Saturday, April 4, 2009

Φαγητό και αλκοόλ «έφαγαν» τον Χέντελ

  • Σύμφωνα με νέα στοιχεία, ο μεγάλος συνθέτης πέθανε δηλητηριασμένος από μόλυβδο



  • O Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ ήταν ένας αχαλίνωτος φαγάς και μεγάλος πότης. Οπως αποδεικνύει μια νέα έρευνα, οι ακατάσχετες ορέξεις του τον οδήγησαν σταδιακά σε θανατηφόρα δηλητηρίαση από μόλυβδο. Αυτόν τον μήνα συμπληρώνονται 250 χρόνια από τον θάνατο του γερμανού αλλά πολιτογραφημένου άγγλου συνθέτη, ο οποίος επί 20 χρόνια αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Χάντερ, μουσικολόγο του Πανεπιστημίου του Τέξας και συγγραφέα πολλών άρθρων για τον γερμανό μουσουργό, όλη αυτή η κόπωση από τις θεραπείες συνδέεται με τη δηλητηρίαση από μόλυβδο και οφείλεται στις μεγάλες ποσότητες φαγητού και αλκοόλ.
  • Παρ΄ ότι γνωρίζουμε ελάχιστα για την προσωπική ζωή του Χέντελ, μαρτυρίες από πορτρέτα του και άλλες περιγραφές υποστηρίζουν τη θεωρία ότι άρχισε να υποφέρει από μολυβδίαση το 1737, όταν αχρηστεύθηκε το δεξί του χέρι, γεγονός που μέχρι πρότινος αποδιδόταν σε εγκεφαλικό. Θέλοντας να αποκαταστήσει την υγεία του κατέφυγε στο Ααχεν, όπου έκανε θεραπεία με νερό πηγής. Τα προβλήματα στην υγεία του συνεχίστηκαν ως τις 13 Απριλίου 1759, όταν ανακοίνωσε ότι «ξόφλησε με τον κόσμο». Το επόμενο πρωί απεβίωσε στο σπίτι της οδού Μπρουκ, στο Μέιφερ, όπου έζησε 36 χρόνια και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.
  • Την εποχή εκείνη λίγοι γιατροί γνώριζαν τους κινδύνους από τον μόλυβδο και οι έρευνές τους αφορούσαν κυρίως εργαζομένους που εξετίθεντο στο μέταλλο, όπως οι υδραυλικοί. Ο μόλυβδος όμως μόλυνε και το κρασί, τον μηλίτη, την μπίρα, το ρούμι, το νερό και το φαγητό και των πλουσίων. Και ο Χέντελ ήταν εκτεθειμένος περισσότερο από κάθε άλλον: αν και ήταν ιδιαίτερα αναγνωρισμένος συνθέτης, η αδηφαγία του αηδίαζε πολλούς από τους γνωστούς του.
  • Ο δρ Χάντερ πιστεύει ότι «ο Χέντελ έπασχε από διατροφική διαταραχή και μάλλον έπινε πολύ». Ηταν αναμφισβήτητα παθιασμένος με το φαγητό. Κάποτε κάλεσε τον καλλιτέχνη Ζοζέφ Γκουπί για φαγητό λέγοντάς του ότι δεν θα φάνε υπερβολικά. Μετά το δείπνο αποχώρησε από το τραπέζι και λίγο αργότερα ο Γκουπί τον βρήκε κλεισμένο σε ένα δωμάτιο «χωμένο σε τέτοια εδέσματα, σαν να θρηνούσε το γεγονός ότι δεν μπορούσε να τα προσφέρει στον φίλο του». Οργισμένος, λοιπόν, απάντησε με ένα σκίτσο που απεικονίζει τον Χέντελ ως έναν «χαριτωμένο κτηνάνθρωπο» να παίζει εκκλησιαστικό όργανο.

© Τhe Τimes, 2009, ΤΟΥ BEN HΟΥLΕ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Σάββατο 4 Απριλίου 2009

No comments: