Wednesday, November 24, 2010

Η Συμφωνία αρ. 2 του Μάλερ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

  • Τη Συμφωνία αρ. 2 του Γκούσταβ Μάλερ (1860-1911) θα ερμηνεύσει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010, στις 9μμ, στο Μέγαρο Μουσικής.
Η Χορωδία Θεσσαλονίκης
Την κατά τους ειδικούς «μνημειωδών διαστάσεων Συμφωνία αρ.2» θα διευθύνει ο Κάρολος Τρικολίδης. Σολίστ στη συναυλία θα είναι η Χρυσούλα Μαλιαμάνη (σοπράνο) και η Μαρία Λα Βίτα (μέτζο σοπράνο). Συμμετέχουν η Χορωδία Θεσσαλονίκης (διδασκαλία: Αγγελική Κρίσιλα) και η Χορωδία Α.Π.Θ. «Γιάννης Μάντακας» (διδασκαλία: Πέτρος Μπεκιαρίδης). Η συγκεκριμένη Συμφωνία είναι από τις πλέον δημοφιλείς - μαζί με την Ενάτη - του αυστριακού συνθέτη. Συχνά φέρει τον επίκτητο τίτλο «Ανάσταση». Έργο σε πέντε μέρη αποτελεί τη φυσική αλλά και μεταφυσική συνέχεια της Πρώτης, γνωστής ως «Τιτάνας».
Όπως σχολίαζε και ο Mahler, ο νεκρός ήρωας της Πρώτης Συμφωνίας μεταφέρεται στον τάφο του υπό τους ήχους της πένθιμης μουσικής από τη Δεύτερη. Η λύτρωση και η ανάσταση έρχονται στο φωνητικό φινάλε. Ο συνθέτης ξεκίνησε τη Δεύτερη Συμφωνία το 1888, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Πρώτης. Ωστόσο, ο διορισμός του ως διευθυντή ορχήστρας, πρώτα στη Βουδαπέστη και εν συνεχεία στο Αμβούργο, δεν του άφησε χρόνο να ασχοληθεί με το έργο. Μόλις το 1893 ολοκλήρωσε το δεύτερο και τρίτο μέρος της Δεύτερης Συμφωνίας. Το 1894 ολοκλήρωσε το έργο, ουσιαστικά κατά την περίοδο των διακοπών του, διορθώνοντας στο τέλος το πρώτο μέρος ως προς την ενορχήστρωση. Η πρώτη παρουσίαση της Δεύτερης Συμφωνίας έγινε στις 13 Δεκεμβρίου 1895 στο Βερολίνο.

No comments: