Wednesday, November 10, 2010

Από το Six D.Ο.G.S. στον Παρνασσό

  • ΔΥΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ
Αν απόψε βρίσκεστε σε indie post-punk φάση, να πάτε να δείτε τους Victorian English Gentlemens Club στο Six D.Ο.G.S. Και αν αύριο θέλετε να χαθείτε σε τζαζ αυτοσχεδιασμούς, ελάτε να καθίσουμε μαζί στην πρώτη πρώτη σειρά για τον κλαρινετίστα Μισέλ Πορτάλ και τον πιανίστα Γιαρόν Χέρμαν, στην Αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.
Μην τους βλέπετε έτσι, φωτεινούς και cool, τους Ουαλούς Victorian English Gentlemens Club. Στη μουσική τους είναι πιο «σκοτεινοί» και σίγουρα πιο δυναμικοί με τα post-indie τραγούδια τους Πρώτο θέμα
Κάθε ένα από αυτά τα ονόματα απευθύνεται σε διαφορετικό κοινό. Ωστόσο η μουσική είναι μία, ανεξαρτήτως είδους και ύφους.
*Οι Victorian English Gentlemens Club, ένα τρίο από το Κάρντιφ της Ουαλίας, κυκλοφόρησε το ομότιτλο ντεμπούτο του στη Fantastic Plastic το 2006. Δεν ήταν και πολύ γνωστοί, το πρώτο τους single όμως μπήκε στο top ten των βρετανικών Indie Singles Chart. Τα επόμενα τρία χρόνια όργωσαν την Ευρώπη, δίνοντας συναυλίες ακόμη και στα πιο απίθανα μέρη -εδώ έρχονται για πρώτη φορά, ίσως τελικά να μην είμαστε και τόσο... απίθανοι. Πέρυσι το φθινόπωρο έβγαλαν τη δεύτερη ολοκληρωμένη τους δουλειά, το Love On An Oil Rig, ενώ τώρα δοκιμάζουν στα live τους και κάποια καινούργια κομμάτια.
Για να καταλάβετε πάνω-κάτω περί τίνος πρόκειται, οι Victorian English Gentlemens Club ανήκουν σε μια γενιά συγκροτημάτων -Good shoes, Horrors, Blood Red Shoes- που έλκουν την καταγωγή τους από τη Μεγάλη Βρετανία και διαθέτουν ένα σχετικά σκοτεινό indie ήχο, που φτάνει έως τα όρια του post-punk. Ιδού πώς περιέγραψαν οι ίδιοι τον εαυτό τους στο avopolis.gr: «Ζούμε μόνιμα στο Κάρντιφ, συναντηθήκαμε στη Σχολή Καλών Τεχνών, κάνουμε περίεργους, θορυβώδεις δίσκους και φοράμε ρούχα από φυσικές ίνες». Τη συναυλία θα ανοίξουν οι δικοί μας The Callas.
*Από το αλτέρνατιβ κλαμπ Six D.Ο.G.S ας βρεθούμε στην κλασική Αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός. Ο κλαρινετίστας Μισέλ Πορτάλ και ο πιανίστας Γιαρόν Χέρμαν συμπράττουν επί σκηνής και παίζουν αμερικανικές μελωδίες, αλλά με τζαζ στιλ. Ο Πορτάλ, συνθέτης και σολίστ στο κλαρινέτο, το σαξόφωνο και το μπαντονεόν, αρέσκεται να ακροβατεί ανάμεσα στα κλασικά -Μότσαρτ, Μπραμς, Σούμπερτ- και τα σύγχρονα -Στοκχάουζεν κ.ά. Θεωρείται από τους ικανότερους δεξιοτέχνες της μοντέρνας ευρωπαϊκής τζαζ, ενώ επίσης έχει υπογράψει πολλά σάουντρακ στη Γαλλία, αποσπώντας μάλιστα 3 βραβεία Σεζάρ για καλύτερη μουσική επένδυση σε ταινίες.
Ο Γιαρόν Χέρμαν από το Τελ Αβίβ σπούδασε μουσική στο πλευρό του φημισμένου Opher Brayer. Είναι γνωστός για τη «Real Time Composition», τη θεωρία του περί αυτοσχεδιασμού -έκανε και μια σειρά διαλέξεων στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Εχει δώσει ρεσιτάλ σε Ευρώπη, Αμερική και Κίνα, τον Σεπτέμβριο του 2008 απέσπασε το βραβείο του καλύτερου νέου instrumentalist στο «Victoires du Jazz», ενώ έχει ηχογραφήσει τα άλμπουμ «Takes 2 to know 1» (με τον Sylvain Ghio), «Variations» (σόλο πιάνο) και «Α Time for Everything» (με τους μουσικούς που περιοδεύει το τελευταίο διάστημα).

Νωρίτερα στον Παρνασσό έχει κι άλλο live. Ο Αμερικανός πιανίστας Σπένσερ Μάιερ και η υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη συνεργάζονται για πρώτη φορά, επιλέγοντας ορισμένες συνθέσεις από Γκέρσουιν, Μπερνστάιν, Κόουλμαν κ.ά., που σπάνια παίζονται live. Και οι δύο συναυλίες εντάσσονται στο πλαίσιο του Μουσικού Κύκλου Παρνασσού «Γύρω απ' το πιάνο» - «Ι got Rhythm».
info: Six D.Ο.G.S: Οδός Αβραμιώτου, είσοδος: 18 ευρώ, έναρξη: 21.30. Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, πλατεία Καρύτση, είσοδος: 5 ευρώ, έναρξη: 20.30 *

No comments: