Tuesday, November 2, 2010

Δεν πληρώνουν πνευματικά δικαιώματα στην ΑΕΠΙ τα ποντιακά τραγούδια


  • Με απόφαση του τριμελούς εφετείου Θεσσαλονίκης
  • Αθώος κρίθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χαράλαμπος Αποστολίδης
Αθώο έκρινε το πρωτοβάθμιο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, που αρνήθηκε να πληρώσει πνευματικά δικαιώματα στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) για τα ποντιακά τραγούδια που αναμεταδίδονται από τον ραδιοφωνικό σταθμό της ομοσπονδίας.
Ο πρόεδρος της ΠΟΠΣ και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης  δικηγόρος Χαράλαμπος Αποστολίδης κάθισε στο εδώλιο του δικαστηρίου για παράβαση του σχετικού νόμου επειδή αρνήθηκε να καταβάλει πνευματικά δικαιώματα για την αναμετάδοση τραγουδιών από τον ραδιοφωνικό σταθμό της ομοσπονδίας  στη Θεσσαλονίκη. Μετά την απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, οι δικαστές αποφάσισαν ομόφωνα την αθώωση του.
"Σύμφωνα με έγγραφη γνώμη επιστημόνων - λαογράφων, τα ποντιακά τραγούδια είναι δημώδη και αγνώστου συνθέτη και στιχουργού. Ως εκ τούτου αποτελεί πατριδοκαπηλία και ιεροσυλία για τον ποντιακό χώρο να καταβάλει ο ραδιοφωνικός σταθμός της ΠΟΠΣ πνευματικά δικαιώματα για την μετάδοση αυτών των τραγουδιών " ανέφερε ο πρόεδρος των Ποντίων, στο δικαστήριο και συνέχισε: "Η ΠΟΠΣ δε θα καταβάλλει ούτε ένα λεπτό σ' όλους αυτούς που εκμεταλλεύονται τον πολιτισμό του ποντιακού ελληνισμού. Θεωρώ αστείο τον ισχυρισμό της ΑΕΠΙ ότι οι δήθεν διασκευές που παρουσιάζονται στα ποντιακά τραγούδια με αλλαγή κάποιων λέξεων στους στίχους , αποτελούν διασκευή με την έννοια του νόμου. Πρόκειται για τα ίδια τραγούδια με άλλο τρόπο εκτέλεσης. Αν σε κάποιους ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα αυτοί είναι τα ποντικά σωματεία και οι ομοσπονδίες". 

No comments: