Monday, November 10, 2008

Μελωδικές ιστορίες

Συναυλία στο Μέγαρο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη


Η κυρία Ελένη Αρβελέρ

«Η Απόκρυφη Ιστορία» και τα «Ποιήματα που έγιναν τραγούδια, τραγούδια που έμειναν ποιήματα» αποτελούν τα δύο σκέλη της συναυλίας που θα δοθεί την προσεχή Κυριακή, 16/11, στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Μόνο που η εν λόγω μουσική εκδήλωση έχει ακόμη μία παράμετρο. Διοργανώνεται από το ΕΚΕΔΙ (Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Θεραπείας του Σακχαρώδους Διαβήτη και των Επιπλοκών του) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη (14/11).

Επιστρέφοντας στο καλλιτεχνικό μέρος της συναυλίας, ο Γιώργος Νταλάρας στο πρώτο μέρος που έχει τον τίτλο «Η Απόκρυφη Ιστορία» θα ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση τραγούδια με τους στίχους των ποιημάτων της διακεκριμένης καθηγήτριας Ελένης Αρβελέρ, που μελοποιήθηκαν από τον συνθέτη Νίκο Πλάτανο, ενώ η σκηνοθεσία είναι της Μέμης Σπυράτου. Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που συναντήθηκαν οι τέσσερις προαναφερθέντες. Μερικά από τα ποιήματα που θα παρουσιαστούν στη βραδιά για πρώτη φορά ακούστηκαν μελοποιημένα στο θέατρο Rex τον Νοέμβριο του 2004, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το περιοδικό «Αρχαιολογία και Τέχνες» στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ «Αγών».

Συγκεκριμένα ο Γιώργος Νταλάρας θα ερμηνεύσει μεταξύ άλλων τα ποιήματα «Η Ενδοξη Ελλάς», «1204. Πρώτη Αλωση», «Προς Κωνσταντινούπολη», «Νεοελληνικό», «Στρατοπέδων φυλακές», «Μαθήματα Ιστορίας» της Ελένης Αρβελέρ, στα οποία κατά ένα μεγάλο μέρος αποτυπώνεται η ιστορική εξέλιξη της Ελλάδας, αποκαλύπτοντας την «Απόκρυφη Ιστορία». Η Μέμη Σπυράτου σε σημείωμά της μεταξύ άλλων αναφέρει ότι τα ποιήματα της Ελένης Αρβελέρ «αφορούν τη νεότερη ή την πρόσφατη Ιστορία μας, είναι γραμμένα όχι από τη σκοπιά του ιστορικού παρατηρητή, αλλά του συμμετέχοντος. Αφού είδε και έζησε η ίδια ενεργά αυτή την Ιστορία, τα ποιήματα-τραγούδια της γίνονται προσωπικές καταθέσεις που στέκονται δίπλα όχι μόνο στον Ελληνα, αλλά στον οικουμενικό άνθρωπο».

Στο δεύτερο μέρος ο Γιώργος Νταλάρας ερμηνεύει ποιήματα-«σταθμούς» μεταξύ άλλων των Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Γκάτσου, Τάσου Λειβαδίτη, Νίκου Καββαδία, Μανόλη Αναγνωστάκη, που είχαν την τύχη να μελοποιηθούν από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Σταύρο Ξαρχάκο κ.ά. Στη συναυλία παίρνει μέρος 14μελές συγκρότημα, ενώ συμμετέχουν επίσης οι Ασπασία Στρατηγού, Αρετή Κετιμέ και η Παιδική Χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου. Η καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είναι της Μέμης Σπυράτου και της Αννας Νταλάρα. Οι ενορχηστρώσεις είναι του Κώστα Γανωσέλη και του Γιώργου Νταλάρα.

Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για τους σκοπούς του ΕΚΕΔΙ, ενώ το Κέντρο θα απονείμει τιμητική πλακέτα στην κυρία Ελένη Αρβελέρ για την πολύτιμη και διαρκή συμβολή της στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας και Π. Κόκκαλη, τηλ. 210 7282.333. Ωρα έναρξης: 20.30. Αίθουσα Φίλων της Μουσικής. Τιμές εισιτηρίων: 100 ευρώ διακεκριμένη ζώνη, 70 ευρώ Α´ ζώνη, 40 ευρώ Β´ Ζώνη, 30 ευρώ Γ´ Ζώνη, 20 ευρώ φοιτητικό εισιτήριο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΙΝΤΣΑΣ, Το ΒΗΜΑ, 09/11/2008

No comments: