Wednesday, April 1, 2009

Ο «κιθαρίστας των κιθαριστών» Σνόουι Γουάιτ αύριο στην Αθήνα

  • Τελευταία φορά που είδαμε τον Σνόουι Γουάιτ στην Ελλάδα ήταν πρόπερσι, ως καλεσμένο (και κεντρικό κιθαρίστα) του Ρότζερ Γουότερς στη συναυλία του δεύτερου στη Μαλακάσα. Σε ένα μικρό διάλειμμα εκείνης της γιγάντιας περιοδείας ήταν που δημιούργησε το νέο πρότζεκτ του, Τhe Snowy White Βlues Ρroject. Ηχογράφησαν μάλιστα ένα εξαιρετικό διπλό άλμπουμ με τίτλο «Τwice Αs Αddictive», ενώ ο πρώτος σταθμός της περιοδείας για την προώθησή του είναι η Ελλάδα.
  • Ο Σνόουι Γουάιτ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς κιθαρίστες των τελευταίων 30 χρόνων, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι μουσικοί της βρετανικής σκηνής τον θεωρούν τον πιο πολύτιμο και έμπειρο συνεργάτη. Εμφανίστηκε στο προσκήνιο στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 και γρήγορα αναδείχθηκε σε έναν κιθαρίστα με άποψη, γούστο και γόνιμο πνεύμα συνεργασίας. Στενός φίλος και συνεργάτης του Πίτερ Γκριν, το 1974 περιόδευσε μαζί του στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ. Το 1976 προσκλήθηκε από τους Ρink Floyd ως πρόσθετος κιθαρίστας του γκρουπ και περιόδευσαν για δύο χρόνια. Το 1978 έπαιξε κιθάρα στο προσωπικό άλμπουμ του κιμπορντίστα των Ρink Floyd Ρικ Ράιτ «Wet Dream», ενώ την επόμενη χρονιά ο Πίτερ Γκριν τού ζήτησε να παίξει και πάλι μαζί του, αυτή τη φορά για την ηχογράφηση του ιστορικού δίσκου του «Ιn Τhe Skies». Στη συνέχεια, και πάλι ως προσκεκλημένος των Ρink Floyd, τους ακολούθησε στην Αμερική για την παρουσίαση του διπλού άλμπουμ «Τhe Wall», ενώ παράλληλα αποδέχτηκε την πρόταση των Τhin Lizzy να προσχωρήσει στην μπάντα.
  • Στη δεκαετία του 1980 το τραγούδι «Βird of Ρaradise» από το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ «White Flames» έγινε μεγάλη επιτυχία. Τον Ιούνιο του 1990 ο Ρότζερ Γουότερς τού ζήτησε να εμφανιστεί μαζί του στο Βερολίνο, στην παρουσίαση του σόου «Τhe Wall». Η συναυλία αυτή, μπροστά σε 350.000 θεατές, μεταδόθηκε ζωντανά σε πολλές χώρες του κόσμου, το βίντεο έγινε μπεστ σέλερ στις ΗΠΑ, ενώ παγκόσμια επιτυχία γνώρισε και το live άλμπουμ. Με το συγκρότημα White Flames ο Σνόουι Γουάιτ έχει εμφανιστεί αρκετές φορές στην Ελλάδα, αφήνοντας πάντοτε τις καλύτερες εντυπώσεις. Ο Σνόουι Γουάιτ εμφανίζεται αύριο στη Νέα Αρχιτεκτονική στην Αθήνα. [Σ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Πέμπτη 2 Απριλίου 2009]

No comments: