Monday, November 24, 2008

Ο Χατζιδάκις της «Λύρα» σε 19 CD

Μια πολύτιμη σειρά και μια ωραία είδηση φτάνει από τη «Λύρα», που αποφάσισε να επανεκδώσει το έργο του Μάνου Χατζιδάκι σε μια σειρά 19 ψηφιακών δίσκων, που επιμελείται ο Γιώργος Χατζιδάκις.

Ο Χατζιδάκις αποκήρυξε κάποτε τα ελαφρότερα από τα κινηματογραφικά τής εργογραφίας του. Τα «αποκηρυγμένα» αλλά υπέροχα τραγούδια από την «Αλίκη στο Ναυτικό» είναι μερικά από όσα θα κυκλοφορήσουν απ' τη «Λύρα» σε νέα επεξεργασία
Οι επανεκδόσεις γίνονται με απόλυτο σεβασμό στην πρωτότυπη έκδοση κάθε έργου, που σημαίνει κατ' αρχάς ότι οι ηχογραφήσεις είναι από τα αρχικά master με ειδική ηχητική επεξεργασία. Ιδια είναι και τα εξώφυλλα-σημεία αναφοράς μιας εποχής αλλά και κάθε δίσκου του Χατζιδάκι, με τα εικαστικά έργα των Γιάννη Μόραλη, Μίνωα Αργυράκη, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Γιώργου Σταθόπουλου και Αλέξη Κυριτσόπουλου.

Επίσης έχουν διατηρηθεί όλες οι πληροφορίες και τα κείμενα κάθε πρωτότυπης έκδοσης, εμπλουτισμένες όμως με φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Χατζιδάκι. Ολα τα κείμενα και οι στίχοι υπάρχουν και μεταφρασμένα στα αγγλικά από την Αμι Μιμς. Το δημιουργικό μέρος έχει επιμεληθεί ο Πέτρος Παράσχης.

Τα πέντε πρώτα έργα που κυκλοφορούν είναι α) «Ο Μεγάλος Ερωτικός» (1972) και «Χωρίον ο Πόθος» (1977), β) «Ο Οδοιπόρος, το Μεθυσμένο κορίτσι και ο Αλκιβιάδης» (1974), γ) «Τα Παράλογα» (1976), δ) «Η Εποχή της Μελισσάνθης» (1980) και ε) «Οι Μπαλάντες της οδού Αθηνάς» (1983). Μεταξύ των έργων που θα κυκλοφορήσουν το επόμενο διάστημα είναι και οι «Εξι Λαϊκές Ζωγραφιές», «Το Καταραμένο Φίδι», «Ο Κύκλος του CNS», «Το ρεσιτάλ», η «Ρυθμολογία», «Τα Πέριξ», όπως και οι συνθέσεις του Χατζιδάκι για το σινεμά («Sweet Movie», «Memed Γεράκι μου», «Never on Sunday», «Το τελευταίο ψέμα», «Μανταλένα», «Η Αλίκη στο Ναυτικό»).

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/11/2008

No comments: