Saturday, November 13, 2010

Ολη η Καραΐνδρου, από τον Αγγελόπουλο ως τον «Δαβίδ»

  • Καινούργια και παλαιότερα (από το θέατρο και το σινεμά) έργα της συνθέτριας, σε τρεις συναυλίες με διάσημους «guests» 

Το χθες με το σήμερα επιχειρεί να ενώσει η Ελένη Καραΐνδρου: το πρόγραμμα των τριών νέων συναυλιών της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών περιλαμβάνει ολοκαίνουρια αλλά και παλαιότερα έργα της, δίνοντας έτσι μια αντιπροσωπευτική εικόνα του έργου της συνθέτριας.

Το πρώτο μέρος (το οποίο χωρίζεται με διάλειμμα από το δεύτερο, πράγμα ασυνήθιστο στις συναυλίες της Καραΐνδρου) περιλαμβάνει το έργο της «Δαβίδ»για πρώτη φορά σε συναυλιακή μορφή-, ενώ το δεύτερο καλύπτεται από ολοκαίνουριες αλλά και παλαιότερες συνθέσεις της για το θέατρο και τον κινηματογράφο, μερικές από τις οποίες θα ακουστούν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό.

Την Καραΐνδρου θα συνοδεύσουν δύο σημαντικοί ξένοι μουσικοί: ο νορβηγός σαξοφωνί στας Γιαν Γκάρμπαρεκ (αγαπητός στο ελληνικό κοινό από την εποχή του «Μελισσοκόμου») και η αμερικανίδα, αρμενικής καταγωγής, βιολίστρια Κιμ Κασκασιάν (γνωστή από την πρώτη συναυλία της Καραΐνδρου στο Μέγαρο το 1998).

Μαζί τους η Καμεράτα- Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, ο ομποΐστας Βαγγέλης Χριστόπουλος, η μεσόφωνος Ειρήνη Καράγιαννη, ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος αλλά και η Χορωδία της ΕΡΤ υπό τον Αντώνη Κοντογεωργίου. Την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης έχει ο Αλέξανδρος Μυράτ και σε ρόλο αφηγητή εμφανίζεται ο Δημήτρης Καταλειφός. Τέλος, την καλλιτεχνική επιμέλεια των παραστάσεων έχει αναλάβει ο διάσημος παραγωγός Μάνφρεντ Αϊχερ («ψυχή» της γερμανικής εταιρείας ΕCΜ), ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια υπογράφει ο Αντώνης Αντύπας.

Τον «Δαβίδ» (σκηνική καντάτα για μεσόφωνο, βαρύτονο, βιόλα, όμποε, αφηγητή, χορωδία και ορχήστρα δωματίου) σε ποίηση αγνώστου ποιητή της Χίου του 18ου αιώνα, η Ελένη Καραΐνδρου τον συνέθεσε πριν από 30 χρόνια για την ομώνυμη παράσταση που σκηνοθέτησε ο Σπύρος Ευαγγελάτος. Τώρα το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε συναυλία, ολοκληρωμένο και σε νέα επεξεργασία.
ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ 
  • Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, Βασ. Σοφίας και Π. Κόκκαλη, τηλ. 210 7282.333 
  • Στις 19, 20 και 21/11, στις 20.20

No comments: