Friday, November 19, 2010

Μουσικές «διαδρομές» - και εκδηλώσεις

Οι «Εncardia» πραγματοποιούν σήμερα, στο «Gasbah Hall» (Αγαθημέρου 3, 2103420700) τη δεύτερη και τελευταία γιορτινή μουσικοχορευτική παράστασή τους, για τα εφτά χρόνια παρουσίας τους στη μουσική σκηνή. Στο πλαίσιό της, το συγκρότημα που εμπνέεται από την μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας, παρουσιάζει και το νέο του cd με τίτλο «μηterra»
Τη «Διαδρομή» του Μανώλη Μητσιά φιλοξενεί κάθε Παρασκευή και Σάββατο το «Μετρό» (Γκύζη και Κάλβου 83, 210 6439089) - μία ξεχωριστή μουσική παράσταση με γνωστά και αγαπημένα τραγούδια Ελλήνων συνθετών και ποιητών, απάνθισμα της μακράς και ξεχωριστής πορείας του στο ελληνικό τραγούδι. Το πρόγραμμα θυμίζει «τραγούδια αφανέρωτα» που δεν έχει ερμηνεύσει εδώ και πολλά χρόνια και ήταν «καταχωνιασμένα σε μια γωνιά, στην σκιά των μεγάλων επιτυχιών». Μαζί του, στο τραγούδι η Νανά Μπινοπούλου.
  • «Διαόλου κάλτσες...», τιτλοφορείται το πρόγραμμα με τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Μπάμπη Στόκα, Γιάννη Ζουγανέλη, Σάκη Μπουλά και Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο, που παρουσιάζεται στην «Ακτή στην οδό Πειραιώς» (Πειραιώς 178 και Λαμίας 4, τηλ. 210-341 8020). «Αξονάς» του, τα τραγούδια τους που συνυπάρχουν αρμονικά με χιούμορ, άφθονη σάτιρα, stand up comedy κ.ά. Συμμετέχουν: Φιόνα Τζαβάρα, Ζηνοβία Αρβανιτίδη, Μίκα Δαρμάνη, Ρούλα Αντωνοπούλου. Ενορχήστρωση - πιάνο: Νίκος Καλαντζάκος.
  • Η Αρλέτα και ο Λάκης Παπαδόπουλος συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους, κάθε Τρίτη (9.30μμ), στο «Σταυρό του Νότου». Μαζί τους, αυτή την Τρίτη, ο Δημήτρης Πουλικάκος.
  • Οι Γιώργος Γεωργιάδης (μπάσο), Σεραφείμ Μπέλος (τύμπανα), Δημήτρης Σεβδαλής (πιάνο) και Αλέκος Βρέτος (ούτι) συνδυάζουν τζαζ, αραβική και λάτιν μουσική με δικά τους στοιχεία, στο πρόγραμμά τους, σήμερα (11.30μμ), στο «Grand Kafe Kandinsky», στο Αργος. Φρέσκος ήχος πάνω στις συνθέσεις του Αλέκου Βρέτου και άλλων συνθετών, είναι το αποτέλεσμα αυτής της ιδιαίτερης μουσικής «χημείας».

Μια αγκαλιά από υπέροχα λαϊκά τραγούδια, που φέρουν την υπογραφή της μεγάλης μαστόρισσας του στίχου Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου ερμηνεύουν οι Κώστας Μάντζιος, Γεωργία Γρηγοριάδου και Μαρία Κανελοπούλου, τη Δευτέρα (9μμ), στον «Ιανό» (Σταδίου 24, 210 3217810), στο πλαίσιο της μουσικής παράστασης «Το παραμύθι της Ευτυχίας», που ετοίμασαν και παρουσιάζουν ο Σπύρος Κουρκουνάκης και ο Γιάννης Σαμπάς. Η μουσική βραδιά, που θα επαναληφθεί και στις 29/11, πραγματοποιείται με αφορμή την έκδοση του ομώνυμου βιβλίου του Σπ. Κουρκουνάκη, όπου περιλαμβάνονται οι στίχοι των δισκογραφημένων τραγουδιών της μεγάλης στιχουργού που σημάδεψε όσο λίγοι ομότεχνοί της το ελληνικό τραγούδι. Παίζουν οι μουσικοί: Αρετή Κοκκίνου (κλασική κιθάρα), Θαλής Παπαδόπουλος (μπουζούκι, μπαγλαμάς), Σταύρος Αναστασιάδης (κοντραμπάσο), Θανάσης Γεωργάρας (μπουζούκι), Γιώργος Σχοινάς (ακορντεόν), Σπύρος Κουρκουνάκης (πιάνο, μουσική επιμέλεια).
Στη μνήμη του συνθέτη Γιώργου Τσαγκάρη
Αφιερωμένη στη μνήμη του συνθέτη Γιώργου Τσαγκάρη, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή τον Αύγουστο του 2008, είναι η εκδήλωση με τίτλο «...στ' ολικό ποσό δεν αριθμήθηκα» (απόσπασμα από το ποίημα «Πρόσθεσις» του Κ.Π.Καβάφη), που πραγματοποιείται τη Δευτέρα (8μμ), στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου. Για τη ζωή και το έργο του θα μιλήσει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος. Αποσπάσματα από το αφήγημά του «Η κυρία με την τήβενο και άλλα βλοσυρά πρόσωπα» και από ποιητική συλλογή του θα διαβάσει ο Κώστας Γιαλίνης. Στο πιάνο θα ερμηνευτούν κομμάτια από το «ιντερμέτζο της Ερωφίλης» από την «Αγριόπαπια», από το «Θάνατο του Εμποράκου», από το «Νυφιάτικο τραγούδι» του Ν. Περγιάλη και από τη «Βίδα» του Γ. Ξανθούλη.


«...Λίγος καπνός ακόμα», στον «Ιανό» (Σταδίου 24, 2103217810), όπου επιστρέφει για μόλις τέσσερα Σάββατα (20, 27/11 και 4, 18/12, 10.30μμ), η εξαιρετική μουσική παράσταση των Καλλιόπης Βέττα, Μάνιας Παπαδημητρίου και Γιάννη Κ. Ιωάννου, που πρωτοπαρουσιάστηκε πέρσι με μεγάλη επιτυχία. Παραδομένη στη δύναμη της μελωδίας και του λόγου η παράσταση έχει ως θέμα τον καπνό, το κάπνισμα, τα καπνογόνα, τις κάφτρες, τις στάχτες και τους περιορισμούς τους και όχι μόνο... Η τραγουδίστρια Καλλιόπη Βέττα, η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου και ο συνθέτης - ενορχηστρωτής Γιάννης Κ. Ιωάννου, με τη συνοδεία ενός ακόμη μουσικού του Γιάννη Βιλιώτη, «ξεδιπλώνουν» ένα γοητευτικό πρόγραμμα με εξαιρετικές ερμηνείες, διαλεχτά τραγούδια, ελληνικά και ξένα, παλιότερα και νεότερα και με δυνατά κείμενα που σκιαγραφούν τη σημερινή κατάσταση, μιλούν για πάθη, πόθους, αγωνίες, ελπίδες, αγώνες... Λόγω των οικονομικών δυσκολιών, το εισιτήριο έχει οριστεί στα 10 ευρώ.

No comments: