Saturday, April 11, 2009

«Χημείες» λόγου, μουσικής, ερμηνείας



Ο Θάνος Μικρούτσικος επανειλημμένα έχει αποδείξει όχι μόνο τη μεγάλη αγάπη του για την ποίηση, αλλά και τη μαεστρία του να «ξεκλειδώνει» μουσικά τους κόσμους των ποιητών. Από τον μεγάλο του αγαπημένο Ρίτσο και τον Καββαδία μέχρι τον Μαγιακόφσκι, τον Χικμέτ και τόσους άλλους, «κολύμπησε» στις «θάλασσές» τους, αφουγκράστηκε τους «παλμούς» τους, σεβάστηκε το λόγο τους και τους άφησε να τον οδηγήσουν σε «ταξίδια» διαφορετικά, μα πάντα μοναδικά. Στο βιβλίο- cd «Ο Καβάφης του Θάνου Μικρούτσικου - Μουσική, Ποίηση, Ζωγραφική» (εκδόσεις «Ιανός») ο συνθέτης «συναντάται» με έναν ακόμη σπουδαίο της ποίησης, τον Κ. Π. Καβάφη. Για πρώτη φορά αποτυπώνονται ολοκληρωμένα οι μελοποιήσεις του πάνω στην ποίηση του μεγάλου Αλεξανδρινού, ενώ στις σελίδες του 96σέλιδου βιβλίου ο συνθέτης ανθολόγησε εκείνα τα ποιήματα του Καβάφη που αγάπησε περισσότερο και τον συντροφεύουν. Το CD που τιτλοφορείται «Επέστρεφε» - όπως και το συγκλονιστικό ομότιτλο τραγούδι με το οποίο ξεκινά η μουσική «διαδρομή» στη βαθιά ποίηση του Καβάφη - περιλαμβάνει ακόμη τα: «Σύγχυσις», «Ο Γενάρης του 1904», «Μονοτονία», «Για να 'ρθουν», «Επήγα», «Επιθυμίες», «Ο Δεκέμβρης του 1903», «105 χρόνια αργότερα», «Η πόλις». Εξαιρετικές οι ερμηνείες του Κώστα Θωμαΐδη στα περισσότερα τραγούδια. Συμμετέχουν επίσης η Γεωργία Συλλαίου και οι Θόδωρος Δημήτριεφ και Σάκης Μπουλάς (οι ερμηνείες τους από τις δεκαετίες του '70 και '80, αντίστοιχα). Το βιβλίο κοσμείται από επτά προσωπογραφίες του Καβάφη από τον Γιάννη Ψυχοπαίδη.
***
Μια «Νεροποντή» ήχων και φωνών αποτελεί η νέα δισκογραφική δουλειά του Αλκίνοου Ιωαννίδη, ο οποίος έξι χρόνια μετά τις «Περιπέτειες ενός προσκυνητή» επιστρέφει στη δισκογραφία μ' ένα άλμπουμ που χαρακτηρίζεται από μουσική πολυμορφία. Η «Νεροποντή», όπως τιτλοφορείται ο δίσκος, ξαφνιάζει ευχάριστα, καθώς γίνεται ο δημιουργικός τόπος συνάντησης διαφορετικών μεν ως προς τη φόρμα μουσικών, τις οποίες όμως διαπερνάει μια κοινή αισθητική άποψη, που έχει να κάνει με την άποψη του τραγουδοποιού για τη βαθύτερη λειτουργία του τραγουδιού. Μπαλάντες που φέρουν το γνώριμο ύφος του Α. Ιωαννίδη «συγκατοικούν» με συμφωνικά και χορωδιακά ακούσματα, σ' ένα δίσκο - χωνευτήρι κρουστών, πνευστών κι εγχόρδων γεμάτο αντηχήσεις και απρόσμενες «εικόνες». Μέσα από μια ευρύτατη εκφραστική γκάμα, ο τραγουδοποιός που ενορχηστρωτικά κινείται μεταξύ συμφωνικής ορχήστρας, τεσσάρων χορωδιών και ακουστικής κιθάρας, ξεδιπλώνει δεκαπέντε κομμάτια, που χαρακτηρίζονται από μελωδίες, αλλά και από «πειραματική» διάθεση, ενώ στο στίχο υπάρχει έντονο το προσωπικό - αυτοβιογραφικό στοιχείο (π.χ. «Πατρίδα», «Ηταν ανάγκη;»). Ξεχωριστό το υπέροχο ντουέτο του με την σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου! Στο δίσκο συμμετέχει η αφρόκρεμα των Ελλήνων μουσικών, καθώς και η Συμφωνική Ορχήστρα της Βουλγαρικής Εθνικής Ραδιοφωνίας υπό τη διεύθυνση του Naiden Todorov, το φωνητικό σύνολο «Εν Φωναίς» και η παιδική χορωδία του Ωδείου «Ηχογένεση».

***

Τρεις άνθρωποι που με ταλέντο, μεράκι, ψυχή υπηρετούν το καλό ελληνικό τραγούδι, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Κώστας Φασουλάς και ο Μανώλης Λιδάκης συναντώνται στη δισκογραφική δουλειά «Μη μου γκρεμίζεις τ' όνειρο» - καρπός πολύμηνης δημιουργικής συνεργασίας τους και κυρίως ειλικρινούς διάθεσής τους. Η μουσική του Π. Θαλασσινού και οι στίχοι του Κ. Φασουλά έπλασαν έντεκα τραγούδια, που ερμηνεύει με το δικό του, ξεχωριστό τρόπο ο Μ. Λιδάκης (είναι η πρώτη φορά που ο αξιόλογος ερμηνευτής ηχογράφησε τραγούδια ενός συνθέτη κι ενός στιχουργού). «Εντεκα τραγούδια, της αλήθειας μας δρόμοι... Εντεκα χειρολαβές, του δικού μας αιθερικού τρένου», όπως αναφέρουν οι δημιουργοί. Από τα πιο όμορφα κομμάτια τα: «Δεν είναι ο κόσμος μάταιος», «Αν θες να δεις τα θαύματα», «Δείξε μου το δρόμο», «Η πιο θλιμμένη Κυριακή» - το τελευταίο αφιερωμένο στη μνήμη του φίλου τους στιχουργού Ηλία Κατσούλη. Την ενορχήστρωση των τραγουδιών έκανε ο Σωτήρης Λεμονίδης.
***
  • Ερμηνείες υπέροχες, εκφραστικές, μοναδικές καταθέτουν οι αδελφές Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, στο πρώτο τους προσωπικό άλμπουμ με τίτλο τ' όνομά τους. Δυο εξαιρετικές φωνές, που «ταξιδεύουν» στο χρόνο και στον τόπο, αναδεικνύοντας την αλήθεια, την ουσία, την ομορφιά ψηφίδων του μουσικού πολιτισμού ελληνικού και παγκόσμιου. Παρά το νεαρό της ηλικίας τους, οι δύο τραγουδίστριες έχουν ήδη αποδείξει με τον καλύτερο τρόπο την ικανότητά τους να πειραματίζονται με τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η ανθρώπινη φωνή ως εγγενές μουσικό όργανο. Ιδιαίτερη είναι η προτίμησή τους στην α-καπέλα ερμηνεία τραγουδιών παραδοσιακών - αφηγηματικών. Το ρεπερτόριό τους, όμως, είναι ευρύτατο, καθώς εκτός από ελληνικά ρεμπέτικα και παραδοσιακά (σε όλες τις διαλέκτους συμπεριλαμβανομένων ελληνόφωνων της Κ. Ιταλίας) περιλαμβάνει και πορτογαλέζικα φάδος, ισπανόφωνα, γαλλικά, ιταλικά, ρουμάνικα, τούρκικα, αραβικά, τσιγγάνικα, σέρβικα, αμερικάνικο μπλουζ και τζαζ, αρμένικα, σεφαραδείτικα, πομάκικα, βουλγάρικα (συνολικά τραγουδάνε σε πάνω από είκοσι γλώσσες και διαλέκτους, τις περισσότερες από τις οποίες κατανοούν αρκετά καλά). Να σημειώσουμε, επίσης, τις σημαντικές συνεργασίες τους με καλλιτέχνες όπως οι Μαρία Φαραντούρη, Λουδοβίκος των Ανωγείων, «Αβατον», Θανάσης Γκαϊφίλλιας, Ψαραντώνης, Μανώλης Μητσιάς, Βασίλης Λέκκας. Στο δίσκο τους ερμηνεύουν θρακιώτικα, ηπειρώτικα, μακεδονίτικα και ποντιακά τραγούδια, παραδοσιακά της Κ. Ιταλίας, έναν ύμνο της Μ. Παρασκευής από το Λίβανο, το γιουγκοσλάβικο «Ederlezi», αλλά και τραγούδια των Τσιτσάνη, Λεοντή, Χατζιδάκι. Συμμετέχουν: ο Χρήστος Θηβαίος και οι μουσικοί Γιάννης Σπάθας, Τάσος Καρακατσάνης και Μανώλης Ανδρουλιδάκης. [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 12/04/2009]



Ρ.Σ.

No comments: