Thursday, December 4, 2008

Σε ηλικία 77 ετών πέθανε η τραγουδίστρια της φολκ Οντέτα

http://www.afrobella.com/wp-content/afrobella%20images/odetta5.jpg

Η Oντέτα, η τραγουδίστρια της φόλκ με την βαθειά φωνή οι μπαλάντες και τα τραγούδα της οποίας αποτέλεσαν για πολλούς το sound track του αμερικανικού κινήματος για τα δικαιώματα του πολίτη, πέθανε σε ηλικία 77 ετών, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη [3/12] ο μάνατζέρ της.

Ο Ντάγκλας Γίαγκερ δήλωσε ότι η Οντέτα πέθανε αργά προχθες στο νοσοκομείο Λίνοξ Χιλ στην Νέα Υόρκη, ύστερα από δεκάχρονη μάχη με χρόνιο καρδιακό νόσημα."Η φωνή της δεν θα πεθάνει ποτέ», είπε.

Την Οντέτα Χόλμς, που γεννήθηκε στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα, στις 31 Δεκεμβρίου 1930, ενώ είχε ηχογραφήσει αρκετά άλμπουμ και είχε τραγουδήσει στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης, την ενθυμούνται ίσως οι περισσότεροι Αμερικανοί για τη σύντομη εμφάνισή της στην πορεία του Αυγούστου του 1963 στην Ουάσιγκτον, που απετέλεσε ένα σημαντικό γεγονός στο κίνημα για τα δικαιώματα των πολιτών όπου τραγούδησε το τραγούδι «O Freedom».

Μετακόμισε με την μητέρα της από την Αλαμπάμα στο Λος Άντζελες το 1937, ενώ πήρε δίπλωμα στην μουσική από το City College του Λος Άντζελες. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Times το 2007 είχε δηλώσει ότι η εκπαίδευσή της στην κλασική μουσική και στο μουσικό θέατρο «ήταν μία καλή άσκηση που δεν είχε να κάνει τίποτα με την ζωή μου».

Ανέφερε ότι ανακάλυψε την πραγματική της φωνή ακούγοντας μπλουζ, τζαζ και φολκ μουσική από την αφρο-αμερικανική και την αγγλο-αμερικανική παραδόσεις.

http://image.listen.com/img/356x237/5/2/4/3/993425_356x237.jpg

Άρχισε να τραγουδάει επαγγελματικά σε μία παραγωγή της Δυτικής Ακτής του μιούζικαλ «Finian's Rainbow», αλλά είπε ότι βρήκε μεγαλύτερη ανταπόκριση στα νυκτερινά κέντρα και τα καφέ μπάρ του Σαν Φρανσίσκο. Το πρώτο της σόλο άλμπουμ «Odetta Sings Ballads and Blues» επηρέασε έναν άλλο μύθο της αμερικανικής φόλκ μουσικής, τον Μπομπ Ντίλαν, που σε συνέντευξή του στο περιοδικό Playboy το 1978 είχε δηλώσει ότι το πρώτο που συνέβαλε ώστε να στραφεί στην μουσική φολκ ήταν η Οντέτα.

Odetta Holms

Folk singer Odetta Holms was a pivotal figure in the early 1950s folk music revival.

No comments: