Saturday, April 4, 2009

Σταμάτης Μεσημέρης: «Ρωγμές» στο ελληνικό τραγούδι με ροκ επιτυχίες

«Ρωγμές» στο ελληνικό τραγούδι με ροκ επιτυχίες
  • Εφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής ο Σταμάτης Μεσημέρης, υποκύπτοντας στα σοβαρά προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν εδώ και καιρό. Πολυσχιδής προσωπικότητα, ο γνωστός συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής, είχε γράψει πολλές ροκ επιτυχίες, όπως το «Ελλάς» και το «Δεν πάει άλλο» για τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, στη διάρκεια της πολύχρονης συνεργασίας τους. Είχε, επίσης, πετυχημένες συνεργασίες με τη Γλυκερία, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και τη Μαρία Δημητριάδη σε μια καριέρα που χαρακτηρίστηκε από την προτίμησή του τόσο στο έντεχνο τραγούδι όσο και στο ροκ.

  • Γεννημένος τον Σεπτέμβριο του 1948 στην Αθήνα, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Κλινική Ψυχολογία και άρχισε να δραστηριοποιείται στον χώρο της δισκογραφίας το 1987. Ηταν τότε που με το συγκρότημά του «Ρωγμές» περιόδευσε σε 40 πόλεις ανά την Ελλάδα με τραγούδια που θα τραγουδήσει την επόμενη χρονιά ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Το 1989 κυκλοφόρησε ο πρώτος του προσωπικός δίσκος «Μεθάω», που λογοκρίθηκε και «πάγωσε» για έξι ολόκληρους μήνες.
  • Μέσα στα επόμενα χρόνια συνέβαλε ουσιαστικά στη δημιουργία του πρώτου διπλού λάιβ δίσκου των Γιώργου Νταλάρα και Βασίλη Παπακωνσταντίνου («Αττικόν»). Παράλληλα, κυκλοφόρησε δύο προσωπικούς δίσκους («Απόδραση», «Αγριο πλήθος»), καθώς και ένα τετραπλό προσωπικό λάιβ CD (το «Πού ταξιδεύει ο καπνός του ινδιάνου» διανεμήθηκε δωρεάν) και εμφανίστηκε σε μουσικές σκηνές όπως το «Ροντέο», το «Αχ Μαρία», το «Κεντρί» κ.τ.λ.
  • Εκανε, ακόμα, δίσκους με τον Γιάννη Γιοκαρίνη (με λαϊκές και μπλουζ μπαλάντες) και επιχείρησε ένα άνοιγμα στο λαϊκό ρεπερτόριο μέσα από τη συνεργασία του με τη Γλυκερία (το «Φτερούγισμα του γλάρου» δημιουργήθηκε για την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά με το «Νωρίς» σαν τραγούδι τίτλων). Τη χρονιά του 1999 κυκλοφόρησε το «Στοίχημα» με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και συμμετείχε στον δίσκο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα «Ετσι δραπετεύω απ τις παρέες (Η δίκη της χελώνας)».
  • Στις αρχές Μαρτίου πραγματοποιήθηκε συναυλία προς τιμήν του στο ΟΑΚΑ, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των Θάνο Μικρούτσικου, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Μπάμπη Στόκα και Διονύση Τσακνή, ενώ κυκλοφόρησε και το βιβλίο του «Αρωμα μνήμης: Τι θα γίνει φίλε μου με μας;». [ΕΘΝΟΣ, 04/04/2009]

No comments: