Monday, November 10, 2008

Τα κουνελόπαιδα στο Παλλάς

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Η αμερικανική κολεκτίβα Residents παρουσιάζει το νέο σόου της με τίτλο The Bunny Boy

ΣΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν γίνεται να μην έχεις περιέργεια σχετικά με το τι θα παρουσιάσει η αμερικανική αβανγκάρντ κολεκτίβα με το νέο σόου της που έχει τίτλο «The Bunny Boy» (To κουνελόπαιδο). Και αυτό γιατί όσοι τους παρακολουθούν από τις αρχές της δεκαετίας του '70 έως σήμερα γνωρίζουν πολύ καλά πως όποια τρελή ιδέα τούς περνάει από το μυαλό την παρουσιάζουν επί σκηνής με τον καλύτερο τρόπο. Ισως γιατί οι Residents από την αρχή ακόμη της καριέρας τους με όπλα το εμφανώς υψηλής ποιότητας χιούμορ τους και τη βαθιά γνώση τους στην αμερικανική μουσική, όπως αυτή εξελίχθηκε από τις αρχές ακόμη του αιώνα, χλεύασαν στα 36 χρόνια της ύπαρξής τους κάθε διάθεση για εμπορικότητα.

«Ενα όμορφο πρωινό έφτασε στο στρατηγείο του γκρουπ ένας φάκελος» αναφέρει το σενάριο του «Bunny Boy». «Το γεγονός ήταν περίεργο καθώς η τοποθεσία του στούντιο είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό για τον έξω κόσμο. Αλλά ο αποστολέας ήταν κάποιος παλιός συνεργάτης του γκρουπ, γνωστός με το παρατσούκλι Bunny. Ο φάκελος αποδείχτηκε ότι ήταν μια κραυγή βοηθείας καταγεγραμμένη σε ένα DVD με τίτλο "Postcards from Patmos". Ο Bunny πίστευε πως ο αδελφός του είχε εξαφανιστεί στη διάρκεια των διακοπών του στο νησί της Αποκάλυψης και στην προσπάθειά του να τον βρει έφτιαξε ένα video με σκοπό να το ανεβάσει στο YouTube και να ζητήσει βοήθεια για την εξαφάνισή του. Το γεγονός ότι ήταν άσχετος όσoν αφορά το Internet τον ώθησε να ζητήσει τη βοήθεια των Residents...». Η συνέχεια επί σκηνής!

Διαφορετικό και ανατρεπτικό, όπως κάθε κίνηση των Residents από την κυκλοφορία του πρώτου τραγουδιού τους, του περίφημου «Santa Dog», που «εκδόθηκε» σε 300 αντίτυπα το 1972 υπό μορφήν καρτ ποστάλ και στάλθηκε μεταξύ άλλων στον Φρανκ Ζάπα και στον τότε αμερικανό πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον. Ο πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος τους προκάλεσε την οργή των Σκαθαριών αλλά και της εταιρείας τους ΕΜΙ, καθώς εκτός από τον τίτλο «Meet The Residents» πόζαραν ως άλλοι Μπιτλς, παρωδώντας το γνωστό εξώφυλλο των τελευταίων. Βεβαίως τα πρόσωπα που βλέπουμε στη φωτογραφία δεν είναι των Residents, διότι ως γνωστόν το συγκρότημα όλα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να αποκρύψει τόσο τα στοιχεία της ύπαρξής του όσο και χαρακτηριστικά των μελών του. Στις συναυλίες τους εμφανίζονται καμουφλαρισμένοι, κυρίως πίσω από τεράστιους βολβούς ματιών, είτε με κοστούμια ανάλογα των απαιτήσεων των συναυλιών τους ­ τώρα θα τους δούμε ως κούνελους. Φήμες μόνο κυκλοφορούν· ότι δημιουργήθηκαν στον δρόμο προς το Σαν Φρανσίσκο από τη Λουιζιάνα ­ στον Σαν Ματέο ­ γιατί εκεί έμειναν από βενζίνη. Οι όποιες πληροφορίες τούς αφορούν δίνονται από την εταιρεία Cryptic Corporation, η οποία υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε από τους φίλους των Residents Τζον Κένεντι τον 2ο, Τζέι Κλεμ, Χάρντι Φοξ και Χόμερ Φλιν. Αλλες φήμες θέλουν τα τέσσερα αυτά ονόματα να μην είναι τίποτε άλλο από τα ψευδώνυμα των μελών του συγκροτήματος.

Πιστεύεται όμως ότι ο βασικός πυρήνας των Residents έχει μείνει σταθερός όλα αυτά τα χρόνια και οι μόνοι που αλλάζουν είναι οι συνεργάτες τους, ακούγοντας τους περίπου 35 δίσκους που έχουν κυκλοφορήσει. Με επιρροές που ξεκινούν από τα μαρς του Τζον Φίλιπ Σούσα, περνούν στην πρώιμη αβανγκάρντ του Χάρι Παρτς και συνεχίζουν έως τον Σαν Ρα, την ηλεκτρονική πρωτοπορία, και μετά τον Τζέιμς Μπράουν, οι Residents έχουν φτιάξει ένα μωσαϊκό στρεβλών ήχων όπου ό,τι γνωστό ξέρουμε αναλύεται σε πρώτη ύλη για να δημιουργηθεί εκ νέου ένα ζοφερό και διόλου εύκολο ηχητικό παζλ.

Οι Residents εμφανίζονται το Σάββατο 15/11 στο Principal Club Theater στη Θεσσαλονίκη (τηλ. 23920 72750) και στις 16/11 στην Αθήνα στο Παλλάς (210 3213.100).

Το ΒΗΜΑ, 09/11/2008

No comments: