Thursday, December 18, 2008

Η «Α΄ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ» ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟ

«Ποιος είπε ότι οι νέοι δεν νοιάζονται;»

Της Χάρης Ποντίδα, ΤΑ ΝΕΑ: Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

«Ζωή νταλίκα κόκκινη στις εθνικές του  κόσμου, του Στέλιου τα τραγούδια  βενζίνα των φτωχών, αγάπη  θεοσκότεινη, πολλά ουίσκια  εντός μου ακούνε τα  ζεϊμπέκικα σαν το  Πάτερ Ημών»,  τραγουδά Σταμάτη  Κραουνάκη ο  Δημήτρης  Μητροπάνος. Κι  ύστερα από την  πρόσφατη  περιπέτεια της  υγείας του τολμά  στην «Εκδρομή»  του Γιάννη  Μηλιώκα να  ξεστομίζει: «Εμένα  και ο θάνατος μου  φαίνεται γιορτή, ένα  λαχείο είναι η ζωή ας  είναι κι αμορτί, λουλούδια  για το Χάροντα, μπουζούκι  και κιθάρα κι ένα ανοιχτό  περίπτερο να πάρουμε  τσιγάρα»...
Αυτήν τη φορά η παρέα ήταν λίγο μεγαλούτσικη, αλλά ο συνδετικός κρίκος ήταν πολύ δυνατός: ο Δημήτρης Μητροπάνος είναι και πάλι εδώ. Και το «εδώ» του πατάει τόσο γερά το σανίδι ξανά που σχεδόν ξεχνάς ότι πέρασε μια τόσο σοβαρή περιπέτεια υγείας.

Οι δεκαοκτώ δημιουργοί που του έδωσαν τραγούδια τους (Θάνος Μικρούτσικος, Σταμάτης Κραουνάκης, Φίλιππος Πλιάτσικας, Διονύσης Τσακνής, Λάκης Παπαδόπουλος, Παντελής Θαλασσινός, Γιάννης Κότσιρας, Γιάννης Μηλιώκας, Μίλτος Πασχαλίδης, Μάνος Ξυδούς και Χρήστος Λεοντής στη μουσική και Κυριάκος Ντούμος, Οδυσσέας Ιωάννου, Γιώργος Κλεφτογιώργος, Χρήστος Λέντζος, Ντέπη Χατζηκαμπάνη, Όλγα Βλαχοπούλου στους στίχους) για να έχουμε σήμερα στα χέρια μας το άλμπουμ «Στη Διαπασών» (Μinos-ΕΜΙ) έβαλαν κάτω τη φωνή του και αφού έφεραν στον νου τους το παράπονό της, τη μαγκιά της- που δεν έχει ίχνος φτήνιας-, τη δωρικότητά της, το πάθος της, την ικανότητά της να «ματώνει» τον ακροατή, κατέληξαν ότι αξίζει τον κόπο να βάλουν τα δυνατά τους... «Τα πρώτα τραγούδια μού τα έστειλε ο Λάκης Παπαδόπουλος και ο Γιάννης Μηλιώκας, όταν ήμουν στο Παρίσι», έλεγε χτες, λίγες στιγμές πριν συγκεντρωθεί η... Α΄ εθνική του τραγουδιού στον χώρο που έγινε η παρουσίαση του νέου του δίσκου.

Στο Παρίσι; Τότε που τραβολογιόταν στα νοσοκομεία είχε όρεξη να ακούει τραγούδια; «Αυτό δεν σταμάτησε ποτέ. Αλίμονο αν σταματούσε...», εξήγησε ο Δημήτρης Μητροπάνος στα «ΝΕΑ».

Δεν μιλάει πολύ. Ούτε του αρέσει να αναλύει τα πράγματα σε βάθος.

Λάθος ερώτηση, αλλά την έκανα: Ποιο ήταν το κριτήριο για την επιλογή των τραγουδιών; Με κοιτάζει καλά καλά και λέει με φυσικότητα: «Να είναι καλά τα τραγούδια». «Και φυσικά βρίσκεις τραγούδια αν θέλεις να βρεις», λέει. Αυτήν την φορά μπλέχτηκε πολύ και στην παραγωγή του δίσκου, πράγμα που είχε να του συμβεί 20 χρόνια και βάλε.

Ίσως και η περιπέτεια της υγείας του, που κράτησε τέσσερα χρόνια, να τον άλλαξε λίγο;

«Όχι. Συνεχίζω τη ζωή μου κανονικά», λέει.
  • Το βλέπω, καπνίζετε ακόμα...
«Αυτό δεν κόβεται. Μου φωνάζουν, καλά κάνουν- αλλά.. Μου κόψαν οι γιατροί το ποτό, το τσιγάρο όμως δεν γίνεται να το κόψω».

Σαράντα δύο χρόνια έχει στη δισκογραφία και σαράντα τέσσερα στο τραγούδι, απαντάει αμέσως μόλις τον ρωτάω.
  • Σαράντα τέσσερα χρόνια στο τραγούδι. Ποτέ δεν σας κούρασε; Δεν έτυχε να πείτε «και τώρα τέρμα, μέχρι εδώ»;
Όχι βέβαια. Το επάγγελμα μάς διώχνει εμάς. Δεν φεύγουμε ποτέ από μόνοι μας.
  • Ωστόσο, αναγνωρίζετε ότι εδώ και καιρό το επάγγελμα είναι σε κρίση...
Μόνο το επάγγελμα; Εδώ όλη η κοινωνία είναι σε κρίση.
  • Πώς την εισπράττετε εσείς την κρίση στον χώρο σας; Που βέβαια έχει σχέση και με την οικονομική κρίση...
Ο κόσμος δεν βγαίνει πια. Με το να δουλεύουν ένα δυο μαγαζιά και μάλιστα τρεις μέρες την εβδομάδα δεν λύνεται το πρόβλημα.
  • Σας δημιουργεί άγχος αυτό;
Μου δημιουργεί άγχος η ίδια η ζωή, έτσι όπως έχει γίνει. Έχω κι εγώ παιδιά...

«Αυτά που λένε τα κόμματα ότι αν δεν έχουν αυτοδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, τα ακούω βερεσέ. Απλά, με την αυτοδυναμία απλώνουν το χεράκι εκεί που δεν πρέπει να το απλώσουν»

«Έχουν γίνει όργια και δεν κουνιόταν φύλλο»
  • Πώς είδατε τα τελευταία γεγονότα; Με τα παιδιά στους δρόμους.
Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να αντιδρούν, να διεκδικούν... Εμείς νομίζαμε ότι δεν είναι πολιτικοποιημένοι, δεν είναι συνειδητοποιημένοι, ότι δεν νοιάζονται... Εμείς δεν βλέπαμε καλά...
  • Χαρήκατε;
Και βέβαια χάρηκα... Εδώ έχουν γίνει όργια- και δεν εννοώ μόνο απ΄ αυτήν την κυβέρνηση και δεν κουνιόταν φύλλο.
  • Υπάρχει λύση νομίζετε; Φαντάζεστε κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει το τοπίο;
Μια κυβέρνηση συνεργασίας. Κι αυτά που λένε ότι αν δεν έχουν αυτοδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, τα ακούω βερεσέ. Απλά, με την αυτοδυναμία απλώνουν το χεράκι εκεί που δεν πρέπει να το απλώσουν... Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, αυτό μας έχουν δείξει.

Δημήτρης Μητροπάνος - Το ζεϊμπέκικο του αρχάγγελου



No comments: