Sunday, November 28, 2010

Τραγουδώντας για την αμαρτία


«Σ' αγαπώ», «Σκλάβα», «Ο αναμάρτητος», «Αγόρι μου», «Από σένα αρχίζουν όλα», «Τώρα» είναι μερικά από τα ελαφρά και ελαφρολαϊκά τραγούδια της δεκαπενταετίας 1960-75 που, αφού ακούστηκαν και τραγουδήθηκαν πολύ, επισήμως ύστερα... εξαφανίστηκαν.
Η κυρίαρχη αισθητική ήταν πλέον διαφορετική. Και καθώς η υπερβολή χαρακτήριζε ούτως ή άλλως αρκετές από αυτές τις μελωδίες, έμειναν στην άκρη, παρ' ότι μόνο τυχαίες δεν ήταν. Αντίθετα: είχαν πάρει σάρκα και οστά χάρη σε σπουδαίες φωνές όπως της Νάνας Μούσχουρη, της Τζένης Βάνου, της Ζωής Κουρούκλη, της Γιοβάννας, και αγαπήθηκαν πολύ από το κοινό. Πολλές από αυτές εξακολουθούν να αγαπιούνται. Και σήμερα, που οι προκαταλήψεις που τις έσπρωξαν στο περιθώριο έχουν ξεθωριάσει, επιστρέφουν κι εκείνες στο προσκήνιο.
Αυτά τα «Τραγούδια του έρωτα και της αμαρτίας», συνθέσεις κυρίως του Μίμη Πλέσσα, αλλά και του Νίκου Μαμαγκάκη και του Αργύρη Κουνάδη, σε στίχους Δανάης Στρατηγοπούλου, Κώστα Πρετεντέρη, Ηλία Λυμπερόπουλου κ.ά., συγκέντρωσε μια από τις σημαντικές σύγχρονες τραγουδίστριες, η Φωτεινή Δάρρα, και τα παρουσιάζει εκ νέου με φρέσκια ερμηνευτική ματιά και σύγχρονες ενορχηστρώσεις: για μία και μόνη βραδιά, αύριο, στο «Παλλάς».
Η σκηνοθεσία είναι της Φρόσως Λύτρα, η χορογραφία του Κυριάκου Κοσμίδη και ο σχεδιασμός φωτισμών του Γιώργου Τέλλου. Τα εισιτήρια κοστίζουν 35, 45, ευρώ και 20 (τα φοιτητικά). Κρατήσεις μέσω Internet: www.ellthea.gr *

No comments: