Friday, November 26, 2010

Ο θρύλος της τζαζ Σόνι Ρόλινς στην Αθήνα στις 28 Νοεμβρίου

  • Ο κολοσσός του σαξοφώνου
Ο Σόνι Ρόλινς, master του σαξοφώνου
Ο Σόνι Ρόλινς, master του σαξοφώνου   
Ένα από τα σημαντικότερα εν ζωή ονόματα της τζαζ έρχεται στην Αθήνα για μία εμφάνιση. Ο Σόνι Ρόλινς, ο κολοσσός του σαξοφώνου γιορτάζοντας 80 χρόνια ζωής και έχοντας συνεργαστεί με θρύλους της τζαζ εμφανίζεται στο Παλλάς στις 28 Νοεμβρίου.

Σύγχρονος των Τζον Κολτρέιν, Αρτ Μπλέκεϊ, Μάιλς Ντέιβις, ο Σόνι Ρόλινς ξεκίνησε τη μουσική του πορεία σε ηλικία 14 ετών.

Υπήρξε παρών στην περίοδο που «βασίλευαν» οι Τσάρλι Πάρκερ, Μπαντ Πάουελ, Μάιλς Ντέιβις και Θελόνιους Μονκ, παίζοντας στα σχήματά τους.

Παίρνοντας στοιχεία από τους μεγάλους σαξοφωνίστες της εποχής, όπως την ανάλαφρη εναλλαγή μουσικών φράσεων του Λέστερ Γιάνγκ και το δυναμισμό του Κόουλμαν Χόκινς, ο Ρόλινς ανέπτυξε έναν ιδιότυπο και χαρακτηριστικό ήχο στο τενόρο σαξόφωνο που ξεχωρίζει μέχρι τις μέρες μας.

Το καθαρά πρώτο του άλμπουμ έγινε πραγματικότητα με την Prestige, για να ακολουθηθεί από άλλα έξι άλμπουμ που έμελλαν να είναι μερικά από τα σημαντικότερα στην ιστορία της τζαζ, όπως τα «Saxophone Colossus» και «Tenor Madness» με τον Κολτρέιν και τα μέλη της μπάντας του Μάιλς Ντέιβις.

Πρωτοπόρος, ο κορυφαίος μουσικός παρουσίασε το 1957 ένα μουσικό τρίο χωρίς πιάνο και με τη μορφή αυτή ηχογράφησε το 1958 έναν δίσκο-σταθμό, τον τελευταίο του με την εταιρεία Riverside, το «The Freedom Suite», καθώς και το 19λεπτο ομώνυμο κομμάτι.

Πολλές συνθέσεις του Σόνι Ρόλινς φιγουράρουν ανάμεσα στα πιο γνωστά κλασικά τζαζ κομμάτια, ενώ οι μουσικές του φόρμες και τα διάσημα σόλο του σημαδεύουν γενιές μουσικών. Από τα πιο γνωστά, το θρυλικό St Thomas, το Oleo, το Doxy ή το Airegin.

Η καριέρα του μετρά δεκαετίες, εκατοντάδες δίσκους, αμέτρητες εμφανίσεις στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ και πάμπολλες βραβεύσεις και Γκράμι.

No comments: