Saturday, November 27, 2010

Lady Gaga: Μεγαλείο της, η προσωπικότητά της


Εντάξει, είναι καλή performer. Αλλά ένα φωτογραφικό, κυρίως, λεύκωμα, που μόλις κυκλοφόρησε, αποδεικνύει ότι κατά βάθος οι μεταμορφώσεις της είναι όλα τα λεφτά
Τον ίδιο της τον εαυτό πουλάει κυρίως η Lady Gaga, όχι τόσο τη μουσική της. Οι extreme εμφανίσεις της είναι πιο εξωφρενικές από τις συναυλίες της. Δεν είναι η ικανότητά της ως τραγουδίστριας και ως χορεύτριας (ως performer, για να είμαστε πιο σωστοί) που την έκαναν διάσημη, αλλά το ταλέντο της να προκαλεί.
Είτε με μια ακραία φωτογράφιση είτε παραλαμβάνοντας κάποιο βραβείο με προκλητική εμφάνιση είτε με ένα ντύσιμο που δεν συναντάς ούτε στις πασαρέλες. Περίεργα μακιγιάζ, παράδοξα κοστούμια, το πλέον πολυσυζητημένο fashion icon της εποχής μας. Στο λεύκωμα Lady Gaga, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ψυχογιός», επιχειρείται μια σύνοψη της πορείας της (καλλιτεχνικής και μη). Κάποιες από τις σπάνιες φωτογραφίες χρονολογούνται από την παιδική της ηλικία.
  • Ακουγε Μπρίτνεϊ
Η κατά κόσμον Στέφανι Τζόαν Αντζελίνα Τζερμανότα γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1986 στο Μανχάταν. Μικρή άκουγε τα δικά της πράγματα, κάτι Μπρίτνεϊ, Μαντόνα και άλλα κοριτσίστικα, άκουγε και δίσκους του πατέρα της, όπως Μπρους Σπρίνγκστιν και Ντέιβιντ Μπάουι.
«Οι γονείς μου στήριζαν όλες τις δημιουργικές μου αναζητήσεις, συμμετοχές σε θεατρικά έργα, μαθήματα πιάνου και υποκριτικής, που ξεκίνησα σε ηλικία έντεκα χρόνων», λέει. Το Just Dance, το πρώτο της single, κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2008. Το βίντεο την έδειχνε σε ένα πάρτι με καυτό σορτς και γαλάζιο κεραυνό στο μάγουλο, όπως ο Ντέιντιντ Μπάουι στο εξώφυλλο του Aladdin Sane.
  • The Fame Monster
Μετακόμισε στο Λος Αντζελες κι άρχισε να δουλεύει μαζί με την ομάδα της, την περίφημη Haus Of Gaga, το πρώτο της ολοκληρωμένο άλμπουμ, «The Fame». Η επίσημη παρουσίασή του πραγματοποιήθηκε στις 19 Αυγούστου 2008 στον Καναδά, μπροστά στους καταρράκτες του Νιαγάρα. Αποδείχθηκε βραδυφλεγές. Μόλις κυκλοφόρησε έφτασε στο Νο 17 του Billboard, τον Μάιο του 2009 πήγε στο Νο 10, αργότερα σκαρφάλωσε στο Νο 1. Πολλούς μήνες μετά, Ιανουάριος του 2010, και βρισκόταν ακόμα στη 2η θέση. Εχει πουλήσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Μέσα από αυτό βγήκαν πολλά καλά singles, όπως τα Poker Face, Lovegame κ.ά. Εκτοτε ακολούθησαν βραβεία, παγκόσμιες περιοδείες, έκτακτες εμφανίσεις σε σόου κ.ο.κ.
Η εταιρεία της προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την επιτυχία κυκλοφορώντας άμεσα ένα μίνι άλμπουμ, το «The Fame Monster». Περιείχε τραγούδια-επιτυχίες, όπως τα Bad Romance, Alejandro και Telephone, ενώ σε κάποιες ειδικές εκδόσεις συμπεριλαμβάνονται και κομμάτια από το «The Fame».
Την είδα τον περασμένο Φεβρουάριο live στο 02 Arena του Λονδίνου, στο πλαίσιο της Fame Ball Tour. Δεν ξετρελάθηκα. Δεν διαθέτει ακόμα τα πολλά singles που θα κρατούσαν alive το κοινό για ένα δίωρο. Υστερεί σε φωνή, τα χορευτικά της είναι σχετικά φτωχά. Αλλο μια προκλητική φωτογράφιση και άλλο μια συναυλία για την οποία απαιτούνται περισσότερα. Μουσική και τραγούδια.*
  • Tips
* Εντεκα χρόνων γράφτηκε σε ρωμαιοκαθολικό σχολείο καλογριών.
* Το Lady Gaga αποτελεί αναφορά στο τραγούδι των Queen «Radio Ga-Ga». Ο μάνατζέρ της της μιλούσε για το τραγούδι των Queen, αυτή δεν άκουγε καλά, νόμιζε πως την είπε Lady Gaga, της άρεσε, δεν ήθελε και πολύ για να κρατήσει το όνομα.
* «Δεν πιστεύω ότι είμαι σαν όλους τους άλλους, τους τέλειους μικρούς ποπ τραγουδιστές. Νομίζω ότι αλλάζω την άποψη του κόσμου για το τι είναι σέξι», δήλωσε στο Rolling Stone.
* Εχει παραδεχτεί ότι είναι μπαϊσέξουαλ, «γεγονός που κάνει τους άντρες να νιώθουν άβολα». Ξεκαθαρίζει ότι η έλξη της για τις γυναίκες είναι μόνο σωματική και όχι ψυχολογική.

No comments: