Saturday, April 4, 2009

Σαβίνα Γιαννάτου: «Το Ίντερνετ ανοίγει την όρεξη για νέα ακούσματα»

  • ΚΑΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ, ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ, ΤΗΝ ΑΣΙΑ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ... ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΙ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟΚΤΑ ΝΕΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ. ΕΚΕΙ ΘΑ ΒΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ, ΤΗ ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ
  • «Από τις πιο ενδιαφέρουσες εμπειρίες μου ήταν η συνάντησή μου με το γκρουπ Κonstantinople σε ένα φεστιβάλ στο Μόντρεαλ. Είναι δύο αδέλφια από το Ιράν. Ο ένας παίζει κρουστά, ο άλλος ταρ. Με κάλεσαν να αυτοσχεδιάσουμε πάνω σε ένα concept που βασίστηκε σε ποιήματα της Σαπφώς».
  • Τους αυτοσχεδιασμούς της Σαβίνας και του γκρουπ Κonstantinople (που αποτελείτο από δύο ακόμη μουσικούς- η μία έπαιζε βιόλα ντα γκάμπα και η άλλη κλαρινέτο) παρακολούθησαν πολλές εκατοντάδες άνθρωποι, που κατά πάσα πιθανότητα πρώτη φορά άκουγαν το όνομα της Σαβίνας, ίσως και των Κοnstantinople. «Είναι τόσο αναπάντεχοι οι τρόποι που σε γνωρίζει σήμερα ο κόσμος» λέει εκείνη. «Το Ίντερνετ έχει βοηθήσει σ΄ αυτό. Έχει ανοίξει το ενδιαφέρον για νέα ακούσματα- υπάρχει παντού ένα κοινό για κάθε είδος μουσικής. Αρκεί να βρεις τον τρόπο να συναντήσεις αυτό το κοινό».
Οι Κonstantinople πού σε ήξεραν και σε κάλεσαν στον Καναδά;
  • Είχαμε συναντηθεί κάποτε σε ένα φεστιβάλ... Κάποιοι, κάπου, κάποτε. Μπορεί να μη θυμάται ποιο ήταν το φεστιβάλ αλλά μπορεί να σου μιλάει με λεπτομέρειες για το πώς αυτοσχεδίασαν πάνω στις αρχαίες ελληνικές κλίμακες, πώς έψαξαν να βρουν κοινούς δρόμους. Στο νέο άλμπουμ της με την ΕCΜ- την τρίτη δισκογραφική συνεργασία με τη συγκεκριμένη εταιρεία- η Σαβίνα και οι Ρrimavera en Salonico συνέλεξαν τραγούδια από την Αρμενία, τη Σερβία, το Καζαχστάν, τη Νότια Ιταλία, την Ελλάδα και την εβραϊκή παράδοση (σε ενορχηστρώσεις Κώστα Βόμβολου). Το αυτοσχεδιαστικό επίπεδο στο «Songs οf Αn Οther» είναι πιο εμφανές απ΄ ό,τι στο «Sumiglia» του 2004 και η επικοινωνία του γκρουπ παραπάνω από προφανής. «Σιγά σιγά, με τα χρόνια, έχουμε μια επικοινωνία μεταξύ μας που δεν περιγράφεται» λέει. «Σε αυτόν τον δίσκο όμως αυτοσχεδιάζουμε με μια ελευθερία που δεν είχαμε κατακτήσει μέχρι τώρα».

Το Ίντερνετ, είπες, είναι μέσο που σου δίνει πρόσβαση παντού. Το χρησιμοποιείς ως πηγή πληροφόρησης;
  • Δεν πολυμπαίνω. Καμιά φορά διαβάζω σχόλια για τις δουλειές μου και μου αρέσει αυτό, γιατί ξέρω ότι είναι ειλικρινή. Βλέπω επίσης ότι είναι πολύ σχετικό το τι είναι εμπορικό και τι όχι- υπάρχει ένα κοινό για όλα. Ωραίο αυτό. Η τέχνη αλλάζει. Απελευθερώνονται οι άνθρωποι και δοκιμάζουν. Εκτίθενται.
Και το ταξίδι συνεχίζεται. Για πού αυτή τη φορά;
  • Για το Άμπου Ντάμπι. Μας κάλεσαν σε ένα φεστιβάλ. Μετά στο Βούπερταλ, τη Δρέσδη- εκεί θα πάω για να αυτοσχεδιάσω... Το καλοκαίρι στη Βαρκελώνη, μετά στη Φινλανδία, το Παρίσι, την Πολωνία...
info
Σαβίνα Γιαννάτου Ρrimavera en Salonico, απόψε και στις 10-11 Απριλίου στην «Αυλαία» (Αγίου Όρους 15 και Κωνσταντινουπόλεως 115-Βοτανικός. Τηλ. 210-3474.074).

Γράφει η Χάρη Ποντίδα, TA NEA, 04/04/2009

No comments: