- Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Έκθεση σχετικά με την «παράταση της διάρκειας προστασίας του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων», πρόταση που συγκεκριμένα αφορά στα συγγενικά δικαιώματα των μουσικών και τραγουδιστών, παρατείνει τη διάρκειά τους από 50 σε 95 χρόνια, δηλαδή σ' έναν ολόκληρο αιώνα. Με άλλα λόγια, η ΕΕ θέλει να καταστήσει τα δημιουργήματα της μουσικής τέχνης σε αιώνια εμπορεύματα.
Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Ο Θ. Παφίλης στην ομιλία του υπογράμμισε τα εξής:
«H πρόταση της Επιτροπής και η Έκθεση θέλουν να καταστήσουν τα δημιουργήματα της τέχνης και του ανθρώπινου πολιτισμού σε αιώνια εμπορεύματα. Είναι ψέμα ότι η πρόταση της Επιτροπής αποσκοπεί στην προστασία των μουσικών καλλιτεχνών. Με την παράταση σ' έναν αιώνα μόνοι κερδισμένοι θα είναι τα μονοπωλιακά μεγαθήρια, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις της μουσικής βιομηχανίας, του θεάματος και της διασκέδασης, που θα συνεχίζουν να θησαυρίζουν από την ανθρώπινη δημιουργία των άλλων. Χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι, οι καλλιτέχνες, η ίδια η ανθρώπινη εξέλιξη. Γιατί, κάτω από τον εκβιασμό των πολυεθνικών, οι ερμηνευτές και οι εκτελεστές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, υποχρεώνονται να τους εκχωρούν όλα τα δικαιώματά τους "έναντι πινακίου φακής".
Από την παράταση, τα κέρδη των πολυεθνικών θα είναι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τους μουσικούς μερικές δεκάδες ευρώ το χρόνο. Παράλληλα, οι πολυεθνικές θα ελέγχουν την πνευματική παραγωγή με βάση το κέρδος. Η πρόταση της Επιτροπής, που στηρίζουν οι μεγάλες πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, αποτελεί χαρακτηριστική απόδειξη για τη φύση, το χαρακτήρα και τα συμφέροντα που υπερασπίζεται και εξασφαλίζει η ΕΕ. Για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου μετατρέπει σε εμπόρευμα τα πάντα, από το νερό μέχρι την τέχνη, τον πολιτισμό, την ανθρώπινη δημιουργία. Αποδεικνύεται ότι το καπιταλιστικό σύστημα αποτελεί κοινωνική οπισθοδρόμηση και τροχοπέδη στην ανθρώπινη εξέλιξη, γι' αυτό η ανατροπή του είναι κοινωνική αναγκαιότητα», κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 25/04/2009]
No comments:
Post a Comment