Wednesday, December 24, 2008

Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου: 27-28 Δεκεμβρίου


Σύντομη Παρουσίαση του «Πανελλήνιου Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου»

Η Ένωση Φίλων της Ελληνικής Λόγιας Μουσικής, διοργανώνει το 6ο Πανελλήνιου Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου στις 27 και 28 Δεκεμβρίου του 2008, στο θέατρο του ιδρύματος Θεοχαράκη στο Σύνταγμα Βας. Σοφίας 9 και Μέρλιν.

Το Πανελλήνιου Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου, μετά από έξι συνεχή χρόνια διοργάνωσής του, δίκαια καθιερώθηκε ως ένας σοβαρός θεσμός στο μουσικό γίγνεσθαι της Ελλάδας.

Ενεργοποίησε τους Έλληνες συνθέτες σύγχρονης μουσικής, με αποτέλεσμα να γίνει η αιτία και η αφορμή σύνθεσης τριακοσίων (300) και πλέον πρότυπων έργων μουσικής δωματίου. Από αυτά τα εβδομήντα (70) προκρίθηκαν και παίχτηκαν από το μουσικό σχήμα του φεστιβάλ μπροστά στους συνθέτες που τα έγραψαν και στο κοινό. Πολλά από αυτά τα έργα αποτελούν σήμερα μέρος του ρεπερτορίου αναγνωρισμένων μουσικών σχημάτων μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και διεθνώς. Κάποιοι από τους συνθέτες που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό του Φεστιβάλ μας, απέσπασαν πρώτα βραβεία σε παγκόσμιους αναγνωρισμένους διαγωνισμούς στο εξωτερικό.

Σημαντική στιγμή του Φεστιβάλ, κάθε χρόνο, αποτελεί η έκδοση σε βιβλίο των έργων που επιλέγονται για το Διαγωνισμό. Με απόφαση της Ένωσής, τα βιβλία των εκδόσεών δίνονται δωρεάν στους συνθέτες που συμμετέχουν και στις βιβλιοθήκες των μουσικών Πανεπιστημίων. Το 2007 στάλθηκαν στις βιβλιοθήκες πολλών πρεσβειών της Ελλάδας, οι εκδόσεις του 1ου και 2ου Φεστιβάλ.

Φιλοδοξία του Φεστιβάλ είναι να περάσει το μήνυμα στους φιλόμουσους, που έχουν επαναπαυτεί στην παρακολούθηση μόνο των ίδιων σχεδόν κάθε χρόνο μουσικών αριστουργημάτων της παλιότερης εποχής. να στραφούν και προς την σύγχρονη μουσική. Άποψη του Φεστιβάλ είναι ότι αν δημιουργηθούν οι συνθήκες επαφής και ακρόασης της σύγχρονης μουσικής από το λαό, κανείς άνθρωπος δεν θα αρνηθεί τις μουσικές περιπέτειες που προσφέρει αυτή η ακρόαση. Πολύ περισσότερο δεν θα τις αρνηθούν οι νέοι άνθρωποι, που δεν είναι προσκολλημένοι σε μουσικά στερεότυπα του παρελθόντος και διατηρούν ακέραιη την διάθεση ελεύθερης μουσικής κρίσης και έκφρασης.

Το Φεστιβάλ και οι προσπάθειες που γίνονται εδώ και έξι χρόνια, έχουν τη θερμή υποστήριξη και αναγνώριση του μουσικού κόσμου της λόγιας μουσικής στην Ελλάδα, αλλά και πολλών ακροατών που το υποστηρίζουν. Είναι οι φίλοι του Φεστιβάλ, που κάθε χρόνο γίνονται όλο και περισσότεροι.

Για το διαγωνισμό του 6ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου, επιλέχτηκαν για να διαγωνιστούν δέκα (10) έργα.

Τα έργα θα ερμηνεύσει το κουιντέτο ξύλινων πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (Κ.Ο.Α), γεγονός που αποτελεί εξαιρετική τιμή για το Φεστιβάλ και οφείλεται στον γνωστό αρχιμουσικό Βύρωνα Φιδετζή, καλλιτεχνικό διευθυντή της Κ.Ο.Α, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην πρόταση μας.

Την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ στις 27 – 12 – 2008 ημέρα Σάββατο, θα παιχτούν όλα τα έργα που επιλέχτηκαν.

Στο τέλος θα συνεδριάσει η Κριτική Επιτροπή παρουσία και του προέδρου του Φεστιβάλ και θα επιλέξει τα βραβεία και τις διακρίσεις.

Τη δεύτερη μέρα στις 28 – 12 – 2008 ημέρα Κυριακή, θα γίνει η ανακοίνωση των βραβείων και των διακρίσεων. Θα ακολουθήσει η επανεκτέλεση των βραβευμένων έργων και στη συνέχεια θα γίνει η απονομή των βραβείων στους συνθέτες.

Το φεστιβάλ θα κλείσει με μια συναυλία μικρής διάρκειας από το κουιντέτο ξύλινων πνευστών της ΚΟΑ.

Για την επιλογή των έργων που θα παιχτούν στο 6ου Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου, εργάστηκαν με ζήλο τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής που είναι:

Ο κ. Δημήτρης Αγραφιώτης, πρόεδρος της Επιτροπής και τα μέλη, οι κ.κ. Ιωσήφ Παπαδάτος, Νίκος Φυλαχτός, Νέστωρ Τέυλορ και Κοκκόρης Ευάγγελος.

Θωμάς Μπακαλάκος

Πρόεδρος του Π.Φ.Μ.Δ

No comments: