Monday, December 22, 2008

Αφροαμερικανικό γκόσπελ στη Θεσσαλονίκη

Μια από τις πιο φημισμένες χορωδίες της αμερικανικής γκόσπελ μουσικής, η «Chicago Mass Choir», έρχεται για δύο μοναδικές συναυλίες στη Θεσσαλονίκη. Θα εμφανιστεί στις 29 και 30 Δεκεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε δύο βραδιές γεμάτες από αφροαμερικανικούς χριστιανικούς ύμνους.

Η «Chicago Mass Choir» αποτελείται από 25 ερμηνευτές που δίνουν ψυχή και παλμό πάνω στη σκηνή, προσφέροντας ένα απολαυστικό θέαμα, γεμάτο μουσική και ρυθμό. Δυναμικοί ήχοι, αφροαμερικανικά χρώματα, χριστουγεννιάτικες μελωδίες και εντυπωσιακή σκηνική παρουσία συνθέτουν το μωσαϊκό μιας γιορτινής ατμόσφαιρας, λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2008.

Ολα ξεκίνησαν όταν, σε νεαρή ηλικία, ο Τζέιμς Σ. Τσέιμπερς έγινε διευθυντής του «Radio Choir» και αργότερα δημιούργησε την εφηβική χορωδία στην εκκλησία του Χέιβεν. Το 1971 δημιούργησε την «Ecclesiastes Community Choir» (Εκκλησιαστική Κοινοτική Χορωδία).

Η «Chicago Mass Choir» θα είναι στις 29 και 3ο Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Η χορωδία αυτή λειτούργησε για πάνω από 20 χρόνια και αποτέλεσε μια από τις καλύτερες χορωδίες των ΗΠΑ.

Τον Ιούλιο του 1988, το μεγαλύτερο όραμά του έγινε πραγματικότητα, όταν ξεκίνησαν σεμινάρια του μουσικού εργαστηρίου της «Ecclesiastes Community Choir» στο Τμήμα Μετεκπαίδευσης Ενηλίκων στο «Kennedy King College».

Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων αυτών το 1988, ο Τζ. Σ. Τσέιμπερς δημιούργησε και παρουσίασε για πρώτη φορά τους «Chicago Mass Choir». Το 1991 η χορωδία ήταν υποψήφια σε 5 κατηγορίες στα βραβεία «Gospel Music Excellence Awards» και νικήτρια του Βραβείου Καλύτερου Νέου Καλλιτέχνη. Το 1992, κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Τραγουδιού της Χρονιάς για το «Ι Can Go to the Rock». Το 1994, τη διεύθυνση της χορωδίας ανέλαβε η Δρ.Φερνάντα Νίρο - Ρόμπερτς, η οποία ήταν ένα από τα ιδρυτικά στελέχη αλλά και σολίστ της «Ecclesiastes Community Choir» και επί σειρά ετών συνάδελφος και στενή φίλη του Τζ. Σ. Τσέιμπερς.

Η δισκογραφία της «Chicago Mass Choir» ξεκίνησε το 1990 με το «Right Now If You Believe» και έκτοτε ηχογραφεί έναν δίσκο κάθε χρόνο.

Η προπώληση εισιτηρίων γίνεται από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της Πλατείας Αριστοτέλους, στα 55, 45 και 40 ευρώ, ενώ τα παιδικά διατίθενται στα 25 ευρώ.

ΣΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/12/2008

No comments: