Sunday, April 12, 2009

Στις μουσικές γειτονιές του κόσμου

Στις μουσικές γειτονιές του κόσμου
  • Η μουσική έχει περίοπτη θέση στο Ελληνικό Φεστιβάλ και ειδικά στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Ηρώδειο. Στο φετινό πρόγραμμα ξεχωρίζουν οι εμφανίσεις δύο από τους μεγαλύτερους μαέστρους της εποχής μας, του Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ, ο οποίος διευθύνει τη Φιλαρμονική της Σκάλας του Μιλάνου, στις 29 Ιουνίου, και του Εσα-Πέκα Σάλονεν, που έρχεται επικεφαλής της Philarmonia Orchestra στις 17 Ιουνίου. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση των δύο μαέστρων είναι ότι η καριέρα τους δεν ξεκίνησε από το πόντιουμ, αλλά από το πιάνο για τον Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ και από τη σύνθεση για τον Εσα-Πέκα Σάλονεν. Δείγμα των παράλληλων ενασχολήσεών τους θα γευτούμε και στις εμφανίσεις τους στην Αθήνα.
  • Από τις εξέχουσες συναυλίες του φετινού προγράμματος στο Ηρώδειο και αυτή που θα δώσει ο Γάλλος μαέστρος Μαρκ Μινκόφσκι διευθύνοντας τους Μουσικούς του Λούβρου που ο ίδιος ίδρυσε το 1982 με σκοπό να καλλιεργήσει και να κάνει γνωστότερη σ’ ένα πλατύτερο κοινό τη γαλλική μουσική της εποχής του μπαρόκ (8 Ιουνίου). Θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στα 200 χρόνια από το θάνατο του Γιόζεφ Χάιντν.
  • Εναν ακόμα συνθέτη και μαέστρο φιλοξενεί το Φεστιβάλ, τον 76χρονο Κριστόφ Πεντερέτσκι, για να διευθύνει το σύνολο Sinfonia της Βαρσοβίας που έγινε διάσημο παρουσιάζοντας σε πρώτη εκτέλεση έργα Πολωνών κυρίως συνθετών όπως των Λουτοσλάφσκι, Σιμάνσκι, Ντέμπσκι και, βεβαίως, του ίδιου του Πεντερέτσκι, από το 1997 μόνιμου αρχιμουσικού και σήμερα καλλιτεχνικού διευθυντή του. Η συναυλία θα δοθεί στις 10 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
  • Για τέταρτη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζει την ενότητα «Ηχοι του Κόσμου», στο Σχολείον στις 6, 7, 8 και 9 Ιουλίου. Ενα παράθυρο στις μουσικές του κόσμου, σε ήχους από τις γειτονιές του πλανήτη, σε καλλιτέχνες που μέσα από τη φωνή και τη μουσική τους μεταφέρουν την ιδιαίτερη κουλτούρα του τόπου τους. Η Λούρα από το Πράσινο Ακρωτήρι, διάδοχος της μουσικής παράδοσης της Σεζάρια Εβόρα, ο Ιβο Παπάσοφ, ένας από τους καλύτερους κλαρινετίστες της Βουλγαρίας μαζί με την τραγουδίστρια σύζυγό του Μαρία Καραφίζιεβα, ο Τουμάνι Ντιαμπατέ από το Μάλι, δεξιοτέχνης της παραδοσιακής αφρικανικής άρπας, και από την Ελλάδα οι Word of Mouth μαζί με τις Σανάδες σε μια παράσταση που θα χρησιμοποιεί ως μοναδικό όργανο την ανθρώπινη φωνή.
  • Η νεότερη γενιά μπορεί να χαρεί και φέτος το πρωτοποριακό Φεστιβάλ Synch, που παρουσιάζει ένα ταξίδι στους πιο αβάν-γκαρντ ήχους του κόσμου, αναμιγνύοντας την αφρόκρεμα της ηλεκτρονικής, χορευτικής και τζαζ σκηνής. Οι εκδηλώσεις του φιλοξενούνται στις 12, 13 και 14 Ιουνίου στο Μουσείο Μπενάκη και στην Τεχνόπολη. Ανάμεσα στους καλεσμένους και οι drog_A_tek, Coti K., Λι Πάτερσον και οι Erasers, οι οποίοι σε συνεργασία με τους Sancho και Biomass θα αναζητήσουν μια νέα ηχητική και οπτική διάλεκτο.

  • ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, Ελεύθερος Τύπος, Κυριακή, 12.04.09

No comments: