριγκόρι Πάπις, κατηγόρησε τη δημοσιογράφο για παραποίηση των δηλώσεών του και ζήτησε να αφαιρεθεί η επίμαχη φράση από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

Ο Θόδωρος Κουρεντζής, όμως, πρωταγωνιστεί και σε άλλη μια πολυσυζητημένη καλλιτεχνική ιστορία, που απασχολεί πολυάριθμα δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου και σχετίζεται με τη μεταφορά, σε μικρή και μεγάλη οθόνη, της ζωής του επιφανούς Ρώσου φυσικού Λεβ Λαντάου (1908-1968), πατέρα της ρωσικής ατομικής βόμβας και κάτοχο βραβείου Νόμπελ Φυσικής του 1962.

Μετά την έκδοση των απομνημονευμάτων της χήρας του Λαντάου, Κορας, («Academician Landau. How we lived») όπου, μεταξύ άλλων, περιγράφεται με σκανδαλιστικές λεπτομέρειες η ελευθέρια σεξουαλική ζωή του ζεύγους, επιστημονικοί φορείς της χώρας, όπως η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, καταδίκασαν την προβολή τηλεοπτικής σειράς που αναφέρεται στο θέμα.

Με την ίδια επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζεται από ακαδημαϊκούς κύκλους και η ταινία του Αντρέι Χρζανόφσκι «Ντάου», που μόλις άρχισε να γυρίζεται στο Χάρκοβο της Ουκρανίας και προγραμματίζεται να προβληθεί το 2010. Στην ταινία τον πρωταγωνιστικό ρόλο επρόκειτο να αναλάβει ο γνωστός ηθοποιός Ντανιήλ Σλιβακόφσκι, που παίζει τον Λαντάου και στο τηλεοπτικό σίριαλ. Ωστόσο, τελικά η επιλογή έγειρε υπέρ του Θόδωρου Κουρεντζή, ο οποίος έχει, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, εκπληκτική ομοιότητα με τον Ρώσο φυσικό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/11/2008

No comments: